ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΣΑΜΙΝΑ»
Μετασκευές χωρίς κανέναν έλεγχο

Στη φωτογραφία φαίνεται τμήμα της βάρκας Νο 5. «Η διάβρωση που είχε ήταν τόσο μεγάλη που δε δικαιολογείται ακόμα και από την έκθεση στις χειρότερες κλιματολογικές συνθήκες», δήλωσε ο πραγματογνώμονας Γ. Αγγελάκης
Στη φωτογραφία φαίνεται τμήμα της βάρκας Νο 5. «Η διάβρωση που είχε ήταν τόσο μεγάλη που δε δικαιολογείται ακόμα και από την έκθεση στις χειρότερες κλιματολογικές συνθήκες», δήλωσε ο πραγματογνώμονας Γ. Αγγελάκης
Η κακή κατάσταση των μηχανών του πλοίου, οι επισκευές που έγιναν στις δύο προπέλες την περίοδο των μετασκευών του, αλλά και η «χαλαρότητα» των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, θεωρεί ότι είναι οι αιτίες για την πρόσκρουση και το ναυάγιο του «ΣΑΜΙΝΑ» ο Γιάννης Αγγελάκης, πραγματογνώμονας των συγγενών των θυμάτων.

Στη συνέχεια της κατάθεσής του, χτες, στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά ο Γ. Αγγελάκης απαντώντας σε ερωτήσεις δικηγόρων τόνισε: «Είναι γνωστό ότι οι μεγάλοι επενδυτικοί φορείς ασκούν επιρροή και τα όργανα ελέγχου κάνουν "διευκολύνσεις"...». Αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό το «αλισβερίσι» που γίνεται μεταξύ ελεγκτικών μηχανισμών και εφοπλιστών.

Αναφερόμενος στην κατάσταση των σωσίβιων λέμβων του πλοίου, καθώς από τις οκτώ που είχε το «ΣΑΜΙΝΑ», μόνο οι τρεις μπόρεσαν να κατέβουν, ο Γ. Αγγελάκης σημείωσε ότι στη βάρκα Νο 5 που μπόρεσε να κατέβει και να φτάσει με ναυαγούς στην Πάρο, «η διάβρωση που είχε ήταν τόσο μεγάλη που δε δικαιολογείται ακόμα και από την έκθεση στις χειρότερες κλιματολογικές συνθήκες!».

Χτες συνέχισε την κατάθεσή του ο εφοπλιστής Κώστας Αγαπητός, ο οποίος εμφανίστηκε στο δικαστήριο μετά από επανειλημμένες κλήσεις που του είχαν γίνει. Για ακόμα μία φορά έριξε όλες τις ευθύνες στον αξιωματικό γέφυρας Τ. Ψυχογιό, ενώ αθώωσε πλήρως τα στελέχη της εταιρείας που είχαν άμεση σχέση με το πλοίο και γνώριζαν πολύ καλά την κατάστασή του. Οπως προέκυψε από την εξέτασή του, οι μετασκευές στα ελάσματα, αλλά και στα μηχανολογικά μέρη του πλοίου, που είχαν ξεκινήσει στις αρχές του 2000, γίνονταν ουσιαστικά χωρίς κανέναν έλεγχο.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΟΒΑΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ: Δεκαπέντε τραυματίες, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά, είναι ο απολογισμός τροχαίου που σημειώθηκε χτες το πρωί στο δρόμο Πολυγύρου - Θεσσαλονίκης, στη διασταύρωση Λιακκιάς, όταν λεωφορείο των ΚΤΕΛ Χαλκιδικής βγήκε από το δρόμο και σφηνώθηκε ανάμεσα σε δύο δέντρα. Σύμφωνα με την Τροχαία, ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο, με οδηγό 71χρονο, που κινούνταν στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου έπεσε πάνω σε όχημα, που είχε σταματήσει στη διασταύρωση. Το λεωφορείο, που κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα, απέφυγε την τελευταία στιγμή τα δύο αυτοκίνητα, βγήκε από το δρόμο και στη συνέχεια ο οδηγός του, που δεν έχασε την ψυχραιμία του, επέλεξε να το «ρίξει» ανάμεσα στα δέντρα, για να ανακόψει την ταχύτητα.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ: Για αυστηροποίηση των ποινών, λόγω του αποκαλούμενου «παραδικαστικού» και την ντε φάκτο κατάργηση της αρχής της επιείκειας, κυρίως υπέρ των αδύναμων κατηγοριών πολιτών, κατηγορεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας μερίδα δικαστικών λειτουργών, με χτεσινή του ανακοίνωση.

ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ Ε. ΚΑΛΟΥΣΗ: Αναίρεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας άσκησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φ. Μακρής ως προς το σκέλος που αποφάσισε να μην απευθυνθούν κατηγορίες κατά των Ε. Καλούση και των δικηγόρων Δ. Δημοσθένους και Ν. Αθανασόπουλου. Οσον αφορά τον Ε. Καλούση οι κατηγορίες αφορούσαν παθητική δωροδοκία δικαστή και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ' εξακολούθηση. Αντίθετα, στην περίπτωση των δύο δικηγόρων οι κατηγορίες αφορούσαν ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Γιορτάστηκε η επέτειος της Μάχης της Κοκκινιάς

Την 63η επέτειο από τη Μάχη της Κοκκινιάς στις 6, 7 και 8 Μάρτη του 1944, που σηματοδοτεί την ιστορία της πόλης και παράλληλα φανερώνει τους αγώνες και τα διδάγματα της Εθνικής Αντίστασης, τίμησαν χτες ο Δήμος Νίκαιας και οι αντιστασιακές οργανώσεις της πόλης.

Στις 5.30 το απόγευμα πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκαν στο μνημείο της πλατείας Δαβάκη, όπου έπεσαν οι πατριώτες και σε μια σεμνή εκδήλωση έγινε κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο και τους εκπροσώπους αντιστασιακών και άλλων οργανώσεων και φορέων της πόλης. Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι με πορεία πήγαν στο δημαρχείο όπου στη γεμάτη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων έγιναν ομιλίες από τον δήμαρχο και τους εκπροσώπους των αντιστασιακών οργανώσεων.

Η Μάχη της Κοκκινιάς, τόνισε στην ομιλία του ο Στέλιος Μπενετάτος, δήμαρχος της Νίκαιας φανερώνει την αποτελεσματικότητα της οργανωμένης λαϊκής πάλης, όπως έδειξε και η ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση. Απόδειξη, πως όταν ο λαός θέλει και μάχεται, αγωνίζεται για το μέλλον του και το μέλλον των παιδιών του τελικά το πετυχαίνει. Σήμερα, πρόσθεσε, που θέλουν τη νεολαία γονατισμένη, έρμαιο της ιδιωτικής και κατευθυνόμενης Παιδείας είναι σημαντικό να προβάλλονται τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης, επισημαίνοντας πως η νεολαία με τα διδάγματα της Εθνικής Αντίστασης και του Εργατικού Κινήματος δε σκύβει το κεφάλι και βάζει πλώρη για νέους αγώνες.

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, εκπρόσωποι της ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς, του Σωματείου Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής ο «ΦΟΙΝΙΚΑΣ». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ, ο νομαρχιακός σύμβουλος Πειραιά Παναγιώτης Μαντάς, εκπρόσωποι κομμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μαζικών φορέων και άλλοι. Η εκδήλωση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα και αντιστασιακά τραγούδια από τον Στέφανο Ψαραδάκο.

ΕΥΔΑΠ
«Λάθος» οι φουσκωμένοι λογαριασμοί

Η ιδιωτικοποιημένη ΕΥΔΑΠ, προκειμένου προφανώς να ενισχύσει τα κέρδη των ιδιωτών μετόχων της, βιάστηκε να στείλει «φουσκωμένους» λογαριασμούς σε χιλιάδες καταναλωτές. Συγκεκριμένα, εξέδωσε λογαριασμούς που περιείχαν αυξήσεις (κατά 2,8% μεσοσταθμικά για το νερό και 8,3% για τα τέλη αποχέτευσης), ακόμη και για το διάστημα πριν από την 1 Φλεβάρη 2007 που με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση θα ίσχυαν οι αυξήσεις αυτές!

Η ΕΥΔΑΠ με χτεσινή της ανακοίνωση, προσπαθεί να υποβαθμίσει το ζήτημα και μιλάει για εσφαλμένη ερμηνεία της υπουργικής απόφασης, ενώ ζητά συγνώμη από τους καταναλωτές διαβεβαιώνοντας ότι θα επανορθώσει το λάθος στους επόμενους λογαριασμούς, ώστε να μην επιβαρυνθούν.

Εκδήλωση της ΠΕΕΠΠ

Το Κεντρικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) διοργανώνει εκδήλωση για τη Διεθνή Μέρα της Γυναίκας (8 Μάρτη), την Κυριακή 11 Μάρτη 2007, ώρα 16.00, στην Αίθουσα Οικοδόμων, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, Πλατεία Κάνιγγος. Η εκδήλωση θα γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο (εδέσματα). Πληροφορίες: κάθε πρωί ώρες 08.00-13.00 στα Κεντρικά Γραφεία της Ενωσης (Σωκράτους 79-81, 3ος όροφος) και στα τηλ. 210.5230.526 - 210.5230.534.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, την Κυριακή 11.3.2007 και ώρα 10.30 π.μ., διοργανώνει σύσκεψη όλων των παραρτημάτων του Συλλόγου στην Κεντρική Ελλάδα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Καλούνται να συμμετέχουν όλα τα προεδρεία αλλά και όσοι συναγωνιστές ενδιαφέρονται για την ίδρυση παραρτημάτων του συλλόγου στις περιοχές τους.

-- H ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ διοργανώνει, στις 10 έως 12.3.2007, τριήμερη εκδρομή - εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 60χρονα του ΔΣΕ στην Μακεδονία με επισκέψεις τόπων και κατάθεση στεφανιών σε μνημεία της περιοχής. Αναχώρηση το Σάββατο 10.3 ώρα 7.30 π.μ., από πλατεία Κάνιγγος (για συμμετοχή στα τηλ.: 210.3220.183 και 210.5819.947.

-- Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ και τα Παραρτήματα Τρίπολης και Μεγαλόπολης οργανώνουν, την Κυριακή 11.3.2007 στη θέση Βίγλες Μεγαλόπολης εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 212 εκτελεσμένους (24.2.1944) εκεί πατριώτες από τους ναζί κατακτητές.

Αγαστή σύμπραξη καλπονοθείας

Σε αγαστή συνεργασία οι παρατάξεις που στηρίχτηκαν από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ στο Δήμο Ζωγράφου απέκλεισαν τη «Δημοτική Πρωτοβουλία» από την εκπροσώπησή της στην Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) και παρά το γεγονός ότι ο συνδυασμός έλαβε το 9,42% των ψήφων του ζωγραφιώτικου λαού. Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των εκλεκτόρων στις ΤΕΔΚ και ακολούθως στην ΚΕΔΚΕ ήρθε να καταδείξει ότι «τα περί δημοκρατίας, αντιπροσωπευτικής αντιπροσώπευσης, λαϊκής βούλησης και απλής αναλογικής (σ.σ. που υπόσχονταν οι εκπρόσωποι των παραπάνω κομμάτων όταν συζητούνταν ο νέος, επίσης καλπονοθευτικός, τρόπος εκλογής των συλλογικών οργάνων της ΤΑ) πήγαν περίπατο», σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η «Δημοτική Πρωτοβουλία».

Στην ίδια ανακοίνωση η παράταξη τονίζει πως με βάση τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, η εκπροσώπηση των παρατάξεων στο δήμο θα έπρεπε να κατανεμηθεί αναλογικά ως εξής: ΔΑΔΑ (ΝΔ - ΛΑΟΣ) 9, ΜΑΖΙ (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) 8, «Δημοτική Πρωτοβουλία» 2, «Κίνημα στην Πόλη» 1, «Ακομμάτιστοι» 1. Αντ' αυτού η ΔΑΔΑ πήρε 13 και το ΜΑΖΙ 8, ρίχνοντας στο καλάθι την απλή αναλογική και εφαρμόζοντας το καλπονοθευτικό σύστημα εκλογής των συλλογικών οργάνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ