Τρίτη 12 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στα μέτρα του κεφαλαίου η διοικητική μεταρρύθμιση

Τις βασικές αρχές του «Καλλικράτη», αλλά και των επόμενων κυβερνητικών μέτρων παρουσίασε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής

Εναν πλήρη απολογισμό του αντιλαϊκού έργου που παρήγαγε η κυβέρνηση τις πρώτες 100 μέρες της θητείας της (συμπληρώνονται αύριο) έκανε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Κυριακής, όπου παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε η νέα αντιδραστική διοικητική μεταρρύθμιση, με την επωνυμία «Καλλικράτης».

Ο Γ. Παπανδρέου προανήγγειλε τη διοργάνωση μιας προπαγανδιστικής κεντρικής εκδήλωσης μέσα στη βδομάδα για την ανασκόπηση των ανατροπών που έχει ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση και προέτρεψε τους υπουργούς του να κάνουν το ίδιο στα υπουργεία τους. Ταυτόχρονα με την παρουσίαση των στρατηγικών κατευθύνσεων του «Καλλικράτη», ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα του συνόλου των ταξικών ανατροπών που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Για να δικαιολογήσει τη διοικητική μεταρρύθμιση που στόχο έχει να προσαρμόσει πιο αποτελεσματικά τη δημόσια διοίκηση στις σύγχρονες ανάγκες των μεγαλοεπιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «ο πολίτης βλέπει, αισθάνεται μια δημόσια διοίκηση παραιτημένη, που είναι αιχμάλωτη ειδικών συμφερόντων, ιδιοτελών συμφερόντων, ενώ αυτή η δημόσια διοίκηση δεν ακούει τα δικά του προβλήματα. Και βέβαια, ο πολίτης αναρωτιέται πού πάνε τα χρήματά του, ο πλούτος του ελληνικού λαού».

Δημαγωγία για να αποσπάσει συναίνεση

Αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ το κράτος «εγγυάται ίσα δικαιώματα για όλους» και προσπάθησε για μια ακόμη φορά να ταυτίσει την επιτυχία της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης με το «εθνικό συμφέρον» και τη διασφάλιση της «εθνικής ανεξαρτησίας».

Οπως προκλητικά είπε, «είναι για όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες, ζωτικής σημασίας να διαφυλάξουμε την αυτονομία, να προστατεύσουμε δηλαδή το δικαίωμά μας να ορίζουμε εμείς την τύχη μας, να εγγυηθούμε το δικαίωμά μας να οργανώνουμε εμείς την οικονομία μας, να αποφασίζουμε εμείς για τις δικές μας προτεραιότητες, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις, είτε αυτές είναι κακοπροαίρετες, είτε ακόμα και καλοπροαίρετες».

Πατώντας πάνω στη διαπιστωμένη λαϊκή δυσαρέσκεια για τη λειτουργία του καπιταλιστικού κράτους, ο Γ. Παπανδρέου είπε πως «χρειάζονται μεγάλες τομές και αλλαγές, ώστε να εξυπηρετείται ο πολίτης, να ξέρει πού πάνε τα λεφτά του, να έχει σιγουριά και προοπτική η οικογένειά του, να μπορεί να συμμετέχει δημοκρατικά στις αποφάσεις (...) Και για το λόγο αυτό, χρειάζεται να κάνουμε ριζικές αλλαγές στον τόπο».

Ο Γ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να επαναδιαβεβαιώσει το κεφάλαιο για την πρόθεση να χτυπήσει με πυγμή τα εναπομείναντα λαϊκά δικαιώματα, λέγοντας ότι «θα βρουν αντιστάσεις οι αλλαγές αυτές, γιατί είναι ιστορικές, είναι θεμελιακές, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα βρουν και την ευρύτατη συναίνεση του ελληνικού λαού».

Σε μια προσπάθεια να προσδώσει «κύρος» στις κυβερνητικές αποφάσεις, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη σύσταση «υψηλού κύρους Συμβουλευτικής Επιτροπής για το ριζικό εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων», η οποία «θα συνεργαστεί - και ήδη έχω έρθει σε επαφή με πολλούς πρωθυπουργούς ανά τον κόσμο - με διεθνείς εμπειρογνώμονες και βεβαίως με τη Γραμματεία της κυβέρνησης, για να εξετάσουμε τις καλύτερες πρακτικές που υπάρχουν διεθνώς και μέσα από επιτυχημένα μοντέλα διακυβέρνησης άλλων χωρών, να αντλήσουμε από τη διεθνή επιστημονική έρευνα, αλλά και εμπειρία, θέματα δημόσιας διοίκησης και διακυβέρνησης».

«Αρχιτεκτονική» για τις μεγαλοεπιχειρήσεις

Μιλώντας για τη διοικητική μεταρρύθμιση, τη χαρακτήρισε σαν «έναν από τους μεγάλους εθνικούς μας στόχους» για την «οικοδόμηση ενός πολιτικού συστήματος και ενός κράτους στην υπηρεσία του πολίτη».

Εκανε λόγο για «νέα αρχιτεκτονική» που «απαιτεί τη συμβολή όλων». Τραβώντας τη συζήτηση μακριά από τον πυρήνα της μεταρρύθμισης, είπε ότι «θα αντιμετωπίσουμε με υπεύθυνο τρόπο το μείζον ζήτημα των πόρων της Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης», προαναγγέλλοντας νέα αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων προκειμένου να θησαυρίσουν τα μονοπώλια.

Ως προς τη συνέχιση του κυβερνητικού έργου, ο Γ. Παπανδρέου προανήγγειλε νέα προνόμια για το κεφάλαιο, όπως «η ριζική απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και αδειοδότησης των επιχειρήσεων, η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και ο αναπροσανατολισμός του για τη στήριξη της πράσινης ανάπτυξης» και δεσμεύτηκε για απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου «για τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ