Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Από τα παραμύθια της γιαγιάς στα video-games φρικαλεοτήτων

«Δώστου κλότσο να γυρίσει, παραμύθι ν' αρχινήσει»... Κι κει στο παραγώνι, δίπλα στον αργαλειό και καθώς το χιόνι των ημερών σκέπαζε σκεπές και καλντερίμια, ένας κόσμος πνικτικός ξετυλιγόταν. Πουλιά και λουλούδια, τα πεφταστέρια, τα ζωντανά του δάσους, οι καλομοίρες και τα ξωτικά, οι νεράιδες και τα παγανά αργότερα.

Αυτές ακριβώς τις μέρες, θυμάμαι την εκατοχρονίτισσα προγιαγιά μου, την Ελεονώρα από το Ναζλί Αϊδινίου της Μικρασίας. Ηταν μια ανεξάντλητη πηγή παραμυθιών που θα ζήλευαν δικοί μας και ξένοι παραμυθάδες, προσφέροντας ένα λαογραφικό θησαυρό που χάθηκε μαζί της, καθώς μετά τη μικρασιατική καταστροφή, ακολούθησαν «χρόνια δίσεκτα και χρόνια οργισμένα».

Αυτές ιδιαίτερα τις μέρες μάς συγκέντρωνε σαν τα κλωσόπουλα κοντά της και μας άνοιγε το θαυμαστό κόσμο της φαντασίας, της ποίησης και της ευαισθησίας. Ζωντάνευε μπροστά στα μάτια μας ένας φανταστικός λαμπερός κόσμος, γεμάτος θάματα και μάγια. Ο λόγος της τρεμόπαιζε, ακολουθώντας τις διακυμάνσεις της αφήγησης. Γελούσε και έκλαιγε με τους ήρωες των παραμυθιών που ζωντάνευαν μπροστά μας. Ο φόβος, ο αναστεναγμός, ο θαυμασμός, η προσμονή.

Υστερα μικρές σιωπές και να, ακουγόταν ο άγριος λύκος, το σφύριγμα του ανέμου, το πορτόφυλλο που χτυπάει στο καλύβι της μάγισσας, η βροχή και το δρολάπι. Ζωντάνευαν μπροστά στα μάτια μας χιονοσκέπαστα δάση, δροσοσταλίδες και δροσουλίτες, με χίλια χρώματα στην καταχνιά του δάσους. Τα βρύα των δέντρων μεταμορφώνονταν σε γενειάδες και οι σκίουροι, πλησίαζαν να πάρουν φουντούκια από την ποδιά της...

...Φαίνεται ν' αποκοιμήθηκα σε μια ονειρική περιπλάνηση των παιδικών χρόνων, όταν με ξύπνησε ο εγγονός του γείτονα, ζωσμένος με πλαστικά όπλα τελευταίου τύπου κι ένα φορητό ηλεκτρονικό video-παιχνίδι, με φρικώδεις ράμπο και υπεργήινα τέρατα ν' αλληλοσφάζονται μέσα σε ποταμούς αιμάτων.

- Μην ανησυχείς παππού, προσπάθησε να με καθησυχάσει όταν είδε την αποδοκιμασία στα μάτια μου. - Παραμύθια και... ντοματόζουμο είναι!

Ετσι από τα παραμύθια της γιαγιάς, φτάσαμε στα ηλεκτρονικά «παραμυθιάσματα» του συστήματος και όσων δεινών το συνοδεύουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ