Πέμπτη 15 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δε δέχονται το απ' ευθείας εμπόριο ΕΕ - Τουρκοκυπρίων

Δεν υπάρχει πιθανότητα επιβολής στην Κυπριακή Δημοκρατία του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκοκυπρίων, τον οποίο υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Λιλλήκας.

Μιλώντας χτες το πρωί στο ΡΙΚ από το Βουκουρέστι, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι εναπόκειται τώρα στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά πόσον θα προχωρήσουν σε έγκριση του κανονισμού.

Είπε, επίσης, ότι για την έγκριση του κανονισμού απαιτείται ομοφωνία και τόνισε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να τον αποδεχτεί, επειδή θεωρεί πως δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της οικονομικής ενσωμάτωσης των Τουρκοκυπρίων και της επανένωσης της Κύπρου.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση θέλει προτάσεις, που να οδηγούν στην ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων, αλλά να σέβονται τη διεθνή νομιμότητα και τα συμπεράσματα του Απρίλη του 2004, σύμφωνα με τα οποία, τα όποια μέτρα πρέπει να οδηγούν σε οικονομική ενσωμάτωση και επανένωση της Κύπρου. Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόσθεσε, δημιουργούν συνθήκες και προϋποθέσεις, που οδηγούν σε χωριστικές τάσεις.

Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας υποστήριξε ότι εμπόριο από τα παράνομα αεροδρόμια και λιμάνια στα κατεχόμενα, χωρίς έλεγχο από την Κυπριακή Δημοκρατία, «θα αποτελούσε τσαλαπάτημα ομόφωνων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ο κ. Χριστόφιας ευχήθηκε να αρχίσει η λειτουργία των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας μέσα στο 2007, καθώς, όπως επισήμανε, υπάρχει μεγάλη απόσταση στις θέσεις των δύο πλευρών επί διαφόρων πτυχών του Κυπριακού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ