Παρασκευή 2 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Δρομολογημένες στη ρότα του ΝΑΤΟ

Την προκλητική απαίτηση της Τουρκίας να χαρακτηριστεί ο Αϊ - Στράτης, ουσιαστικά, νησί αδιευκρίνιστης κυριαρχίας την έχει πλήρως αποδεχτεί το ίδιο το ΝΑΤΟ.

Η ΝΑΤΟική αυτή θέση καθόρισε και τη χλιαρότητα της αντίδρασης της ελληνικής κυβέρνησης που, δε διανοήθηκε καν, ούτε για «τα μάτια του κόσμου», να προχωρήσει στο επιβεβλημένο διάβημα προς την Τουρκία αλλά, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, φαίνεται πως περί άλλα τυρβάζει.

Η μόνη αντίδραση που καταγράφηκε ευθέως έναντι της Τουρκίας από την Αθήνα, ήταν η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος στην ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών χαρακτήρισε «τελείως αβάσιμη από πλευράς διεθνούς δικαίου και απαράδεκτη την αξίωση της Τουρκίας να εξαιρεθεί ο Αγιος Ευστράτιος από ΝΑΤΟική άσκηση». Ο Γ. Κουμουτσάκος, πάντως, αμέσως σημείωσε την κατεύθυνση προς την οποία στρέφεται η ελληνική «δυσφορία», διευκρινίζοντας πως γίνονται σχετικές ενέργειες στο ΝΑΤΟ σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο.

«Εχουμε να κάνουμε με μία ενέργεια της Τουρκίας η οποία ήταν τελείως αβάσιμη από πλευράς διεθνούς δικαίου, διεθνών συνθηκών και ειδικότερα της Συνθήκης της Ειρήνης της Λοζάνης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενος στην τουρκική αξίωση να εξαιρεθεί ο Αϊ - Στράτης από ΝΑΤΟική άσκηση. Επειδή ακριβώς ήταν αβάσιμη από πλευράς Διεθνούς Δικαίου «είναι και απαράδεκτη» προσέθεσε.

«Με την ενέργεια αυτή δεν επιχειρείται μόνο η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας συμμάχου χώρας», συνέχισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, «αλλά υπονομεύεται και η συνοχή και αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ».

Οπως διευκρίνισε, έχουν ήδη δοθεί οδηγίες να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και σε πολιτικό και σε στρατιωτικό επίπεδο στη Συμμαχία και «μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο» όπως χαρακτηριστικά είπε. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε συνάντηση του μονίμου αντιπροσώπου της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, πρέσβη Ιωάννη Ζέππου, με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ