Τετάρτη 17 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το Ισραήλ χτίζει πολιτικά σύνορα

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια συναντήθηκε χτες στο προεδρικό μέγαρο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πρόσφατη επίσκεψή της, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, στην Παλαιστίνη.

Ο Κ. Παπούλιας την υποδέχτηκε σχολιάζοντας: «Καλημέρα. Κάνατε ένα πολύ σημαντικό ταξίδι, όπως είδα» και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

ΑΛ. Π.: «Και ετοιμάζομαι και για άλλο. Θα πάω στην Τουρκία».

Κ. Π.: «Ανυπομονώ να μου πείτε τις εντυπώσεις σας από το πρώτο και, βεβαίως, και από το δεύτερο».

ΑΛ. Π.: «Το δεύτερο θα είναι μάλλον πιο περιορισμένο από πλευράς κινητικότητας. Γίνεται μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση για το Ανατολικό Ζήτημα, το σύγχρονο Ανατολικό Ζήτημα».

Κ. Π.: «Μάλιστα. Το έδαφος είναι το ίδιο, πρωταγωνιστές σχεδόν οι ίδιοι...».

ΑΛ. Π.: «Είναι οι ίδιοι. Μόνο που τότε ήταν μια περίοδος που γίνονταν τα εθνικά κράτη. Ενώ τώρα έχουν διαμορφωθεί τα εθνικά κράτη, έχουμε σύνορα. Και γίνεται τώρα αυτή η συζήτηση».

Μετά το πέρας της συνάντησης, η Αλέκα Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

«Ζητήσαμε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ενημέρωση σχετικά με το ταξίδι μας στην Παλαιστίνη. Θεωρούμε τεράστιο ζήτημα το Παλαιστινιακό, λόγω του γεγονότος ότι τόσα χρόνια δεν έχει λυθεί. Λίγα χρόνια γερμανοϊταλικής κατοχής είχαμε εμείς και υποφέραμε, για σκεφτείτε τους Παλαιστίνιους που δεκάδες χρόνια τώρα παλεύουν για ένα ανεξάρτητο κράτος.

Το κυρίως πρόβλημα που θέσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημερωτικά - πέρα από το ότι καρκινοβατεί το πρόβλημα, δεν επιλύεται - είναι το πρόβλημα του Τείχους. Με τα εξακόσια ογδόντα χιλιόμετρα τείχους, οι Ισραηλινοί καθορίζουν πια τα πολιτικά σύνορα της Παλαιστίνης. Επειδή βρισκόμαστε μπροστά στην πρωτοβουλία των ΗΠΑ, της κυρίας Κ. Ράις που θα συζητήσει με τον Μ. Αμπάς και τον Πρόεδρο του Ισραήλ, πολύ φοβόμαστε ότι οι ΗΠΑ προωθούν μια λύση που αρέσει στο Ισραήλ. Αντί να υπάρχει ένα ενιαίο παλαιστινιακό κράτος με ενιαία σύνορα και ό,τι άλλο συνεπάγεται, το παλαιστινιακό κράτος να μετατραπεί σε καντόνια μέσα στο έδαφος του Ισραήλ. Ενα κράτος - προτεκτοράτο, κυριολεκτικά, του Ισραήλ. `Η των ΗΠΑ. Ανάλογα.

Εμείς πιστεύουμε ότι ο παλαιστινιακός λαός δεν έχει καμία διάθεση υποχώρησης, παλεύει, αλλά δε φτάνει να παλεύει ένας λαός. Εδώ πια υπάρχει ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση και για τα κράτη της Ευρώπης, που βεβαίως δε δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το Παλαιστινιακό, είτε για να μη χαλάσουν το χατίρι των ΗΠΑ, είτε γιατί ενδιαφέρονται πάνω στις στάχτες να ασκήσουν και να κερδίσουν τα δικά τους συμφέροντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ