Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΞΗ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ
Και μαζί και μόνοι...

Με μια, κατ' επίφαση ενωτική, σύναξη - καθώς στο παρασκήνιο υποβόσκουν χρόνιες αντιθέσεις - των επικεφαλής των ορθοδόξων εκκλησιών, πλην της Ρωσίας, κορυφώθηκαν την περασμένη Τρίτη στη Νίκαια της Βιθυνίας, στην Τουρκία, οι εορταστικές εκδηλώσεις του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης για τα 2.000 χρόνια από τη γέννηση του Χριστού. Οι προκαθήμενοι των ορθοδόξων εκκλησιών συλλητούργησαν στα ερείπια του ναού της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια και απηύθυναν κοινό μήνυμα «ενότητας, ειρήνης, αγάπης και ελπίδας» προς τους πιστούς τους ανά τον κόσμο, που το διάβασε στη διάρκεια της λειτουργίας ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, μητροπολίτης Φιλαδελφείας Μελίτων.

Στη σύναξη που πραγματοποιήθηκε στον ίδιο τόπο, όπου έγινε η Α' Οικουμενική Σύνοδος, πήραν μέρος οι πατριάρχες Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος, Αλεξάνδρειας Πέτρος και Αντιοχείας Ιγνάτιος, ο μητροπολίτης Λαοδικείας Ιάκωβος ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, οι πατριάρχες Βελιγραδίου Παύλος, Βουκουρεστίου Θεόκτιστος, Σόφιας Μάξιμος, ο μητροπολίτης Αβραάμ ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Γεωργίας, ο μητροπολίτης Τριμυθούντος Βασίλειος ως εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, ο αρχιεπίσκοπος Βαρσοβίας Σάββας, ο Φινλανδίας Ιωάννης, ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος και ο Τσεχίας και Σλοβακίας Νικόλαος. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός πρόξενος Π. Καλογερόπουλος.

Μέσα από το μήνυμα αναδεικνύονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μεταξύ τους οι ορθόδοξες εκκλησίες, κυρίως οι τοπικές αυτοκέφαλες, όπως της Ελλάδας. Στο μήνυμα, που το προσυπογράφουν οι παρόντες, επισημαίνεται ότι οι αυτοκέφαλες εκκλησίες δεν μπορούν να είναι «διεκπεραιωτές εθνοφυλετικών τάσεων» ούτε προαγωγοί «εθνικών ταυτοτήτων». Γίνεται δε λόγος για την ανάγκη υπέρβασης των διακρίσεων και των αντιθέσεων μεταξύ των ανθρώπων, με σεβασμό όμως στη ιδιαιτερότητα των προσώπων και των λαών, στην εποχή της ραγδαίας παγκοσμιοποίησης.

Σύμφωνα με κύκλους του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης η απουσία εκπροσώπου του Πατριαρχείου Μόσχας από τη Διορθόδοξη Σύναξη λειτουργεί σε βάρος του. Πάντως στις 15 και 16 Γενάρη θα διεξαχθούν στη Ζυρίχη διμερείς συνομιλίες μεταξύ Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης και Πατριαρχείου Μόσχας. Επίσης προγραμματίζονται για το Φλεβάρη συνομιλίες και μεταξύ Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης και Εκκλησίας της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στη διάρκεια των εορτών δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει την παρουσία του. Από το Φανάρι της Κωνσταντινούπολης το βράδυ της Κυριακής στο δείπνο που δόθηκε προς τιμήν των ιεραρχών που συμμετείχαν στην Πανορθόδοξη Σύναξη, δήλωσε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα επιμείνει στο θέμα των ταυτοτήτων, ακόμη κι αν χρειαστεί να χάσει τα προνόμιά της.

Το πρωί της ίδιας μέρας μιλώντας στη μηνιαία εκπομπή του από το ραδιοσταθμό της Εκκλησίας, ζήτησε από τους πιστούς να προσεύχονται γι' αυτόν και επανέφερε το θέμα της απάλειψης της αναφοράς στη θρησκευτική παράδοση της Ευρώπης από το κείμενο της ευρωπαϊκής Χάρτας. «Υπάρχει σήμερα, είπε, η τάση να αποχριστιανοποιηθεί η Ευρώπη και να γίνει θρησκεία η αθεΐα. Αυτό είναι κάτι που παρατηρείται στα ανώτερα πολιτικά κλιμάκια της Ευρώπης, ενώ δε χαρακτηρίζει τους λαούς». Δεν ξέχασε όμως και το θέμα των ταυτοτήτων και απευθυνόμενος στον Κ. Δαφέρμο, τον... προειδοποίησε ότι «δε θα σας αφήσουμε να βλάψετε το λαό μας». Προανήγγειλε δε κλιμάκωση της καμπάνιας συλλογής υπογραφών για τις ταυτότητες με εκστρατεία «πόρτα - πόρτα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ο Ελπιδοφόρος(2019-05-16 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση με γεωπολιτικό υπόβαθρο και προεκτάσεις(2018-09-11 00:00:00.0)
Σήμερα η κηδεία του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου(2008-01-31 00:00:00.0)
Χειροτονία με βολές κατά Πατριαρχείου(2004-04-29 00:00:00.0)
Με δύο ταχύτητες η Εκκλησία(2000-06-13 00:00:00.0)
Τι λέει η Αρχιεπισκοπή;(1998-09-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ