Παρασκευή 11 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζεται το «παιχνίδι» στα Ιεροσόλυμα

Απειλές για άρση της αναγνώρισης του Πατριάρχη Θεόφιλου και από τους Αραβες Ορθοδόξους

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το σκληρό παιχνίδι για τον έλεγχο του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων και κατ' επέκταση της επιρροής που ασκεί στους Αραβες Ορθόδοξους. Βέβαια, «χειροπιαστό» έπαθλο αυτού που τελικά έχει τον έλεγχο του Πατριαρχείου είναι και η τεράστια περιουσία που αυτό διαχειρίζεται.

Οπως είναι γνωστό, μετά την εκθρόνιση του προηγούμενου Πατριάρχη Ειρηναίου, ως αποτέλεσμα των αντιδράσεων που υπήρξαν για τις οικονομικές δοσοληψίες του Πατριαρχείου με οικονομικούς παράγοντες του Ισραήλ, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην αναγνώριση του νέου εκλεγμένου Πατριάρχη Θεόφιλου. Η πίεση που ασκεί το Τελ Αβίβ στον νέο Πατριάρχη, με στόχο να εξασφαλίσει τις μακροχρόνιες μισθώσεις οικημάτων του Πατριαρχείου που βρίσκονται στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ, έχει αρχίσει να προκαλεί την άρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Πατριάρχη από το αραβικό ποίμνιο. Ετσι, λοιπόν, ξεκίνησε στην Ιορδανία η συζήτηση για την άρση της αναγνώρισης που αυτή η χώρα είχε προσφέρει στον Πατριάρχη Θεόφιλο.

Παρά τις έντονες χτεσινές φήμες, πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Ιορδανία δεν προχώρησε σε άρση της αναγνώρισης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου. Το ζήτημα όμως απασχόλησε το προχτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο της Ιορδανίας, γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των κοινοτήτων των Αράβων Ορθοδόξων το είχε ζητήσει.

Να σημειωθεί ότι το Υπουργικό Συμβούλιο της Ιορδανίας δεν έβγαλε ανακοίνωση. Από την πλευρά της η Παλαιστινιακή Αρχή δήλωσε άγνοια για το θέμα.

Χτες συνεδρίασε η Σύνοδος στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να ζητήσει ακρόαση από τον βασιλιά της Ιορδανίας ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος.

Στο μεταξύ, κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι στηρίζουμε το θεσμό και τον Πατριάρχη, όμως δε μετέχουμε στη διοίκηση του Πατριαρχείου που είναι αυτοκέφαλο κι έχει την ευθύνη των αποφάσεών του. Πάντως, ο υπουργός Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας, προχτές, σε σχετική ερώτηση, μίλησε για σοβαρό θέμα το οποίο απασχολεί την κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αραβες Ορθόδοξοι μιλούν για απουσία αξιοποίησής τους στη διοίκηση του Πατριαρχείου, αντίθετα με τα όσα είχε δεσμευτεί ο νέος Πατριάρχης. Οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων ζητούν από τον Πατριάρχη την ικανοποίηση σειρά αιτημάτων τους.

«Αγωνιά» η Ιερά Σύνοδος

Την αγωνία της για την ενδεχόμενη άρση αναγνώρισης του Πατριάρχου Ιεροσολύμων Θεόφιλου, από την ιορδανική κυβέρνηση, εξέφρασε με χτεσινή ανακοίνωσή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Οπως υπογραμμίζει, παρακολουθεί με αγωνία το ζήτημα, το οποίο χειρίζεται το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνει τον σημαντικό πνευματικό ρόλο του συγκεκριμένου Πατριαρχείου για τη Μέση Ανατολή και την ανάγκη να στηριχτεί ο Πατριάρχης Θεόφιλος και να επιτευχτεί η αυτοτέλεια και η θρησκευτική ελευθερία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιπαράθεση με γεωπολιτικό υπόβαθρο και προεκτάσεις (2018-09-11 00:00:00.0)
Σήμερα η κηδεία του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου (2008-01-31 00:00:00.0)
Επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη στον Θεόφιλο (2007-06-13 00:00:00.0)
Σφίγγει ο κλοιός για τον Ειρηναίο (2005-05-12 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις (2005-05-04 00:00:00.0)
Και μαζί και μόνοι... (2000-12-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ