Τρίτη 12 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μόνη λύση η διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία

Συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, που επισκέπτεται την Ελλάδα, είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Στην Αθήνα βρίσκεται από την Κυριακή το βράδυ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, ο οποίος χτες και σήμερα συναντάται με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Οπως ο ίδιος σημείωσε για το περιεχόμενο της επίσκεψής του, η φάση που διέρχεται η Κύπρος αυτήν την περίοδο είναι πάρα πολύ «κρίσιμη και καθοριστική» και «έχει τεράστια σημασία σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο να υπάρξει ο μεγαλύτερος δυνατός συντονισμός και συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και σε αυτό στοχεύει η εδώ μας επίσκεψη».

Σε συντροφικό κλίμα έγινε χτες το απόγευμα η συνάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό. Εκ μέρους του ΚΚΕ στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Αμέσως μετά τη συνάντηση η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

«Με πολλή χαρά συναντηθήκαμε με τον Γραμματέα του ΑΚΕΛ, τον σ. Κυπριανού. Η συζήτησή μας βεβαίως επικεντρώθηκε στο μεγάλο θέμα του Κυπριακού που αυτές τις μέρες έχει μεγαλύτερη ανάδειξη και λόγω των συνομιλιών. Η θέση μας είναι γνωστή και από αυτή τη θέση δε μετακινούμαστε. Προς αυτή την κατεύθυνση στηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται και στην Κύπρο.

Η λύση δεν μπορεί παρά να είναι ένα ενιαίο ομόσπονδο κράτος, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Αυτό διασφαλίζει και τη συμβίωση των δύο κοινοτήτων και τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και πάνω απ' όλα διασφαλίζει να υπάρχει ένα κράτος με ενιαία προσωπικότητα, γιατί οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα περιπλέξει και θα οξύνει τα πράγματα μέχρι εκεί που δεν πάει, παίρνοντας υπόψη το σύνολο των εξελίξεων στην περιοχή.

Η στάση βεβαίως της ηγεσίας της Τουρκίας και του κ. Ταλάτ να αγνοούν ότι οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το "σχέδιο Ανάν", είναι μία στάση εξηγήσιμη αλλά απορριπτέα και καταδικαστέα για εμάς.

Εμείς, που ευθυγραμμιστήκαμε και με τη θέληση του κυπριακού λαού εναντίον του "σχεδίου Ανάν", παραμένουμε πιστοί σε αυτό που τόσα χρόνια ο ΟΗΕ έστω έχει απεικονίσει με σημαντικές και καίριες αποφάσεις. Είναι μία λύση, ξαναλέμε, που σήμερα συμβάλλει, αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Οποιοδήποτε άλλο πισωγύρισμα θα μας βρει αντίθετους και στο πλευρό βεβαίως του κυπριακού λαού και στο πλευρό των συντρόφων μας στην Κύπρο».

Προσήλωση στις βασικές αρχές

Με τη σειρά του ο Α. Κυπριανού σημείωσε μετά τη συνάντηση: «Με χαρά συναντιόμαστε και συνομιλούμε με τους συντρόφους από το ΚΚΕ και ιδιαίτερα με τη συντρόφισσα την Αλέκα Παπαρήγα.

Μας ενώνουν πάρα πολλά και ιδιαίτερα όσον αφορά το Κυπριακό. Θέλω να ευχαριστήσω το ΚΚΕ για τη συνεπή στάση αρχών που τηρεί σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Είναι ταυτόσημη η θέση μας, ότι δηλαδή το Κυπριακό για να επιλυθεί πρέπει να επιμείνουμε στις θέσεις αρχών, θέσεις που έχουν διαχρονικά αποφασιστεί από τη διεθνή κοινότητα με τη δική μας συμμετοχή ως κυπριακού λαού.

Οι θέσεις αυτές είναι θέσεις που οδηγούν σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά που, την ίδια στιγμή, οδηγούν σε ένα ενωμένο κράτος με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

Εχουμε ενημερώσει τους συντρόφους για τις τελευταίες εξελίξεις μετά και από την υποβολή των προτάσεων από την τουρκική πλευρά - γιατί εμείς δε θεωρούμε ότι είναι προτάσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είναι προτάσεις της τουρκικής πλευράς - τις οποίες έχουμε ξεκαθαρίσει ότι απορρίπτουμε ως βάση για τη διεξαγωγή της συζήτησης.

Επιμένουμε ότι για να επιλυθεί το Κυπριακό, πρέπει αυτή, η όποια προσπάθεια, να βασίζεται σε αρχές και ως ΑΚΕΛ δε θα κουραστούμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Απευθυνόμαστε, λοιπόν, σε όλους εκείνους στη διεθνή κοινότητα που λένε ότι ενδιαφέρονται να συμβάλουν προς την επίτευξη λύσης, λέγοντας ότι ο μόνος δρόμος για τη λύση είναι η προσήλωση στις βασικές αρχές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ