Τρίτη 12 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στη σκιά της τουρκοκυπριακής αδιαλλαξίας

Ξεκίνησε χτες ο νέος γύρος των συνομιλιών, ενώ καθολική είναι η δυσαρέσκεια από τις προτάσεις Ταλάτ για το ζήτημα της διακυβέρνησης

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Χωρίς έγγραφα εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς ξεκίνησε χθες η πρώτη φάση των εντατικών συνομιλιών για το Κυπριακό μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν. Η έναρξη των συνομιλιών έγινε στη σκιά των αλυσιδωτών αντιδράσεων που προκάλεσε η κατάθεση των προτάσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς, στις οποίες διαφαίνονται ξεκάθαρα οι τουρκικές θέσεις.

Ο Κύπριος Πρόεδρος, αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση - που κράτησε περίπου οκτώ ώρες - είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις ελεύθερα επί διαφόρων πτυχών της διακυβέρνησης.

Οι προτάσεις του Μ. Ταλάτ, που διαβιβάστηκαν στον Κύπριο Πρόεδρο, χαρακτηρίστηκαν «απαράδεκτες» από το Ατυπο Συμβούλιο Αρχηγών Κομμάτων, που συνήλθε υπό τον Δ. Χριστόφια, με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφανο Στεφάνου, να κάνει λόγο για «επικοινωνιακό παιχνίδι της Τουρκίας», προσθέτοντας ότι «υπάρχει η κοινή διαπίστωση ότι οι προτάσεις που κατέθεσε η τουρκική πλευρά πόρρω απέχουν από τη συμφωνηθείσα βάση διαπραγμάτευσης για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος, με μια και μόνη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια».

Σύμφωνα με τον Κύπριο Πρόεδρο, οι προτάσεις αυτές δεν «μπορούν να αποτελέσουν βάση συζήτησης», ενώ, όπως δήλωσε ο Σ. Στεφάνου, το πώς θα γίνει η διαχείριση του ζητήματος και η αντιμετώπισή του δεν μπορεί να ανακοινωθεί δημόσια. Αναφερόμενος στις κινήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, μετά τις συγκεκριμένες προτάσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε αναμονή έως την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των εντατικών διαπραγματεύσεων, οπότε και θα υπάρχει μία εικόνα από τις συναντήσεις, προκειμένου να συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο.

Ο Μ. Ταλάτ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη δημοσιοποίηση των θέσεων που κατέθεσε στον Κύπριο Πρόεδρο, ενώ ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Χασάν Ερτσακιτζά, έκανε λόγο για «εξευτελισμό των προτάσεων αυτών πριν καν συζητηθούν στο διαπραγματευτικό τραπέζι», κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν ενεργεί με σοβαρότητα για την επίτευξη προόδου. Συντονισμένη είναι η επίθεση εναντίον της Λευκωσίας και από τον τουρκικό Τύπο.

Ο Κύπριος Πρόεδρος το Σάββατο αναμένεται στην Αθήνα για συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία με στόχο το συντονισμό των ενεργειών Αθήνας - Λευκωσίας για το Κυπριακό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο (2010-02-06 00:00:00.0)
Διεργασίες ενόψει των εντατικών συνομιλιών (2010-01-08 00:00:00.0)
Στόχος παραμένει η λύση (2009-02-06 00:00:00.0)
«Δυστυχώς δεν υπάρχει πραγματική πρόοδος» (2009-01-13 00:00:00.0)
Αρχίζουν σήμερα οι απ' ευθείας διαπραγματεύσεις (2008-09-03 00:00:00.0)
Επιμένουν στο «σχέδιο Ανάν» οι Τουρκοκύπριοι (2008-04-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ