ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιδρομές και προειδοποιήσεις «ασφαλείας»

Αμπάς και Χανίγια φέρονται να ζητούν, από κοινού, «ευρεία εκεχειρία απέναντι στο Ισραήλ» από τις παλαιστινιακές οργανώσεις .Συνάντηση Αμπάς - Ολμέρτ στην Ιερουσαλήμ, πιθανότατα, την Κυριακή

Από χτεσινή διαδήλωση Παλαιστινίων ενάντια στις νέες «επιδρομές ασφαλείας» του Ισραήλ στη Γάζα

Associated Press

Από χτεσινή διαδήλωση Παλαιστινίων ενάντια στις νέες «επιδρομές ασφαλείας» του Ισραήλ στη Γάζα
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Επιδρομή στο κτίριο της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών στη Ραμάλα πραγματοποίησε, νωρίς χτες, ο ισραηλινός στρατός. Σύμφωνα με την επίσημη ισραηλινή ανακοίνωση συνελήφθησαν 18 Παλαιστίνιοι «καταζητούμενοι», αρκετοί από τους οποίους μέλη των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα». Την πραγματοποίηση της επιδρομής επιβεβαίωσε και η παλαιστινιακή πλευρά, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητα των συλληφθέντων.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος συναντιόταν, πάλι, με τον πρωθυπουργό. Οι Αμπάς και Χανίγια φέρονται να κατέληξαν ότι πρέπει να υπάρξει ευρεία και μακρόχρονη κατάπαυση του πυρός απέναντι στο Ισραήλ, προκειμένου ο Αμπάς να έχει συγκεκριμένα διαπραγματευτικά εχέγγυα ενώπιον του Ισραηλινού πρωθυπουργού, τον οποίο, πιθανότατα, θα συναντήσει την Κυριακή στην Ιερουσαλήμ. Οι δύο άνδρες, ακολούθως, είχαν επαφές με εκπροσώπους όλων των ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, χωρίς, προς το παρόν, να επιτευχθεί συμφωνία.

Παράλληλα, ο Αμπάς είναι ο στόχος έμμεσης αλλά σκληρής κριτικής της Παγκόσμιας Τράπεζας για τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων που λαμβάνει υπό τη μορφή βοήθειας. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεσή της, η οικονομική κρίση είναι τόσο μεγάλη που απειλείται ακόμη και η ύπαρξη της ίδιας της Παλαιστινιακής Αρχής. Με βάση, πάντα, την έκθεση, ο Αμπάς, παρά τα σχεδόν μηδενικά έσοδα, έχει αυξήσει τις «δημόσιες δαπάνες», ενώ αντίθετα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 8%.

Προειδοποιήσεις ασφαλείας

Λίστα με αραβικές χώρες που θα πρέπει να αποφεύγουν ή αν, ήδη, βρίσκονται εκεί να τις εγκαταλείψουν «εξαιτίας της ύπαρξης συγκεκριμένων απειλών» εξέδωσε, χτες, το γραφείο αντιτρομοκρατικής προστασίας του Ισραήλ. Εκτός από ορισμένους «συνήθεις υπόπτους», όπως είναι η Συρία, ο Λίβανος, το Ιράκ, η Υεμένη, η Σομαλία και το Σουδάν, στη λίστα συμπεριλαμβάνονται και οι δύο μοναδικές χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνίες ειρήνης με το Ισραήλ: Η Αίγυπτος και η Ιορδανία.

Τέλος, ο διοικητής του ισραηλινού στρατού στο νότο της χώρας, αντιστράτηγος Γιοάβ Γκάλαντ, επανέλαβε, χτες, τις γνωστές κατηγορίες κατά του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι «εξοπλίζει, εκπαιδεύει και στηρίζει την τεχνολογική ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας της "Χαμάς"».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αντιδράσεις στις ΗΠΑ για τον πόλεμο

Ψηφίσματα που ζητούν από το Κογκρέσο να καταγγείλει τον Πρόεδρο Μπους για παραπλάνηση του έθνους ως προς τον ισχυρισμό της ύπαρξης όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ και για παράνομες παρακολουθήσεις τηλεφώνων, εξέδωσαν 30 πόλεις της πολιτείας του Βερμόντ, κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής ετήσιας συνάντησης των τοπικών αρχόντων τους. Μάλιστα, 16 από αυτές τις πόλεις ζήτησαν άμεση απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από την κατεχόμενη χώρα. Την ίδια ώρα, βέβαια, οι βουλευτές της πολιτείας στο Κογκρέσο δεν αντέδρασαν στα αιτήματα των ψηφοφόρων τους.

Αιματοχυσία συνέχεια

Στο μεταξύ συνεχίστηκαν και χτες οι αιματηρές επιθέσεις κατά σιιτών προσκυνητών μετά το λουτρό αίματος της Τρίτης, στην πόλη Χίλα, όπου ο τελικός απολογισμός των θυμάτων ξεπέρασε τους 120 νεκρούς και τους 190 τραυματίες. Χτες, οι μεγαλύτερες επιθέσεις κατά προσκυνητών σημειώθηκαν στις συνοικίες Σαϊντίγια και Ντούρα της Βαγδάτης, όπου σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας και σε ενέδρα 8 και 7 άτομα, αντιστοίχως, στην πλειοψηφία τους προσκυνητές, αλλά και αστυνομικοί. Συνολικά τραυματίστηκαν περισσότεροι από 40.

Επιθέσεις σημειώθηκαν και στις Ντιουανίγια και στο Ραμάντι, ενώ αργά το βράδυ οι ιρακινές αρχές ανακοίνωναν ότι σημειώθηκε επίθεση αυτοκτονίας σε καφέ της πόλης Μπάλαντ Ρουζ, βορειοδυτικά της Βαγδάτης, με πρώτο απολογισμό 30 νεκρούς. Επίσης, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκοτώθηκαν 3 Αμερικανοί στρατιώτες. Τις επιθέσεις κατά σιιτών προσκυνητών καταδίκασαν τα σιιτικά κόμματα, ο πρωθυπουργός αλ Μάλικι και η ισχυρότερη σιιτική οργάνωση, το Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, της οποίας ο επικεφαλής επέρριψε την ευθύνη «στα ελλιπή μέτρα ασφαλείας της κυβέρνησης».

Την ίδια ώρα, πυρετώδεις είναι οι διπλωματικές επαφές ενόψει της συνόδου «για την ασφάλεια στο Ιράκ», που αρχίζει το Σάββατο στη Βαγδάτη με τη συμμετοχή γειτονικών χωρών, του Αραβικού Συνδέσμου, των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Οπως δήλωνε, χτες, διπλωμάτης του Αραβικού Συνδέσμου, τόσο ο Σύνδεσμος όσο και πολλές αραβικές ηγεσίες θα ζητήσουν από την ιρακινή ηγεσία να «λάβει πολιτικά μέτρα και να επεξεργαστεί τη στάση της απέναντι στους σουνίτες, προκειμένου να υπάρξουν αποτελέσματα στην προσπάθεια σταθεροποίησης της χώρας».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συλλήψεις, επιχειρήσεις, απώλειες

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Ανδρες της υπό αμερικανική διοίκηση κατοχικής δύναμης και του αφγανικού δοσιλογικού στρατού συνέλαβαν 11 φερόμενους ως «τρομοκράτες» και κατέσχεσαν οπλισμό και πυρομαχικά σε δύο επιδρομές τους στο ανατολικό τμήμα της φλεγόμενης, από τον ατέλειωτο πόλεμο, χώρας.

Οι κατοχικές/δοσιλογικές δυνάμεις διεξήγαγαν τις επιδρομές στη Χοστ και την Τζαλαλαμπάντ. Δεν αναφέρθηκαν απώλειες. Οι κατοχικοί και οι αντίπαλοί τους - ταλιμπάν, ισλαμιστές, οπαδοί του Χεκματιάρ, μέλη του νεφελώματος αλ Κάιντα, φύλαρχοι - αναμένεται να κλιμακώσουν τη δράση τους καθώς λιώνουν τα χιόνια.

Το βράδυ της Τρίτης, έγινε γνωστό ότι ένας ακόμη κατοχικός, Καναδός στην εθνικότητα, έπεσε νεκρός από έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο σάλος μετά τις απανωτές σφαγές αμάχων από τους κατοχικούς και την απόπειρα απόκρυψής της με την καταστροφή οπτικού υλικού δημοσιογραφικής ομάδας του «Ασοσιέιτεντ Πρες». Φωτογράφος είπε ότι στρατιώτες που είχαν καταγραφεί να ανοίγουν μαζικό πυρ εναντίον αμάχων μετά από επίθεση αυτοκτονίας απείλησαν την ομάδα: «Σβήστε τις», είπαν, «ή θα σβήσετε εσείς». Εκπρόσωπος των κατοχικών δυνάμεων χαρακτήρισε την ενέργεια απολύτως «δικαιολογημένη». Η «ελευθερία» (να δολοφονείς αμάχους ατιμώρητος) στα καλύτερά της.

ΗΠΑ
Νέες απειλές κατά του Ιράν

ΝΤΟΥΜΠΑΪ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

«Ακόμη και απλές εμπορικές συναλλαγές ή επενδύσεις στο Ιράν, μπορεί, τελικά, να χρησιμοποιηθούν για το πυρηνικό πρόγραμμα, κάτι που σημαίνει ότι και όσοι τις κάνουν θα θεωρηθούν, έστω και εν αγνοία τους, συνένοχοι»... Αυτό υποστήριξε Αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, σε μια εμφανή προσπάθεια τρομοκράτησης όσων σκέφτονται να συσφίξουν οικονομικές σχέσεις με το Ιράν, μετά τη συνάντηση του Προέδρου Αχμαντινετζάντ με τον Σαουδάραβα μονάρχη. Μάλιστα, οι «προειδοποιήσεις» του έγιναν ενώπιον Αράβων επιχειρηματιών και τραπεζιτών σε σχετικό Φόρουμ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

  • Την ίδια ώρα, στην Τεχεράνη, συνεχίζουν την απεργία πείνας 25 γυναίκες διαδηλώτριες, που συνελήφθησαν την Κυριακή κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας μπροστά σε δικαστήριο. Εντός της αίθουσας δικάζονταν άλλες 5 γυναίκες με την κατηγορία ότι «διατάραξαν την τάξη» σε διαμαρτυρία τους, το 2006, για την κατάργηση της νομοθεσίας που κάνει διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Οκτώ από τις συλληφθείσες της Κυριακής αφέθηκαν ελεύθερες.
  • Σεισμός στο Δυτικό Ιράν και την επαρχία Λορεστάν προκάλεσε καταστροφές σε κτίρια και 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
ΣΟΜΑΛΙΑ
Μάχες και εργολαβίες μισθοφορικών εταιρειών...

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.- Και νέα επίθεση δέχτηκε χτες μέρος της δύναμης των έως τώρα 800 Ουγκαντέζων στρατιωτών που αναπτύσσονται το τελευταίο 48ωρο στη Σομαλία στο πλαίσιο συμμετοχής τους σε «ειρηνευτική» αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης. Αυτοκινητοπομπή, που διερχόταν από κεντρική οδική αρτηρία του Μογκαντίσου, δέχτηκε τα πυρά ενόπλων. Ακολούθησαν ανταλλαγές σφοδρών πυρών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετά σοβαρά τρεις πολίτες. Ο Σομαλός «υφυπουργός» Αμυνας Σαλάντ Αλι Τζέλε έσπευσε να ανακοινώσει ότι κανένας Ουγκαντέζος στρατιώτης δεν τραυματίστηκε... Για τους αμάχους δεν είπε τίποτε...

Νωρίτερα χτες το πρωί σημειώθηκαν οδομαχίες αιθιοπικών στρατευμάτων - ισλαμιστών ενόπλων με επτά νεκρούς και 10 τραυματίες (όλοι τους άμαχοι!) και επίθεση κατά αστυνομικής περιπόλου, με αποτέλεσμα δύο νεκρούς αστυνομικούς. Παράλληλα, οι αρχηγοί ορισμένων εκ των σομαλικών φυλών (π.χ. Χαουίγε) και επιχειρηματιών επέκριναν τη σομαλική «μεταβατική» κυβέρνηση του Προέδρου Αμπντουλαχί Γιουσούφ για την ανικανότητά της να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη ασφάλεια στο λαό.

Το ίδιο 24ωρο, οι ΗΠΑ έκαναν ένα ακόμη βήμα βαθύτερης εμπλοκής τους στη Σομαλία. Ανώνυμο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ότι η πολυεθνική εταιρεία μισθοφόρων «Ντάινκορπ» (DynCorp), με έδρα τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, ανέλαβε συμβόλαιο ύψους τουλάχιστον 10 εκατ. δολαρίων για να παράσχει «προστασία και κατάλληλη εκπαίδευση» στους 1.500 Ουγκαντέζους στρατιώτες και άλλες δυνάμεις της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία... Στο ίδιο ρεπορτάζ το πρακτορείο έκανε μνεία και σε άλλες, ανάλογες «επιχειρήσεις» της «DynCorp» και σε άλλες αφρικανικές χώρες, όπως η Λιβερία, το Νότιο Σουδάν κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ