Παρασκευή 11 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Ο κεντροαριστερός «κύριος» Μπλερ

Ο Μπλερ, ο γνησιότερος απόγονος της Θάτσερ, ο χαρακτηριστικότερος εκπρόσωπος αυτού που ονομάστηκε «κεντροαριστερά» και «Τρίτος Δρόμος», ο πιστότερος συνεργάτης στα εγκλήματα των Αμερικανών σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν και Ιράκ, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί μετά από δεκαετή παραμονή στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου. Ας θυμηθούμε μερικά - μόνο - από τα πεπραγμένα του, ξεκινώντας με λίγα λόγια από τους εγχώριους θαυμαστές του:

*

«(Ο Μπλερ) εμπνέει με τη νίκη του προσδοκίες για αλλαγές στο χάρτη της Ευρώπης. Μετά τη νίκη των Νέων Εργατικών στη Βρετανία - Νέο τοπίο στην Ευρώπη, πιο ευνοϊκό και για την Ελλάδα».

(«Αυγή», 4/5/97).

*

«Ο πρωθυπουργός (Κ. Σημίτης) τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση στον ηγέτη των Βρετανών Εργατικών».

(«ΝΕΑ», 5/5/97)

*

«Πριν λίγες μέρες οι Εργατικοί γκρέμισαν 18 χρόνια συντηρητικής διακυβέρνησης στη Βρετανία (...) γίνεται λοιπόν φανερό ότι η Αριστερά έχει και ρόλο και παρουσία ως πρόταση κυβερνητικής ευθύνης».

(Κ. Σημίτης, Συνδιάσκεψη ΠΑΣΟΚ, 10/5/97).

*

Τα παραπάνω είναι λίγα μόνο από τα όσα γράφτηκαν και λέχτηκαν στην Ελλάδα, μέσα στον ...«κεντροαριστερό οίστρο» της εκλογικής επικράτησης του Μπλερ, το Μάη του '97.

Ηταν η εποχή που ο «Ριζοσπάστης», ερμηνεύοντας τα προ δεκαετίας αποτελέσματα των εκλογών στη Βρετανία, έδινε από την πρώτη στιγμή το στίγμα των εξελίξεων που θα ακολουθούσαν:

«"Νέα εποχή", παλιά πολιτική», σημειωνόταν ήδη από τον τίτλο του ρεπορτάζ του «Ρ» (4/5/97)...

***

«Μόνο ο Θεός μπορεί να κρίνει τις αποφάσεις και ενέργειές μου που είχαν αποτέλεσμα το θάνατο χιλιάδων αμάχων»...

Την παραπάνω βαθύτατα ...θεοσεβούμενη δήλωση είχε κάνει ο Τόνι Μπλερ το Μάη του 2003, μιλώντας για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Το σημαντικό, πάντως σε κείνη τη δήλωση, πέραν ότι ο Μπλερ φάνηκε να δίνει λογαριασμό μόνο στο Θεό του (όπως ο Μπιν Λάντεν και ο Σαντάμ, άλλωστε...) ήταν τούτο: Οτι ο Βρετανός πρωθυπουργός, εκτός από δολοφόνος, από στυγνός εγκληματίας και κεντροαριστερό κάθαρμα, απέδειξε ότι είναι και ένας ...πολύ καλός χριστιανός.

***

Τον Ιούνη του 2003, ανήμερα της «Παγκόσμιας Μέρας του Μετανάστη», ο κ. Μπλερ πρότεινε στους ομολόγους του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Χαλκιδική να ληφθούν ρηξικέλευθα μέτρα για τη μετανάστευση και συγκεκριμένα: Να συγκροτηθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος «στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών»! Αλλωστε, στη Βρετανία του Μπλερ έχουν συσταθεί 13 τέτοια γκέτο μεταναστών!

***

«Οι πολιτικοί κρατούμενοι στις αγγλικές φυλακές Belmarsh και Woodhill είναι όλοι αλλοδαποί, έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο και οι περισσότεροι από αυτούς κρατούνται πάνω από δύο χρόνια χωρίς δίκη».

Αυτά γράφονταν το Γενάρη του 2004 στην ιστοσελίδα της αμερικανικής εφημερίδας «Village Voice», η οποία μάλιστα σημείωνε ότι οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν αυτές τις δύο αγγλικές φυλακές υψίστης ασφαλείας ως τη βρετανική εκδοχή των αμερικανικών «στρατοπέδων Δέλτα» στη βάση του Γκουαντανάμο.

Οι συνθήκες κράτησης στις βρετανικές και τις αμερικανικές φυλακές είναι παρόμοιες, τονιζόταν στο δημοσίευμα: Οι κρατούμενοι στις «κεντροαριστερές» φυλακές του Μπλερ είχαν συλληφθεί μετά την 11η Σεπτέμβρη με στοιχεία που τρία χρόνια μετά δεν τα είχαν δει ούτε οι δικηγόροι τους, οι φυλακισμένοι κάθε 24 ώρες είχαν μία μόνο ώρα να βαδίσουν μπροστά στο κελί τους και μισή ώρα για να σταθούν σε έναν άλλο κλειστό χώρο, τους απαγορευόταν να βλέπουν ήλιο ώστε να μη γνωρίζουν αν ήταν μέρα ή νύχτα και φυσικά τους απαγορευόταν η άσκηση των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων...

***

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τον ΓΓ του ΟΗΕ καθ' όλο το διάστημα που οργανωνόταν η εισβολή στο Ιράκ (σ.σ.: μετά ασχολούνταν με απαγωγές Πακιστανών στην Ελλάδα...). Την καταγγελία έκανε το Φλεβάρη του 2004 η Clare Short, πρώην μέλος των κυβερνήσεων του Τ. Μπλερ. Μάλιστα, η καταγγέλλουσα Βρετανίδα πολιτικός υποστήριξε ότι διάβασε η ίδια κάποιες απομαγνητοφωνήσεις, προφανώς προϊόντα υποκλοπής, συνομιλιών του Γενικού Γραμματέα...

***

Σύμφωνα με έγγραφο του βρετανικού υπουργείου Παιδείας, που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβρη του 2006 στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» -και του οποίου την ύπαρξη επιβεβαίωσε η υπουργός Τοπικών Κοινοτήτων - η κυβέρνηση Μπλερ ένα από σχέδια που έχει επεξεργαστεί είναι να υποχρεώσει τους καθηγητές των πανεπιστημίων και των λυκείων της χώρας να βρίσκονται σε άμεση και διαρκή συνεργασία με την αστυνομία και να της αναφέρουν στοιχεία για όλους τους μουσουλμάνους μαθητές και φοιτητές που σπουδάζουν στις τάξεις τους...

***

«Το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν ισχύει στο έδαφος των βρετανικών βάσεων, γι' αυτό ο ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης δεν τυγχάνει ασυλίας»! Το δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, τον περασμένο Απρίλη, μετά τη σύλληψη (!) Κύπριου ευρωβουλευτή από Βρετανούς ασφαλίτες. Σαφής η υπενθύμιση: Η χώρα του «κεντροαριστερού» Μπλερ και οι στρατιωτικές της βάσεις στην Κύπρο ποτέ δεν έπαψαν να λειτουργούν ως κράτος εν κράτει στο νησί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ