Παρασκευή 11 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαμαρτυρία για Μόρφου - Αμμόχωστο

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ Γ. Λιλλήκας απάντησε χτες στις πρόσφατες δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για τις ελληνοκυπριακές περιουσίες στην κατεχόμενη Μόρφου. Ο Ταλάτ ζήτησε από όσους μένουν σήμερα στην πόλη να την «αναπτύξουν» ώστε να τη χρησιμοποιήσει ως «διαπραγματευτικό χαρτί» στις διαπραγματεύσεις με τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δε θα την «επιστρέψει» στους νόμιμους κατοίκους της.

Ο Γ. Λιλλήκας απάντησε ότι τέτοιες ενέργειες υποσκάπτουν τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Τόνισε πως όποιος πιστεύει ειλικρινά στη λύση για επανένωση της Κύπρου στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, πρέπει να αποφεύγει να παρεμβαίνει στις ελληνοκυπριακές περιουσίες, γιατί, το περιουσιακό και το εδαφικό θα είναι αναπόσπαστες, σημαντικές πτυχές της λύσης.

Στο ίδιο θέμα, υπόμνημα διαμαρτυρίας για τον εποικισμό και την παράνομη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών από την τουρκική πλευρά στην κατεχόμενη Μόρφου, θα επιδώσει στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ και στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο δήμαρχος Μόρφου, Χαράλαμπος Πίττας, ο οποίος μετέβη χτες στο Λονδίνο.

Κινητικότητα υπάρχει και για την Αμμόχωστο. Ο δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης, Αλέξης Γαλανός, με επιστολή του προς τον επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για τη διεύρυνση, Oλι Ρεν, τον ενημερώνει για τα αποτελέσματα της εκστρατείας συλλογής υπογραφών στο πλαίσιο της προσπάθειας για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι στην Κύπρο συγκεντρώθηκαν περίπου 26 χιλιάδες υπογραφές και ότι ο τελικός αριθμός θα ξεπεράσει τις 30 χιλιάδες με τις υπογραφές των Αμμοχωστιανών, που διαμένουν στο εξωτερικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ