Τετάρτη 17 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δυναμικό «όχι» κατά της παράδοσης των δασών στο κεφάλαιο

Σήμερα ξεκινά η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 24 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Από τη χθεσινή συγκέντρωση - διαμαρτυρία στο Σύνταγμα
Από τη χθεσινή συγκέντρωση - διαμαρτυρία στο Σύνταγμα
Με κεντρικό σύνθημα «Ξεσηκωθείτε - Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 24 - ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εμπορευματοποιούν τη γη και τα δάση», πραγματοποιήθηκαν χτες το απόγευμα δυναμικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην περιβαλλοντοκτόνα αναθεώρηση που επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το 2001, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Μια μέρα πριν τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το άρθρο 24, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», το ΠΑΜΕ, η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», αγωνιστικές παρατάξεις των δήμων της Αθήνας, οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας του ΕΜΠ, της Γεωλογικής σχολής, του Βιολογικού τμήματος, της Γεωπονικής σχολής, της σχολής Δομικών και του ΤΕΙ Αθήνας-Πειραιά, μαζί με τη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών και Γεωτεχνικών και άλλοι μαζικοί φορείς, όρθωσαν μέτωπο αντίστασης στο επιχειρούμενο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

Στην Αθήνα

Με πανό που έγραφαν «Να μην παραδοθούν τα δάση στο κεφάλαιο» και «Οχι εμπόρευμα η γη και τα δάση - αγώνας για την κοινωνική ιδιοκτησία τους», οι συγκεντρωμένοι στο Σύνταγμα κάλεσαν τους εργαζόμενους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα να συντονίσουν το βηματισμό τους ενάντια σε όσους επιχειρούν να βάλουν μπουρλότο στα δάση. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών, επικεφαλής των αγωνιστικών παρατάξεων των δήμων της Αθήνας, εκπρόσωποι της ΝΑΣ και πλήθους ακόμα μαζικών φορέων και περιβαλλοντικών κινήσεων.

«H λύση των περιβαλλοντικών προβλημάτων δεν είναι ζήτημα τεχνικό, αλλά βαθιά πολιτικό», τόνισε στην ομιλία του ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας. Και συνέχισε: «Απαιτεί την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, έτοιμης να συγκρουστεί με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τα πολλαπλά επιμέρους που διαπλέκονται με αυτά. Μια πολιτική διαμετρικά αντίθετη από τη βάρβαρη καπιταλιστική λογική της μεγιστοποίησης του ατομικού κέρδους, με οποιοδήποτε τίμημα και της "ελεύθερης αγοράς", που ευθύνεται για τη σημερινή κατάντια».

Ο Σπύρος Χαλβατζής έδωσε ακόμα το στίγμα της αντίληψης των ταξικών αγωνιστικών δυνάμεων για το ζήτημα του περιβάλλοντος. «Εναντιωνόμαστε - είπε - με όλους αυτούς που απεργάζονται την παραπέρα αντιλαϊκή αναθεώρηση του άρθρου 24. Και σε εκείνους οι οποίοι, δήθεν στο όνομα της βελτίωσής του, βοηθούν στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση. Γιατί και τέτοιοι υπάρχουν. Οπως στην προηγούμενη αναθεώρηση κάποιες, στο όνομα, οικολογικές οργανώσεις, αλλά και κόμματα, όπως ο ΣΥΝ. Σήμερα, στην ίδια κατεύθυνση, δυνάμεις και μέσα στο ΠΑΣΟΚ προτείνουν αλλαγές, δήθεν για τη συμπλήρωση ή τη βελτίωσή του, που μπορεί να αποτελέσουν το άλλοθι για την αντιλαϊκή αναθεώρησή του».

Ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε ότι «παλεύουμε για μια πολιτική που θα αντιμετωπίζει τα δάση, τη χρήση γης, ως κοινωνικό αγαθό, στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας». Παλεύοντας, συνέχισε, κατά των αντιδραστικών αναθεωρήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, «αναδεικνύουμε την ανάγκη μιας άλλης δασικής πολιτικής», η οποία προϋποθέτει «να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και διαχείριση προς όφελος των λαϊκών αναγκών. Τότε μόνο τα δάση μπορούν να αξιοποιηθούν ως στοιχείο μιας φιλολαϊκής πολιτικής χρήσεων γης».

«Καλούμε τους εργαζόμενους», πρόσθεσε, «οργανωμένα να αποκαλύψουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να βγάλουν συμπεράσματα. Να αντιπαρατεθούν, να αντιδράσουν, να παλέψουν, να συγκρουστούν για το νέο έγκλημα που προωθείται».

Η γη αντικείμενο κερδοσκοπίας

Ο Κώστας Μαρκέτης νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, στην ομιλία του επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Η προτεινόμενη αναθεώρηση του Αρθρου 24 του Συντάγματος διαπνέεται από την αντίληψη - παραδοχή ότι η γη, τα δάση και γενικότερα το φυσικό περιβάλλον αποτελούν εμπόρευμα. Κατά συνέπεια, λοιπόν, για την πλουτοκρατία και τους πολιτικούς της εκπροσώπους, και τα δάση, οι δασικές εκτάσεις, ως φυσικοί πόροι, δεν αποτελούν κοινωνικό αγαθό, αλλά κύρια οικονομικό αγαθό, που συνδέεται με την οικονομική αξία γης. Αρα το οικονομικό μέγεθος μπορεί να γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας, στα πλαίσια της καπιταλιστικής αγοράς».

Θεσμική οπισθοχώρηση

Την αντίθεσή του στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΔΣ της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ. «Η υιοθέτηση της πρότασης αναθεώρησης του άρθρου 24 θα συνιστούσε σοβαρή θεσμική οπισθοδρόμηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η Ενωση αναφέρει ότι «σε καταφανή αντίθεση με τις προβλέψεις του Συντάγματος, η Ελλάδα, ως γεωγραφική οντότητα και βάση για τη ζωή όλων μας, νεκρώνεται με την τσιμεντοποίηση και την κακοποίηση».

  • Ηταν «προεκλογική δέσμευση που περιλαμβανόταν στο κυβερνητικό πρόγραμμα» της ΝΔ η δασοκτόνα αναθεώρηση του άρθρου 24, δήλωσε ωμά χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, ο οποίος υποστήριξε ότι όσοι αντιδρούν ζουν σε μια «εικονική πραγματικότητα».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ