ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ - Κ. ΡΑΪΣ
Συνάντηση για «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην επιθετική «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει η Ντ. Μπακογιάννη με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντ. Ράις στις 22 του μήνα στην Ουάσιγκτον.

Ενισχυτική η χτεσινή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΥΠΕΞ, Γ. Κουμουτσάκου, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η αντιπυραυλική ασπίδα «βρίσκεται στις προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής», αφήνοντας να διαφανεί ότι θα αποτελέσει βασικό θέμα της συνάντησης μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ελληνικού ΥΠΕΞ «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τίποτα συγκεκριμένο που να αφορά τη χώρα μας», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο της συμμετοχής της Ελλάδας στην «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ, όπως υπαινίχθηκε πρόσφατα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ. Στη συνάντηση της Ντ. Μπακογιάννη με την Κ. Ράις θα συζητηθούν επίσης τα Ευρωτουρκικά, το Κυπριακό, το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσόβου και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή.

ΠΑΣΟΚ
Ανοχή στις αντιδραστικές απόψεις Πάγκαλου

Ιδιες δηλώσεις και από τον βουλευτή Ντ. Βρεττό

Στα μαλακά συνεχίζει να ρίχνει τον Θ. Πάγκαλο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αφού για δεύτερη συνεχόμενη μέρα αντιμετωπίζει με «χαμηλούς τόνους» τις αντιδραστικές και αντικομμουνιστικές απόψεις, που διατύπωσε στη ΝΕΤ, ισχυριζόμενος ότι το ΚΚΕ κινείται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας!

Μάλιστα, και ενώ χτες οι απόψεις Πάγκαλου στηρίχτηκαν και από δεύτερο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, αφού ο Ντ. Βρεττός δήλωσε πως «ο προβληματισμός του Θ. Πάγκαλου είναι σωστός και δεν μπορούν κάποιοι να λένε ότι ο νόμος θα μείνει ανενεργός», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Ευθυμίου, συνέχισε να απαντά με γενικολογίες, αφήνοντας στο απυρόβλητο την ουσία των δηλώσεων του Θ. Πάγκαλου.

Την ίδια στιγμή που ο Θ. Πάγκαλος δήλωσε ότι «οι δυο σχηματισμοί της άκρας Αριστεράς, ΚΚΕ και ΣΥΝ, δεν έχουν αποδεχτεί ούτε έχουν καταλάβει τι σημαίνει κοινοβουλευτική δημοκρατία και αυτό είναι πρόβλημα» και συμπλήρωνε ότι «δε νομιμοποιείται να λέει κανείς πως ο νόμος δε θα εφαρμοστεί»..., ο Π. Ευθυμίου παρέπεμπε στην αρχική δήλωσή του με την οποία, αποφεύγοντας να καταδικάσει τις απόψεις του στελέχους του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε: «Γενικευμένες και αφοριστικές δηλώσεις, διατυπώσεις, μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος ερμηνείες και σε λάθος πεδία της πολιτικής αντιπαράθεσης».

Μάλιστα, ο Π. Ευθυμίου ανέφερε ότι οι δικές του δηλώσεις είναι και η θέση του ΠΑΣΟΚ, αφού, όπως είπε, «αναφορά σε αυτές έκανε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι "αυτή η θέση του εκπροσώπου Τύπου είναι η σταθερή θέση του Κινήματος για όλα αυτά τα ζητήματα"».

Είναι φανερό ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, σταθερά, επιμένει να μην καταδικάζει τις θέσεις που κατά καιρούς διατυπώνει ο Θ. Πάγκαλος. Εξάλλου, την ίδια τακτική ακολούθησε και όταν ο ίδιος με συνέντευξή του («Καθημερινή», 11/02/2007) πρότεινε αστυνομικές περιπολίες μέσα στα πανεπιστήμια και κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Οπως επίσης και καμιά αντίδραση δεν υπήρξε όταν ο Θ. Πάγκαλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να ψηφίσει και να συμφωνήσει σε «εφτά σημεία με το νόμο - πλαίσιο της κυβέρνησης».

Η ...ανοχή της Χαριλάου Τρικούπη στις τοποθετήσεις του Θ. Πάγκαλου φανερώνουν ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δε διατυπώνει απόψεις με τις οποίες διαφωνεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ούτε θεωρεί ότι δημιουργούν πρόβλημα στη στρατηγική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γι' αυτό αποφεύγει να τις απορρίψει. Το ΠΑΣΟΚ, στηρίζοντας το δικομματισμό, δε θα μπορούσε εξάλλου να καταδικάσει απόψεις οι οποίες ακριβώς επιχειρούν να θωρακίσουν το σύστημα από τις λαϊκές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις. Μια θέση που διατύπωσε και ο Ντ. Βρεττός μιλώντας στο ραδιόφωνο του «ΑΛΦΑ»: «Δεν μπορεί τελικά να ψηφίζεται ένας νόμος, όσο κακός και αν είναι, και να καλούμε τον κόσμο να μην πειθαρχήσει»!

Συγχρόνως, τα «εύσημα» στον Θ. Πάγκαλο έσπευσε να επιδώσει και ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Γεωργιάδης, ο οποίος υποστήριξε τις θέσεις Πάγκαλου και μάλιστα δήλωσε ότι «όταν τις αποδεχτεί και το ΠΑΣΟΚ, τότε θα μπορέσει να γίνει κόμμα εξουσίας»...

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
«Προβληματίζεται» και επικροτεί...

«Γκρίνιες» για τη μυστικοπάθεια στη σύνταξη της επικείμενης Δήλωσης του Βερολίνου

«Προβληματισμούς» για το κείμενο της διακήρυξης του Βερολίνου και το πώς θα «πειστούν» οι Ευρωπαίοι να αποδεχτούν την, ιδιαζούσης σημασίας για το μέλλον της Ενωσης, «Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη», εξέφρασε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενώ έδωσε τη στήριξή της στις αποφάσεις της εαρινής Συνόδου Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλλες, με βασικά θέματα στην ατζέντα την προώθηση των αντεργατικών μέτρων της «Στρατηγικής της Λισαβόνας» και την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, με στόχο την πλήρη φιλελευθεροποίηση του τομέα της ενέργειας με αφορμή τις «κλιματικές αλλαγές»...

Ωστόσο, παρά τις «γκρίνιες» περί μυστικοπάθειας στη σύνταξη της επικείμενης Δήλωσης του Βερολίνου, η Ολομέλεια του Σώματος εξακολουθεί να υπερασπίζεται το «ευρωσύνταγμα», παρά το διπλό και ισχυρό «ΟΧΙ», που έδειξαν τα δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία, αναμασώντας το επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν να παραβλεφτούν 18 «ΝΑΙ», για δύο «ΟΧΙ», αποφεύγοντας να επισημάνουν, φυσικά, ότι τα «ΝΑΙ» είναι προϊόν ψηφοφορίας που διενεργήθηκε μεταξύ βουλευτών και όχι στα πλαίσια δημοψηφίσματος.

Στο ζήτημα των αποφάσεων της Συνόδου δεν έλειψαν οι κορόνες περί σημαντικής απόφασης προστασίας απέναντι στις κλιματικές αλλαγές και προώθησης της απασχόλησης, μέσω των στόχων της Λισαβόνας, επιχειρώντας να διασκεδάσουν τον πραγματικό χαρακτήρα των αποφάσεων. Ενας χαρακτήρας βαθιά αντεργατικός και αντιλαϊκός, που στοχεύει στην κατάργηση των εργασιακών κατακτήσεων, στη διάλυση του Ασφαλιστικού, αλλά και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας στον ενεργειακό τομέα, με στόχο την όσο το δυνατό μεγαλύτερη κερδοσκοπία του κεφαλαίου, υπό την επίφαση φυσικά των «αναγκαίων μέτρων, ενόψει των κλιματικών αλλαγών», τα οποία, για να προχωρήσουν, χρειάζονται τη συμβολή των ιδιωτών, που θα «διαθέσουν» τα κεφάλαιά τους για να τα προωθήσουν...

Ετσι 50 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Ρώμης επιβεβαιώνεται η φύση και ο χαρακτήρας της ΕΕ ως ιμπεριαλιστικής διακρατικής ένωσης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Α. Αλαβάνου

Να αποσύρει ή έστω να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου κάλεσε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, μετά τη συνάντησή του χτες με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του πρώτου για να συζητήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Παιδεία. Η «έκπτωση» συνοδεύτηκε κι από υπόδειξη προς τον Κ. Καραμανλή να ακολουθήσει τα χνάρια του θείου του, που στη δική του πρωθυπουργική θητεία είχε αποσύρει το νόμο 815, αλλά και του Κ. Σημίτη που δεν επέμεινε στο νόμο Γιαννίτση.

Κατά τα λοιπά, από τη συνάντηση προέκυψε η κοινή ανησυχία των δύο ανδρών για την «εκτροπή της ΝΔ από δημοκρατικές μεθόδους και μεθόδους σεβασμού της νεολαίας». Ανησυχία, βεβαίως, που δεν είχε ο Γ. Παπανδρέου για τη ράβδο που έπιπτε στα κεφάλια των διαδηλωτών, ακόμα και συνταξιούχων, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Ο Αλ. Αλαβάνος διακατέχεται ακόμα από την ανησυχία των επιθέσεων σε βάρος του κόμματός του, την οποία αποδίδει στο ότι το κόμμα του έχει σηκώσει το ανάστημά του απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές (κατά παλιότερη δήλωσή του είναι «η αντιπολίτευση»).

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΝ διαχώρισε τις θέσεις που εξέφρασε ο Θ. Πάγκαλος από τη λοιπή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας «πιστεύω ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν εκφράζουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και αυτό θα δειχθεί καταλλήλως». Δε διευκρίνισε τον τρόπο που θα δειχθεί.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δε δέχονται το απ' ευθείας εμπόριο ΕΕ - Τουρκοκυπρίων

Δεν υπάρχει πιθανότητα επιβολής στην Κυπριακή Δημοκρατία του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκοκυπρίων, τον οποίο υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Λιλλήκας.

Μιλώντας χτες το πρωί στο ΡΙΚ από το Βουκουρέστι, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι εναπόκειται τώρα στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά πόσον θα προχωρήσουν σε έγκριση του κανονισμού.

Είπε, επίσης, ότι για την έγκριση του κανονισμού απαιτείται ομοφωνία και τόνισε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να τον αποδεχτεί, επειδή θεωρεί πως δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της οικονομικής ενσωμάτωσης των Τουρκοκυπρίων και της επανένωσης της Κύπρου.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση θέλει προτάσεις, που να οδηγούν στην ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων, αλλά να σέβονται τη διεθνή νομιμότητα και τα συμπεράσματα του Απρίλη του 2004, σύμφωνα με τα οποία, τα όποια μέτρα πρέπει να οδηγούν σε οικονομική ενσωμάτωση και επανένωση της Κύπρου. Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόσθεσε, δημιουργούν συνθήκες και προϋποθέσεις, που οδηγούν σε χωριστικές τάσεις.

Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας υποστήριξε ότι εμπόριο από τα παράνομα αεροδρόμια και λιμάνια στα κατεχόμενα, χωρίς έλεγχο από την Κυπριακή Δημοκρατία, «θα αποτελούσε τσαλαπάτημα ομόφωνων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ο κ. Χριστόφιας ευχήθηκε να αρχίσει η λειτουργία των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας μέσα στο 2007, καθώς, όπως επισήμανε, υπάρχει μεγάλη απόσταση στις θέσεις των δύο πλευρών επί διαφόρων πτυχών του Κυπριακού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ