Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αναβάλλεται ο έκτος γύρος των συνομιλιών

Ο έκτος γύρος των διακοινοτικών συνομιλιών, που ήταν προγραμματισμένος να πραγματοποιηθεί τα τέλη Γενάρη στη Γενεύη, αναβάλλεται, κατά πάσαν πιθανότητα για τα τέλη Φλεβάρη ή τις αρχές Μάρτη του 2001.

Εγκυρη κυβερνητική πηγή δήλωσε στο ΑΠΕ ότι ο λόγος της αναμενόμενης αναβολής είναι η απαράδεκτη αξίωση του Ραούφ Ντενκτάς να αναγνωριστεί η πλήρης ισότητα των δυο πλευρών στη βάση δυο κρατών και η επίμονη άρνησή του να μην παρακαθήσει στις συνομιλίες, αν η αξίωσή του αυτή δε γίνει αποδεκτή.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι μετά τη στάση αυτή του κατοχικού ηγέτη, τα Ηνωμένα Εθνη προσανατολίζονται στην αναβολή του έκτου γύρου είτε για τα τέλη Φλεβάρη ή τις αρχές Μάρτη, ανάλογα με το πρόγραμμα του ΓΓ Κόφι Ανάν και εφόσον τελεσφορήσουν οι παρασκηνιακές προσπάθειες να μεταπειστεί ο Ραούφ Ντενκτάς.

Στην Κύπρο ο Ντ. Χάνεϊ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, ανακοίνωσε χτες ότι ο εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 11 και 12 Γενάρη και την πρώτη ημέρα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Ο εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι η αναβληθείσα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 16 Γενάρη.

Δεν «ανταλλάσσεται» ο Π. Τσιακούρμας

Για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής του απαχθέντος Πανίκου Τσιακούρμα με τον Τουρκοκύπριο λαθρέμπορο ναρκωτικών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, τόνισε ότι το κράτος δεν μπορεί να μπει στη λογική της συνδιαλλαγής με τον Αττίλα, γιατί, όπως πρόσθεσε, με αυτό τον τρόπο θα αυτοκαταργηθεί και θα ενθαρρύνει τον Αττίλα να προβαίνει σε παρόμοιες πράξεις απαγωγής.

Ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι από πλευράς κυβέρνησης γίνονται όλα τα απαραίτητα διαβήματα για απελευθέρωση του Τσιακούρμα. Παρατήρησε, εξάλλου, ότι δηλώσεις από πλευράς Ελληνοκυπρίων για ανταλλαγή βοηθούν τον Ραούφ Ντενκτάς στο να αποκρούει τις πιέσεις που ασκούνται για απόλυση του Τσιακούρμα.

Ο κ. Παπαπέτρου δήλωσε, εξάλλου, ότι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει κατά πόσον θα αφεθεί ελεύθερος ο Τουρκοκύπριος λαθρέμπορος είναι ο γενικός εισαγγελέας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ