Τρίτη 12 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
Στόχος η θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος

Την έγκρισή του στο αντιδραστικό νομοθέτημα που άμεσα θα έρθει με τη μορφή νόμου, συζήτησε και ενέκρινε την Κυριακή το υπουργικό συμβούλιο

Η νέα διοικητική δομή θα σημάνει ακόμα πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας, βάθεμα της εμπορευματοποίησης της Παιδείας και της Υγείας
Η νέα διοικητική δομή θα σημάνει ακόμα πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας, βάθεμα της εμπορευματοποίησης της Παιδείας και της Υγείας
Ισχυρό επιτελικό - αντιλαϊκό κράτος με μεγάλες διοικητικές μονάδες - αγορές, που θα δημιουργήσουν το κατάλληλο έδαφος και τις νέες ευκαιρίες για επικερδή δράση του μεγάλου κεφαλαίου, απαλλαγή της πολιτείας από τις ευθύνες της απέναντι στους πολίτες με τη μετακύλιση του κόστους κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών στις πλάτες των τελευταίων μέσα από παλιές και νέες μορφές φορολογίας... αυτή είναι η φιλοσοφία και η ουσία της νέας διοικητικής δομής της χώρας που αποφάσισε να προωθήσει η κυβέρνηση με την παραπλανητική ονομασία Πρόγραμμα «Καλλικράτης».

Στο εν λόγω πρόγραμμα που ενέκρινε την Κυριακή το Υπουργικό Συμβούλιο - και χτες παρουσίασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης - ομολογείται ανοικτά ότι «η νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης», αφορά ένα «συνολικό επανασχεδιασμό των επιπέδων διακυβέρνησης», που ανταποκρίνεται στον προβλεπόμενο από το Σύνταγμα επιτελικό χαρακτήρα του κράτους.

Ταυτόχρονα, η νέα αυτή «αρχιτεκτονική» «γίνεται το θεσμικό "κλειδί" για την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, προσανατολίζοντας τις κρατικές δομές και λειτουργίες στις ανάγκες της πράσινης ανάπτυξης», προσανατολίζοντάς τες δηλαδή εκεί που σήμερα το μεγάλο κεφάλαιο αναζητά νέες επενδυτικές ευκαιρίες για να αυξήσει τα κέρδη του.

Στην υπηρεσία των επιχειρήσεων

Η σημασία της νέας διοικητικής δομής της χώρας για την οικονομία της αγοράς αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση με πολλούς τρόπους, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνει η ίδια στο θεσμό του Συνήγορου του Επιχειρηματία και του Πολίτη που θα δημιουργήσει σε επίπεδο περιφερειών και δήμων, ώστε, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, «ο δημότης, η επιχείρηση, ο κάθε επαγγελματίας... όχι μόνο να έχει πρόσβαση στη διοίκηση, αλλά και έναν αποτελεσματικό διαμεσολαβητή όταν ταλαιπωρείται».

Η αναγκαιότητα της αλλαγής στη διοικητική διαίρεση της χώρας που επικαλείται η κυβέρνηση δεν είναι ευκαιριακή, αλλά είναι καθοριστικής σημασίας μεταρρύθμιση για το αστικό πολιτικό σύστημα. Και έχει σκοπό την ενίσχυση της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης στη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης στο αντίστοιχο τοπικό επίπεδο. Αυτή η μεταρρύθμιση δε συνιστά «λιγότερο κράτος», όπως ευαγγελίζεται η κυβέρνηση.

Αλλωστε, η Τοπική Διοίκηση (δήμοι, νομαρχίες) και οι περιφέρειες είναι διοικητικές μονάδες - κρίκοι του ενιαίου διοικητικού μηχανισμού της αστικής τάξης. Πρέπει ακόμα να σημειώσουμε ότι η αλλαγή στη διοικητική δομή της χώρας, έχει τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, δηλαδή προωθείται με τη συναίνεση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΛΑ.Ο.Σ., όπως έχουν αποδείξει τα κοινά ψηφίσματά τους σε συνέδρια και ημερίδες των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η νέα δομή και τα χαράτσια

Το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» προβλέπει ότι την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα αποτελέσουν οι σημερινές 13 διοικητικές περιφέρειες, ενώ για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη με ειδικές ρυθμίσεις - οι οποίες δεν αποσαφηνίζονται προς το παρόν - «αντιμετωπίζονται τα θέματα μητροπολιτικού χαρακτήρα». Οι σημερινοί 1.034 δήμοι θα συνενωθούν το πολύ σε 370. Τέλος διατηρείται και γίνεται ακόμη πιο συγκεντρωτική η αποκεντρωμένη διοικητική δομή του κράτους, αφού τις σημερινές 13 περιφερειακές διοικήσεις θα αντικαταστήσουν το ανώτερο 7 γενικές διοικήσεις (όπως θα ονομάζονται με τη νέα διοικητική δομή).

Οι πόροι με τους οποίους θα λειτουργήσει η νέα αυτοδιοικητική δομή της χώρας (Δήμοι - Περιφέρειες) δεν αποσαφηνίζονται από το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση, παρά το ότι στο αρχικό της σχέδιο μιλούσε για τοπικό φορολογικό σύστημα. Απ' όσα όμως αναφέρονται γίνεται καθαρό ότι αυτοί θα προέρχονται από παλιούς και νέους φόρους, ακόμη βαρύτερους για τους πολίτες.

«Σε παράλληλη διαβούλευση με τη φορολογική μεταρρύθμιση, προχωρούμε, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του Συντάγματος, στον εξοπλισμό των δήμων και των περιφερειών με επαρκείς οικονομικούς πόρους», αναφέρει το Πρόγραμμα. Συνεπώς οι πόροι θα προέλθουν από τη νέα φορολογική «αρχιτεκτονική» που σχεδιάζει η κυβέρνηση και για την οποία δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι θα είναι περισσότερο βάρβαρη απ' ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, δεδομένου ότι σχεδιάζεται σε συνθήκες κρίσης και με σκοπό την αντιμετώπισή της.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει το Πρόγραμμα, «Αναδιαμορφώνεται το ''καλάθι'' των ΚΑΠ και επιδιώκεται ο εμπλουτισμός των πόρων της αυτοδιοίκησης και η σύνδεσή τους με τον ΦΠΑ, η οποία θα λειτουργήσει ευεργετικά για τα δημόσια οικονομικά, καθώς και με το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας». Τα σχόλια ασφαλώς περιττεύουν δεδομένου ότι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι από τους οποίους χρηματοδοτούνταν η αυτοδιοίκηση, πάνε περίπατο, τουλάχιστον όπως τους ξέραμε, ενώ, όπως ομολογείται, η φορολογία θα αποτελέσει τη βάση της νέας χρηματοδότησης.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα οι προθέσεις της κυβέρνησης θα αποσαφηνιστούν ακόμη περισσότερο. Αν όμως οι εργαζόμενοι, οι δημότες, τα λαϊκά στρώματα δεν αρχίσουν να αντιδρούν από σήμερα, αυτό που έρχεται θα είναι απείρως πιο αντιλαϊκό από εκείνο που τώρα ομολογείται ή αφήνεται να διαφανεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ