Παρασκευή 2 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Ενίσχυση των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών

Προετοιμάζουν αποστολή νέας δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο και αστυνομικής δύναμης στο Αφγανιστάν

Η παραπέρα ανάπτυξη των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της άτυπης Συνόδου των υπουργών Αμυνας της ΕΕ που ξεκίνησε χθες στο Βισμπάντεν της Γερμανίας. Ειδικότερα, ανοίγει πλώρη για πολιτική παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο και αποστολή αστυνομικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση, συζητήθηκαν οι επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (επιχείρηση ALTHEA, Κόσσοβο, Αφγανιστάν). Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας, ο Ελληνας υπουργός Ε. Μεϊμαράκης κατά την τοποθέτησή του, ειδικά για το θέμα του Κοσσόβου, είπε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται «για την εξεύρεση μιας ισορροπημένης λύσης στο θέμα του μελλοντικού καθεστώτος του», ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «η Ελλάδα συμφωνεί απολύτως με τον κύριο Σολάνα, για την ανάγκη να υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ως νομιμοποιητικής βάσης, για την εφαρμογή της τελικής λύσης, αλλά και της όποιας αποστολής της ΕΕ».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η ΕΕ μελετά την αποστολή μη στρατιωτικής αποστολής στο Κόσσοβο, στους τομείς του κράτους Δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών, μία αποστολή η οποία είναι πολύ σημαντική τόσο για τον τοπικό πληθυσμό, όσο και για την αξιοπιστία της ΕΕ». Επίσης συζητήθηκε «η πιθανή συμμετοχή της ΕΕ στο Αφγανιστάν με αστυνομικές δυνάμεις (μη στρατιωτική αποστολή) και η σημασία μιας τέτοιας αποστολής για την ενίσχυση της αφγανικής κυβέρνησης και του αφγανικού λαού».

Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθούν θέματα που άπτονται των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ (Γενικός Στρατιωτικός Στόχος 2010) και θέματα του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Οργανισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ