Τετάρτη 17 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τουρκικά πολυβολεία στην περιοχή της οδού Λήδρας

Δηλώσεις του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, κατήγγειλε ότι τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα παραβίασαν τη νεκρή ζώνη στην περιοχή της οδού Λήδρας, στη Λευκωσία, και δημιούργησαν πολυβολεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάτω από αυτές τις συνθήκες τα Ηνωμένα Εθνη δε δέχονται να αναλάβουν τον έλεγχο της περιοχής.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος μιλούσε στους ξένους ανταποκριτές σε γεύμα που παρέθεσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει υποβάλει στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ δύο εναλλακτικές προτάσεις για το θέμα της αποστρατικοποίησης της οδού Λήδρας.

Η μια πρόταση συνίσταται σε απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή της οδού Λήδρας και απόδοση της ζώνης αυτής στα Ηνωμένα Εθνη, ενώ η δεύτερη πρόταση προνοεί την πλήρη αποστρατικοποίηση ολόκληρης της, εντός των τειχών, Λευκωσίας.

Ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε για άλλη μια φορά ότι η αποσυναρμολόγηση της γέφυρας από το κατοχικό καθεστώς δεν οδηγεί σε άνοιγμα της οδού Λήδρας, αφού αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των πολιτών και η ανάγκη για απόσυρση του τουρκικού στρατού κατοχής από την περιοχή.

Σύσκεψη αρχηγών κομμάτων

Το θέμα της διάνοιξης διόδου προς και από τα Κατεχόμενα στην οδό Λήδρας, στη Λευκωσία, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπό την προεδρία του προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια. Στη σύσκεψη ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Παπαδόπουλου ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων για τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και για τη στρατιωτική κατάσταση που επικρατεί στην οδό Λήδρας και τη γύρω περιοχή.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι έγινε μια ενδελεχής ενημέρωση και «τουλάχιστον σε μια πτυχή υπάρχει ομογνωμία, ότι, δηλαδή, όλοι επιθυμούμε να ανοίξει η οδός Λήδρας, όπως βεβαίως και άλλοι δίοδοι, όπως η δίοδος του Λιμνήτη και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, ώστε αυτό να γίνει πραγματικότητα».

Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων στις δηλώσεις τους ανέφεραν ότι υπάρχει συμφωνία απόψεων στις βασικές διαπιστώσεις για το θέμα της οδού Λήδρας, εντούτοις οι απόψεις όσον αφορά στους περαιτέρω χειρισμούς είναι διαφορετικές.

  • Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Λιλλήκας, κατέστησε σαφές ότι η λειτουργία του κατεχόμενου λιμανιού της Αμμοχώστου σχετίζεται απολύτως με την απόδοση της πόλης των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της. Αρα, τόνισε, «ή θα συμβούν και τα δύο ή κανένα».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προετοιμάζεται η συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ(2008-03-08 00:00:00.0)
Πρόταση οκτώ σημείων από τον Κύπριο Πρόεδρο(2007-10-20 00:00:00.0)
Νέα «προσπάθεια επίλυσης» επιδιώκουν οι ΗΠΑ(2007-01-12 00:00:00.0)
«Μύθος» η οικονομική απομόνωση των Τουρκοκυπρίων(2006-12-20 00:00:00.0)
Προς δημιουργία τετελεσμένων στην οδό Λήδρας(2005-12-17 00:00:00.0)
Δριμεία επίθεση στον Ταλάτ(2005-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ