Παρασκευή 4 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Εκδηλώσεις για την παρουσίαση βιβλίου

Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν, χτες στο Ηράκλειο Κρήτης και την προηγούμενη στα Χανιά, οι εκδηλώσεις για την παρουσίαση του βιβλίου «Μακρόνησος Ιστορικός Τόπος, Τόμος Α'» με κεντρικό ομιλητή τον Κώστα Μαραγκουδάκη, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ.

Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ, στο Ηράκλειο, άνοιξε ο Μιχάλης Κασαπάκης, μέλος της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, τονίζοντας τη μεγαλειώδη στάση, αλλά και προσφορά στις νεότερες γενιές, των αγωνιστών και εξόριστων στο κολαστήρι, για την υπεράσπιση των υψηλών ιδανικών της Ειρήνης, της Ελευθερίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας, του Σοσιαλισμού.

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο Κώστας Μαραγκουδάκης, για την παρουσία του βιβλίου, τονίζοντας ότι η έκδοσή του αποτελεί ακριβή έκφραση τιμής στους αγωνιστές και ανταπόκριση στην ιστορική ανάγκη. Αποτελεί έκδοση 690 σελίδων, συμβολή στην ιστορική ΑΛΗΘΕΙΑ. Αλήθεια, την οποία - όπως σημείωσε - εξακολουθεί να κακοποιεί, στον τόπο μας η αστική τάξη, οι πολιτικοί της εκπρόσωποι και οι εξαγορασμένοι κονδυλοφόροι.

«Με την Μακρόνησο η αστική τάξη βαυκαλίζεται ότι ανακάλυψε τρόπο εξαφάνισης του κομμουνισμού στην Ελλάδα.

Γι' αυτό ακόμα μετά τον Εμφύλιο, ιδρύει τον Οργανισμό Αναμορφωτηρίων Μακρονήσου ΟΑΜ, με στόχο να περάσει από τη Μακρόνησο κάθε αριστερό πολίτη, πέρα από τις 100.000 περίπου στρατιώτες και πολίτες που πέρασαν από το κάτεργο, ως τότε. Το Μακρονήσι και τα βασανιστήρια έγιναν το απαραίτητο παρακολούθημα όλων των αστικών κομμάτων για να αποσπάσουν με κάθε τρόπο τη λαϊκή πλειοψηφία από το ΕΑΜ».

Στη συνέχεια, ο Κώστας Μαραγκουδάκης υπογράμμισε ότι οι αγώνες χιλιάδων αγωνιστών, κομμουνιστών στη Μακρόνησο και άλλους τόπους μαρτυρίας, οι αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού μας, αποτελούν παρακαταθήκη για τη συνέχιση των σημερινών αγώνων. «Αυτές μας φορτίζουν ηθικά με ευθύνες για συνέχιση του αγώνα με πίστη και αισιοδοξία ως την κατάργηση εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για το Σοσιαλισμό».

Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι «όπως η κυρίαρχη τάξη έδρασε στη Μακρόνησο ποδοπατώντας νόμους και δικαιώματα, το ίδιο κάνει σήμερα σε καθοριστικά ευρύτερα γεωγραφικά πλαίσια, ο αμερικανικός και οι άλλοι ιμπεριαλιστικοί σχηματισμοί, ΝΑΤΟ, ΕΕ, κ.ά.».

Γι' αυτό το λόγο, συμπληρώνει ο Κώστας Μαραγκουδάκης, χρέος μας είναι ενωμένοι σε παλλαϊκό αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό Μέτωπο, να αποκαλύψουμε και να αντιπαλέψουμε την επίθεσή τους. Να δείξουμε την πίστη μας στις αστείρευτες δυνάμεις του λαού, στο δίκιο του εργάτη. Να αποκαλύψουμε τα εγκλήματα και τα κίνητρα των ιμπεριαλιστών. Να διεκδικήσουμε και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στη δουλιά, στην ειρηνική ζωή, στην κοινωνική πρόοδο και στο σοσιαλισμό.

Αμέσως μετά έγινε χαιρετισμός από τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Μακρονησιωτών Ηρακλείου, Γιώργο Τρουλλινό, τον εκπρόσωπο της ΚΝΕ, Γιώργο Στεφανάκη και την ΠΕΑΕΑ.

Στη συνέχεια, ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ζωντανές μαρτυρίες και απαγγελίες ποιημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ