ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Ασίγαστος ο δίκαιος αγώνας

Μαζικές και δυναμικές οι χτεσινές περιφερειακές συγκεντρώσεις

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα
«Εμείς το λέμε, δεν υποχωρούμε, με ενότητα κι αγώνα θα δικαιωθούμε»! Την απόφασή τους αυτή έκαναν και χτες πράξη χιλιάδες συνταξιούχοι της χώρας που πραγματοποίησαν μαζικές και δυναμικές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πρέβεζα. Κατήγγειλαν την πολιτική των κυβερνήσεων των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που τους έχει καταδικάσει σε συντάξεις πείνας, στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, με τον οποίο συναντήθηκαν οι συνταξιούχοι, ισχυρίστηκε ότι δεν έχει πρόθεση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, με το αισχρό επιχείρημα ότι δεν αντέχει η οικονομία. Οι συνταξιούχοι δηλώνουν ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί με επόμενο σταθμό τις κινητοποιήσεις που οργανώνονται στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας των ταξικών συνδικάτων στις 29 του Μάρτη.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και οργανώθηκε από τις οχτώ Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Ομοσπονδίες, ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΤΕΒΕ, ΝΑΤ, ΤΣΑ, ΤΑΕ και ΟΤΑ. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Δ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Π. Βαβουγιός, πρόεδρος των συνταξιούχων του Δημοσίου, ενώ χαιρέτισαν ο Χρ. Τριάντης εκ μέρους των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ και ο Μπ. Τενές εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Ακολούθησε μια δυναμική πορεία στο υπουργείο Οικονομίας, όπου αντιπροσωπεία των συνταξιούχων συναντήθηκε με τον υπουργό.

Την απόφασή τους να συνεχίσουν και να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ διαμήνυσαν οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων από τις πόλεις της Μακεδονίας που διαδήλωσαν, χτες το πρωί, στη Θεσσαλονίκη. Στη συγκέντρωση, που έγινε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, παραβρέθηκε και χαιρέτισε εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ.

«Οι συνταξιούχοι δεν το βάζουν κάτω. Αδικα καρτεράτε», ήταν το μήνυμα της χτεσινής, μεγάλης αγωνιστικής κινητοποίησης των συνταξιούχων της Θεσσαλίας και της Φθιώτιδας, που έγινε στη Λάρισα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, απ' όπου ξεκίνησε δυναμική πορεία προς το υποκατάστημα του ΙΚΑ, το οποίο κατέλαβαν συμβολικά. Η πορεία συνεχίστηκε προς τη Νομαρχία και επιδόθηκε ψήφισμα στο νομάρχη. Δυναμική κινητοποίηση στην Πρέβεζα πραγματοποίησαν και οι συνταξιούχοι από Ηπειρο, Λευκάδα και Αγρίνιο. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Κώστας Μανώλης, πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ Ιωαννίνων, ενώ σύντομο χαιρετισμό έκανε εκ μέρους της ΝΑΣ ο Γιώργος Μπακιρτζόγλου.

ΤΑΜΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Ανακατεύει τη φτώχεια η κυβέρνηση

Το ΚΚΕ καταψήφισε χτες το σχετικό νομοσχέδιο

Κλαδικές πολιτικές προς όφελος των εργαζομένων και του λαού και όχι «ανακάτεμα» της φτώχειας ζήτησε χτες το ΚΚΕ, καταψηφίζοντας στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τη σύσταση Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις λεγόμενες «φθίνουσες περιοχές». Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της κυβέρνησης.

«Η σύσταση του Ειδικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να διαχειρίζεται τη φτώχεια και μάλιστα με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού και προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ενώ αυτοί κανονικά θα έπρεπε να πληρώσουν για ό,τι συμβαίνει στην περιφέρεια γενικότερα» τόνισε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης. Αναφερόμενος στα αίτια της ανεργίας και του κλεισίματος επιχειρήσεων, είπε ότι για τους κλάδους της βιομηχανίας «οι επιλογές γίνονται με κριτήριο τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, δηλαδή την αύξηση της κερδοφορίας, γι' αυτό και έχουμε το φαινόμενο μαζικού κλεισίματος εργοστασίων, με συνέπεια τη μαζική απόλυση και την ανεργία των εργαζομένων». Στο θέμα των ανέργων ο βουλευτής του ΚΚΕ, Τάκης Τσιόγκας, είπε ότι με τις προϋποθέσεις που θέτει το νομοσχέδιο «η συντριπτική πλειοψηφία πετιέται απ' έξω».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας Γεράσιμος Γιακουμάτος προσπάθησε να πείσει ότι «η κυβέρνηση δίνει πραγματικά τη μάχη για τον άνεργο» (!), ενώ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Αν. Χωρέμης εγκάλεσε την κυβέρνηση για έλλειψη διαπραγματευτικής δεινότητας στο πλαίσιο της ΕΕ σχετικά με τους «φθίνοντες» κλάδους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Μονόδρομος η κλιμάκωση

Σε στάση εργασίας προχώρησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. Στην Αθήνα το Συντονιστικό Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής (φωτ.) πραγματοποίησε συγκέντρωση ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους. Αντιπροσωπεία από το Συντονιστικό, την Επιτροπή Μενιδίου και τον δημοτικό σύμβουλο Θ. Τραβασάρο, συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Αθ. Νάκο, κάνοντας ειδική αναφορά στους πάνω από 500 εργαζόμενους που έχει απολύσει πρόσφατα ο Δήμος Μενιδίου, ενώ τους χρωστά και δεδουλευμένα τουλάχιστον επτά μηνών. Ο υφυπουργός εμπαίζοντας τους εργαζόμενους ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ευθύνες!

  • Στη Λάρισα, ο Σύλλογος Υπαλλήλων στους Δήμους του νομού μετέτρεψε τη στάση εργασίας σε 24ωρη απεργία, με το ποσοστό συμμετοχής να φθάνει στο 85%, ενώ μαχητική ήταν η πρωινή απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο.
Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ: Δυο ναυτεργάτες τραυματίστηκαν χτες, ο ένας σοβαρά, στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «EUROPE PALACE» των «Μινωικών Γραμμών», που βρισκόταν δεμένο στο λιμάνι της Πάτρας, κατά τη διάρκεια εργασιών καθαίρεσης της λέμβου, στα πλαίσια γυμνασίου (όπως αναφέρει η επίσημη εκδοχή του ΥΕΝ), όταν η βάρκα έπεσε με ελεύθερη πτώση στη θάλασσα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν «έπιασε» ο μηχανισμός καθαίρεσης, με αποτέλεσμα οι ναυτεργάτες να μην μπορούν να «φρενάρουν» τη λέμβο.

ΦΟΡΤΗΓΟ ΠΛΟΙΟ «AFRODITE»: Χτες το μεσημέρι, νότια της Καρπάθου, 11 αλλοδαποί ναυτεργάτες, όλοι μέλη του πληρώματος του 33χρονου φορτηγού πλοίου «AFRODITE», με σημαία Αγίου Βικεντίου, βρέθηκαν σε άμεσο κίνδυνο, όταν το πλοίο μετά από μετατόπιση φορτίου πήρε μεγάλη κλίση. Το πλοίο είχε αποπλεύσει το βράδυ της Τρίτης από την Κύπρο φορτωμένο με παλέτες τσιμέντου. Οι 11 ναυτεργάτες περισυνελέγησαν σώοι, 6 από ελικόπτερο παντός καιρού και 5 από βρετανική φρεγάτα που έπλεε στην περιοχή.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ: Σε στάση εργασίας προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας (7 με 10 στην πρωινή βάρδια και και 7.30 με 10.30 στη βραδινή), διεκδικώντας την ικανοποίηση των οικονομικών και θεσμικών τους αιτημάτων για τη νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας. Η ίδια κινητοποίηση θα επαναληφθεί στις 21 Μάρτη.

«ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ»: Τρίωρη συγκέντρωση διαμαρτυρίας (8 π.μ - 11 π.μ) στο προαύλιο του «Αγία Ολγα» πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, αντιδρώντας στις δραματικές ελλείψεις προσωπικού.

«ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ»: Από δεξιά κύρια μηχανή, με 205 επιβάτες, έμεινε χτες το απόγευμα το τριαντάχρονο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ» της εταιρείας HSW, πλοιοκτήτριας και του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», μια ώρα μετά τον απόπλου του από το λιμάνι του Πειραιά, με προορισμό τα νησιά Σύρο, Μύκονο, Ικαρία, Σάμο. Το καράβι επέστρεψε στον Πειραιά. Στις αρχές Φλεβάρη το ίδιο πλοίο, ταξιδεύοντας με ισχυρούς ανέμους, δεν μπορούσε να προσεγγίσει στον Εύδηλο και στο Καρλόβασι και αποβίβασε τους επιβάτες μετά από 5,5 ώρες στο Βαθύ της Σάμου.

ΧΑΛΚΙΔΑ: Με 24ωρη απεργία στο Τσιμεντάδικο της Χαλκίδας, 4ωρη στάση εργασίας στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι, 3ωρη στάση εργασίας αύριο Παρασκευή σε όλο τον υπόλοιπο κλάδο - που κήρυξε η Ομοσπονδία Εργατών, Τεχνιτών και Υπαλλήλων Τσιμέντων Ελλάδας - και 3ωρη στάση που έχει κηρύξει το Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας, απαντάνε οι εργαζόμενοι στις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις που σχεδιάζει η ιδιοκτήτρια του ομίλου ΑΓΕΤ, πολυεθνική «Λαφάργκ», και στην ποινικοποίηση του αγώνα.

ΟΤΕ: Τρίωρη στάση εργασίας έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ, με τη διοίκηση να καταφεύγει σε ελιγμό, αναβάλλοντας τη γενική συνέλευση των μετόχων για τα τέλη Μάρτη.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: Με βάση το εκάστοτε καταβαλλόμενο ποσό (χωρίς οικογενειακά βάρη) σύνταξης στο συνταξιούχο και όχι με βάση την αρχική σύνταξη εξόδου από την εργασία θα υπολογίζεται στο εξής το επίδομα απόλυτης αναπηρίας. Οι 12.773 δικαιούχοι του επιδόματος θα παραλάβουν ταχυδρομικώς - εντός των ημερών - σχετική αίτηση, την οποία αφού απλώς την υπογράψουν θα την υποβάλλουν στο Υποκατάστημα ΙΚΑ - ΕΤΑΜ που είναι αρμόδιο για την πληρωμή των συντάξεών τους. Τα αναδρομικά θα υπολογιστούν από τις 21.12.06 (ημερομηνία ισχύος του νόμου) και θα καταβληθούν στις 22.05.07 μαζί με τη σύνταξη του Ιουνίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ