Τρίτη 12 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ - «ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ»
Καλλιεργεί το έδαφος για συνεργασία με ΠΑΣΟΚ

Σε σύσκεψη με αντικείμενο την Αυτοδιοίκηση επαναδιατυπώθηκε το αίτημα για γενικευμένες συμπράξεις στις επικείμενες εκλογές

Την κατεύθυνση της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τους «Οικολόγους - Πράσινους» στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, συνεχίζει να υποδεικνύει στην ηγεσία του ΣΥΝ η «Ανανεωτική Πτέρυγα» του κόμματος. Παρότι το ζήτημα αυτό αποτέλεσε σημείο τριβής και αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Αλ. Τσίπρα και τον Φ. Κουβέλη σε πρόσφατη συνεδρίαση της ΠΓ του Κόμματος, η τάση δε φαίνεται διατεθειμένη να περιμένει τις αποφάσεις απ' τα όργανα του κόμματος και την περασμένη Κυριακή πραγματοποίησε ευρεία αυτοδιοικητική σύσκεψη, εκδίδοντας αμέσως μετά ανακοίνωση όπου επαναδιατυπώνει τις θέσεις της.

Η σύσκεψη, στην οποία πήραν μέρος πολλά αυτοδιοικητικά στελέχη του ΣΥΝ υπεραμύνθηκε μιας «μεγάλης διοικητικής και αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, που θα περιλαμβάνει ισχυρές αιρετές περιφέρειες και λιγότερους και ισχυρότερους δήμους». Ως εκ τούτου, επικρότησε το αντιλαϊκό στη στόχευσή του σχέδιο «Καλλικράτης» της κυβέρνησης, διατηρώντας ως μόνη επιφύλαξη το αν αυτό θα έχει την οικονομική στήριξη, τις μεταφορές αρμοδιοτήτων και πόρων, τις χωροταξικές και γεωγραφικές ρυθμίσεις και το κατάλληλο επιχειρησιακό και οργανωτικό σχέδιο, απ' τα οποία κατά την άποψή τους «θα κριθεί η έκβασή του».

Ακόμα, αξίωσε να αποτελέσουν γνώμονα για τον καθορισμό της εκλογικής τακτικής του κόμματος οι «εκτιμήσεις και επιλογές των τοπικών κινήσεων στις οποίες συμμετέχει ο ΣΥΝ». Η αποσαφήνιση έχει τη σημασία της, καθώς σε πάμπολλες τέτοιες κινήσεις ανά την Ελλάδα δυνάμεις του ΣΥΝ συμμετέχουν από κοινού με δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι και με άλλες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η μεταξύ τους συνεργασία, άλλωστε, αποτελεί προϋπόθεση γι' αυτό που σημειώνεται αμέσως μετά ως στόχος προς επίτευξη, «η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή μας στο θεσμό».

Η «Ανανεωτική Πτέρυγα» με σαφήνεια ζητά «να απορριφθεί ο απομονωτισμός και η απλή κομματική καταγραφή που εκφράζεται από τη λογική: «ΣΥΡΙΖΑϊκά σχήματα παντού και να αναζητήσουμε σχήματα που θα διασφαλίζουν τις πιο πλατιές συνεργασίες προσώπων, κινήσεων και πολιτικών δυνάμεων».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη Θεσσαλονίκη, για την οποία η «Ανανεωτική Πτέρυγα», οχυρωμένη πίσω από την «τοπική ιδιαιτερότητα» που συνίσταται στο «φαινόμενο Παπαγεωργόπουλου - Ψωμιάδη - Ανθιμου», αναπαράγοντας ξεπερασμένα διλήμματα του τύπου «συντήρηση ή πρόοδος», ζητά απ' τον ΣΥΝ να «υπερβεί τη στάση κομματικής καταγραφής» και να αντιμετωπίσει το «φαινόμενο» αυτό ανταποκρινόμενος «στο χρόνιο αίτημα για αλλαγή που εκφράζεται από πολίτες ευρέος κοινωνικοπολιτικού φάσματος». Με την «παρακίνηση» και το «άνοιγμα διάπλατου χώρου και τη διευκόλυνση για τη δημιουργία ευρύτερης συσπείρωσης» και τη «συγκρότηση ενός μετωπικού ψηφοδελτίου νίκης του ευρύτερου προοδευτικού τμήματος της κοινωνίας».

Τέλος, ζητούν απ' τον ΣΥΝ να επιδιώξει «με ανοιχτό μυαλό» μια ευρεία πολιτική συμμαχία συμπόρευσης με τους «Οικολόγους - Πράσινους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ