Τετάρτη 17 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κολλημένη» με τις χαφιεδοκάμερες

Αποφασισμένη να εγκαταστήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο χαφιεδοκαμερών στην Αθήνα είναι η κυβέρνηση, επαναφέροντας ως πρώτο βήμα τις 1.300 κάμερες των Ολυμπιακών Αγώνων

Να εγκαταστήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο χαφιεδοκαμερών σε ολόκληρη την Αθήνα με στόχο το φακέλωμα των πολιτών και την παρακολούθηση των διαδηλώσεων επιδιώκει η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη το κλίμα τρομο-υστερίας που έχει διαμορφωθεί μετά το χτύπημα στην αμερικανική πρεσβεία.

Πρώτο βήμα για τη δημιουργία αυτού του δικτύου γενικευμένης παρακολούθησης αποτελεί η (επανα)χρησιμοποίηση του συνόλου (περίπου 1.600) των καμερών που είχαν προμηθευτεί για την «ασφάλεια» των Ολυμπιακών Αγώνων. Ταυτόχρονα, είναι έτοιμη να προωθήσει νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της χρήσης του «υλικού» των χαφιεδοκαμερών. Αναμένει βέβαια την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα.

Ομολογώντας ότι το τελευταίο που την ενδιαφέρει είναι η υπεράσπιση των δημοκρατικών και ατομικών δικαιωμάτων η κυβέρνηση επικαλείται ως ισχυρό επιχείρημα για την εγκατάσταση των Ολυμπιακών χαφιεδοκαμερών το μεγάλο κόστος για την αγορά τους! «Η ελληνική πολιτεία είχε προμηθευτεί με μεγάλο κόστος για τους Ελληνες φορολογούμενους πολίτες, στο διάστημα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ένα σύστημα βάσει του οποίου εγκαταστάθηκαν κάμερες», επανέλαβε χτες ο Ευ. Αντώναρος, διατυπώνοντας το «αφοπλιστικό» ερώτημα: «Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, τώρα να υπάρχουν κάποιοι που μπορούν βάσιμα να ισχυριστούν ότι αυτό το αποτελεσματικό σύστημα δε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των ίδιων των Ελλήνων πολιτών;». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θέλει την επαναλειτουργία των Ολυμπιακών καμερών.

Στις «δυνατότητες» των χαφιεδοκαμερών αναφέρθηκε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, Ν. Ελευθερόγλου: «Εγώ θυμίζω ότι το 2004 οι κάμερες, οι οποίες αποσύρθηκαν, κατέγραφαν εικόνα και ήχο από απόσταση 200 μέτρων και βιομετρικά χαρακτηριστικά, δηλαδή φύλο, σωματότυπο, τρόπο βαδίσματος», δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Αποστάσεις από Σουφλιά

Διαφοροποιημένος στο ζήτημα της χρήσης των χαφιεδοκαμερών εμφανίστηκε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, «Είμαι αντίθετος στο να εγκαταστήσουμε το Μεγάλο Αδελφό με τις κάμερες», δήλωσε χαρακτηριστικά, επιμένοντας ωστόσο να χρησιμοποιηθούν «για τα θέματα της κυκλοφορίας».

Ανέφερε ότι στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε εγκαταστήσει ένα σύστημα καμερών με δύο κέντρα, ένα στην Πατησίων και ένα στη ΓΑΔΑ και είχαν βοηθήσει πολύ τότε στην κυκλοφορία. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι είχε επισκεφθεί τα δύο κέντρα και είχε διαπιστώσει ότι υπήρχαν φίλτρα «ώστε να μην καταγράφονται πρόσωπα»... Παράλληλα, υπερασπίστηκε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, λέγοντας ότι «τις πέντε τελευταίες μέρες υπάρχει ένας άγριος λιθοβολισμός του κ. Πολύδωρα, γεγονός που εντάσσεται στο γνωστό εθνικό σπορ της υπερβολής». «Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει», κατέληξε. Αναφερόμενος γενικότερα στο θέμα της τρομοκρατίας, ο Γ. Σουφλιάς είπε πως «δυστυχώς φαίνεται ότι το θέμα αυτό δεν έκλεισε» και για την αντιμετώπισή του «χρειάζεται πολλή και σκληρή δουλιά, πίστη, καλή οργάνωση, αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα».

Αδιέξοδη και χωρίς αποτέλεσμα χαρακτήρισε ο βουλευτής της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος την «έμμονη ιδέα» για εγκατάσταση παντού καμερών. «Απόδειξη είναι και έκθεση του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών που μιλούσε για τη μειωμένη αποτελεσματικότητα του κυκλώματος με τις κάμερες», είπε στον «Αλφα 9,89».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ