Πέμπτη 8 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Μάχες και εργολαβίες μισθοφορικών εταιρειών...

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.- Και νέα επίθεση δέχτηκε χτες μέρος της δύναμης των έως τώρα 800 Ουγκαντέζων στρατιωτών που αναπτύσσονται το τελευταίο 48ωρο στη Σομαλία στο πλαίσιο συμμετοχής τους σε «ειρηνευτική» αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης. Αυτοκινητοπομπή, που διερχόταν από κεντρική οδική αρτηρία του Μογκαντίσου, δέχτηκε τα πυρά ενόπλων. Ακολούθησαν ανταλλαγές σφοδρών πυρών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετά σοβαρά τρεις πολίτες. Ο Σομαλός «υφυπουργός» Αμυνας Σαλάντ Αλι Τζέλε έσπευσε να ανακοινώσει ότι κανένας Ουγκαντέζος στρατιώτης δεν τραυματίστηκε... Για τους αμάχους δεν είπε τίποτε...

Νωρίτερα χτες το πρωί σημειώθηκαν οδομαχίες αιθιοπικών στρατευμάτων - ισλαμιστών ενόπλων με επτά νεκρούς και 10 τραυματίες (όλοι τους άμαχοι!) και επίθεση κατά αστυνομικής περιπόλου, με αποτέλεσμα δύο νεκρούς αστυνομικούς. Παράλληλα, οι αρχηγοί ορισμένων εκ των σομαλικών φυλών (π.χ. Χαουίγε) και επιχειρηματιών επέκριναν τη σομαλική «μεταβατική» κυβέρνηση του Προέδρου Αμπντουλαχί Γιουσούφ για την ανικανότητά της να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη ασφάλεια στο λαό.

Το ίδιο 24ωρο, οι ΗΠΑ έκαναν ένα ακόμη βήμα βαθύτερης εμπλοκής τους στη Σομαλία. Ανώνυμο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ότι η πολυεθνική εταιρεία μισθοφόρων «Ντάινκορπ» (DynCorp), με έδρα τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, ανέλαβε συμβόλαιο ύψους τουλάχιστον 10 εκατ. δολαρίων για να παράσχει «προστασία και κατάλληλη εκπαίδευση» στους 1.500 Ουγκαντέζους στρατιώτες και άλλες δυνάμεις της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία... Στο ίδιο ρεπορτάζ το πρακτορείο έκανε μνεία και σε άλλες, ανάλογες «επιχειρήσεις» της «DynCorp» και σε άλλες αφρικανικές χώρες, όπως η Λιβερία, το Νότιο Σουδάν κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ