Παρασκευή 11 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πλαίσιο δημιουργίας συνενόχων στον τζόγο

Σε νομοθετικά τρυκ φαίνεται να καταφεύγει η κυβέρνηση της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί των πολιτικών της ευθυνών για την καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων μέσω του «τζογαρίσματος».

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η κυβέρνηση, στο νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζει, προσανατολίζεται στο να μεταφερθεί ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης στα ίδια τα Διοικητικά Συμβούλια των ασφαλιστικών ταμείων για τις αποφάσεις που παίρνουν ως προς το πού θα «επενδυθούν» τα λεφτά των εργαζομένων. Χωρίς ούτε στο ελάχιστο να αναιρείται η πολιτική ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που επέτρεψαν το «τζογάρισμα» των αποθεματικών σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, η κυβέρνηση έρχεται να «προσθέσει» και συνενόχους, προκειμένου να συγκαλύψει την αντιδραστική πολιτική της.

Επίσης, εξετάζεται να μην ασκείται αυστηρά το δικαίωμα του βέτο που απέκτησαν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Τράπεζα της Ελλάδος, με σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα, ως προς το διορισμό των διοικήσεων των Ταμείων. Τέλος, είναι δεδομένη η ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, αφού θεωρείται ότι ακόμα δεν έχουν εφαρμοστεί στο σύνολό τους οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κάτι που πρέπει να γίνει στο εγγύς μέλλον.

Συμβουλάτορας από το 2002 η «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή»

Είτε με κυβέρνηση ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ οι διάφοροι ρεντιέρηδες -χρηματιστηριακές εταιρείες, τράπεζες - έχουν το ελεύθερο να τζογάρουν με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Και δεν είναι μόνο η «JP Morgan», η οποία διατηρεί προνομιακές σχέσεις με τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, αλλά και άλλοι «μικρότεροι παίκτες», όπως η «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή». Η εν λόγω εταιρεία, απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, ομολογεί τη ...συνεργασία της με ασφαλιστικά ταμεία και με την προηγούμενη κυβέρνηση. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρουν πως την περίοδο 2002-2005 είχαν «συναλλαγές με 5 μόνο ταμεία πραγματοποιώντας 11 μόνο συναλλαγές». Ούτε λίγο - ούτε πολύ υποβιβάζουν τη διαχείριση των αποθεματικών σε ζητήματα ποσότητας. Η ουσία, βέβαια, βρίσκεται στα μέτρα και τις ρυθμίσεις που νομοθέτησαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, οι οποίες έχουν και την πρώτη ευθύνη για τη λεηλασία των ταμείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ