ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΟΗΕ
Συμφώνησαν οι «6» στις κυρώσεις

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Στα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δόθηκε, από χτες το πρωί, το σχέδιο απόφασης για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων σε βάρος του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Οι πρέσβεις των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα) και της Γερμανίας συμφώνησαν μετά από αρκετές ημέρες διαβουλεύσεων σε ένα πρώτο σχεδιάγραμμα, το οποίο, όπως σχολίαζαν αναλυτές, τελικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «πιο ήπιο» από ό,τι προϊδέαζε η Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες διπλωματικές διαρροές, το σχέδιο προβλέπει απαγόρευση στις εξαγωγές ιρανικών όπλων, πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των προσώπων και των εταιρειών που εμπλέκονται στο πυρηνικό και στο βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν και εισηγείται προς όλες τις χώρες και τους θεσμούς να μην κάνουν δωρεές και να μη χορηγούν δάνεια προς την Τεχεράνη. Η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες και η ψηφοφορία δεν πρόκειται να γίνει παρά μετά τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Οι πρώτες αντιδράσεις της Τεχεράνης ήρθαν διά στόματος του Προέδρου. Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ υποστήριξε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «δεν έχει τη νομιμότητα να σταματήσει την πρόοδο του ιρανικού λαού» και υποτίμησε τις όποιες κυρώσεις επιβληθούν στη χώρα του, υπογραμμίζοντας ότι «εδώ και 27 χρόνια η Δύση, μας απειλεί με κυρώσεις, αλλά δεν έχει καταφέρει κάτι».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινό «όχι» στην παλαιστινιακή κυβέρνηση

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ετοιμη είναι η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια την παρουσίασε στον Πρόεδρο Αμπάς, ο οποίος την ενέκρινε, δίνοντας τέλος στις πολυήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ «Χαμάς» και «Φατάχ». Το πολιτικό πρόγραμμα και το νέο κυβερνητικό σχήμα θα παρουσιαστούν το Σάββατο στο παλαιστινιακό κοινοβούλιο, προκειμένου να λάβουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Η νέα κυβέρνηση αποτελείται από 24 υπουργούς. Οι 10 πρόσκεινται στη «Χαμάς», οι 6 στη «Φατάχ», οι 8 είναι μέλη μικρότερων κομμάτων και «ανεξάρτητοι» κυρίως στα κρίσιμα υπουργεία. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο ανεξάρτητος Ζιάντ Αμπού Αμρ, το υπουργείο Οικονομικών ο Σαλάμ Φαγιάντ, ηγέτης του κόμματος «Τρίτου Δρόμου» και πρώην αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας (ιδιαίτερα αγαπητός στην Ουάσιγκτον) και το υπουργείο Εσωτερικών (που είχε αναδειχτεί σε μέγιστο αγκάθι) ο ανώτερος αξιωματούχος του ίδιου του υπουργείου Χάνι αλ Καουάσμεχ, που έχει καλές σχέσεις και με τις δύο οργανώσεις.

Ως προς το πρόγραμμα, μόνο ορισμένα σημεία έχουν δημοσιοποιηθεί. Συγκεκριμένα, η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται «να σεβαστεί τις προηγούμενες ειρηνευτικές συμφωνίες», στοχεύει να διατηρήσει και να παρατείνει την εκεχειρία με το Ισραήλ, αλλά ταυτόχρονα υπογραμμίζεται ότι «διατηρείται το δικαίωμα της αντίστασης και της άμυνας απέναντι σε κάθε ισραηλινή επίθεση».

Η ισραηλινή κυβέρνηση, με μια λιτή ανακοίνωση, δηλώνει ότι «δεν προτίθεται να συνεργαστεί με τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση αφού δεν ικανοποιεί τους όρους του Κουαρτέτου». Η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με ανακοίνωση που κυκλοφόρησε λίγη ώρα πριν τη γνωστοποίηση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, στην οποία αναφερόταν ότι «το Ισραήλ θα συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση υπό όρους».

Αντίθετα, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες, με ανακοινώσεις τους, τήρησαν στάση αναμονής και δήλωναν ότι «θα δουν στην πράξη το πολιτικό πρόγραμμα της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης». Τέλος, στην περιοχή μεταβαίνει η Κοντολίζα Ράις την επόμενη βδομάδα, η οποία θα συναντηθεί 2 φορές με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αντικατοχικές επιθέσεις

Από επίθεση στο Αφγανιστάν

Associated Press

Από επίθεση στο Αφγανιστάν
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Οχημα της αστυνομίας που κινούνταν στην επαρχία Πάκτικα, στο ανατολικό Αφγανιστάν, έπεσε σε νάρκη χτες Πέμπτη με αποτέλεσμα ένας επιβαίνων να βρει το θάνατο και άλλοι τρεις να τραυματιστούν, δήλωσε αξιωματούχος. Αμέσως μετά, πρόσθεσε, ενώ στην περιοχή είχε σπεύσει ομάδα της αστυνομίας, Ταλιμπάν μαχητές που ενέδρευαν άνοιξαν πυρ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει μάχη στην οποία βρήκαν το θάνατο δύο μαχητές και τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί.

Στο μεταξύ, με έκκλησή του, που μετέδωσε χτες το αφγανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Πάτζγουοκ», ο Βρετανοϊταλός δημοσιογράφος Ντάνιελ Μαστροτζιάκομο ζήτησε από τις αρχές να «ικανοποιήσουν τα αιτήματα των απαγωγέων». Ο 52χρονος πολεμικός ανταποκριτής, που έχει γεννηθεί στο Καράτσι και μιλά πάστο (τη γλώσσα των Παστούν, κοινή στη μεθόριο Πακιστάν - Αφγανιστάν), είναι ο δεύτερος δημοσιογράφος που απάγεται το τελευταίο διάστημα στο Αφγανιστάν. Τον Οκτώβρη, ο επίσης Ιταλός δημοσιογράφος Γκαμπριέλε Τορσέλο είχε απαχθεί για τρεις εβδομάδες.

Η Ιταλία δε συζητά την αξίωση των Ταλιμπάν να αποσύρει το στρατό της από το Αφγανιστάν, πράγμα που σημαίνει ότι η τύχη του Ντ. Μαστροτζιάκομο κρέμεται από μια κλωστή: οι απαγωγείς του απειλούν να τον εκτελέσουν σήμερα, εάν δεν έχουν απάντηση.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Διαβεβαιώσεις, επιθέσεις και νέα θανατική καταδίκη

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Θετικά αλλά αργά» βήματα προόδου στην «επιχείρηση ασφάλειας» στη Βαγδάτη «βλέπει» ο Ιρακινός σιίτης αντιπρόεδρος, Αντέλ Αμπντούλ Μεχντί. Ο αξιωματούχος της ισχυρότατης σιιτικής οργάνωσης «Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ» συναντήθηκε, χτες, με τον Πρόεδρο Μπους, για να του εκφράσει, μεταξύ άλλων, τις ευχαριστίες του.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, δήλωνε στο «Sky news» ότι η κατάσταση στο Ιράκ «είναι εξαιρετικά δύσκολη αλλά δεν πρόκειται για εμφύλιο». Ο Μπλερ υπεραμύνθηκε της εισβολής αν και προκάλεσε το θάνατο «τόσων ανθρώπων που είναι τραγωδία». Επέρριψε, όμως, την ευθύνη για τη βία «στους τρομοκράτες».

Την ίδια ώρα, στο κέντρο της Βαγδάτης, σε κοινό σημείο ελέγχου της αστυνομίας και του στρατού στην, κατά κύριο λόγο, σιιτική συνοικία Καράντα, σημειώθηκε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 αστυνομικοί και στρατιώτες και να τραυματιστούν περισσότερα από 25 άτομα. Νωρίτερα, στην Ισκαντιρίγια, νοτίως της Βαγδάτης, από έκρηξη σκοτώθηκαν 4 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 24.

Στο Μπάλαντ, σύμφωνα με τις κατοχικές δυνάμεις, σε επιδρομή σκοτώθηκαν «2 τρομοκράτες και τραυματίστηκαν 3» ενώ στη Μοσούλη, σε ανάλογη επιχείρηση, «σκοτώθηκε από σφάλμα 1 Ιρακινός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 3 καταζητούμενοι». Τέλος, ανακοινώθηκε ο θάνατος, «σε επιχειρήσεις», 8 Αμερικανών στρατιωτών.

Τέλος, επιχείρηση «κατά συμμοριών ληστών» χαρακτήρισε το υπουργείο Εσωτερικών την εισβολή ειδικών δυνάμεων, τη νύχτα, στη συνοικία των Παλαιστινίων, στην ανατολική Βαγδάτη. Σκοτώθηκαν 3 Παλαιστίνιοι, τραυματίστηκαν 15 και συνελήφθησαν περισσότεροι από 80. Ο Παλαιστίνιος διπλωματικός εκπρόσωπος στη χώρα ζήτησε εξηγήσεις και την άμεση απελευθέρωσή τους.

Θανατική καταδίκη...

Επικυρώθηκε από το Εφετείο η θανατική καταδίκη που είχε επιβληθεί, δευτεροδίκως, από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράκ στον πρώην αντιπρόεδρο Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, «για την εμπλοκή του στη δολοφονία 148 σιιτών στο χωριό Ντουτζάιλ, στα μέσα της δεκαετίας του '90». Η Υπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ αλλά και πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει την ποινή.

«Ομολογία» στο Γκουαντάναμο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

θα μπορούσε να είναι σενάριο κάποιας περιπετειώδους ταινίας του Χόλιγουντ, παρ' όλα αυτά παρουσιάζονται από τον Τύπο ως «μεγάλη επιτυχία» των αμερικανικών αρχών στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και φυσικά δικαιώνοντας τα βασανιστήρια ως ανακριτική μέθοδο στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο. Ο λόγος για τον πρώτο απολογισμό ακροαματικής διαδικασίας σε στρατοδικείο του Γκουαντάναμο, που δόθηκε στη δημοσιότητα χτες από το Πεντάγωνο και όπου ο Μοχάμαντ Χάλεντ, πρώην επικεφαλής «της στρατιωτικής επιτροπής της «Αλ Κάιντα» παραδέχτηκε ότι είναι υπεύθυνος για πάνω από τριάντα τρομοκρατικές ενέργειες...

Ο Πακιστανός Χάλεντ Σεΐχ Μοχάμαντ, που κατά τις αμερικανικές αρχές θεωρούνταν εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη το επιβεβαίωσε... «Ημουν υπεύθυνος για την επιχείρηση της 11ης Σεπτέμβρη από το Α μέχρι το Ω», ανέφερε στη διάρκεια της προανακριτικής εξέτασης και παραδέχτηκε επίσης ότι αποκεφάλισε το δημοσιογράφο της εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» Ντάνιελ Περλ, το Φλεβάρη του 2002 στο Πακιστάν.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει όλα όσα αποκάλυψε το Πεντάγωνο σχετικά με τον σεΐχη, με το αιτιολογικό ότι δε θέλει να επηρεάσει τη στρατιωτική δικαιοσύνη, όπως δήλωσε μιλώντας ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Σνόου.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αμερικανική «βοήθεια»

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προσφέρει το ποσό των 750 εκατομμυρίων δολαρίων για να υποστηρίξει το σχέδιο του λεγόμενου «προέδρου» του Πακιστάν, του πραξικοπηματία στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ, για την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών της μεθορίου με το Αφγανιστάν, δήλωσε χτες κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος. Η περιοχή αυτή, τμήματα της οποίας (το Μπαλουχιστάν π.χ.) είναι ιδιαίτερα πλούσια σε κοιτάσματα φυσικού αερίου, σαρώνεται από εξεγέρσεις, ενώ βορειότερα υπάρχουν ενδείξεις ότι οι φυλές των Παστούν στηρίζουν τους Ταλιμπάν και την «αλ Κάιντα».

Στο μεταξύ, χτες, κοντά στο Πέρασμα του Χάιμπερ - ακριβώς στην περιοχή των φυλών - δύο άντρες και μια γυναίκα λιθοβολήθηκαν και εκτελέστηκαν από μαχητές ισλαμιστικής οργάνωσης που τους έκριναν ενόχους για μοιχεία. Η Λασκάρ-ι-Ισλάμ («στρατός του Ισλάμ») δρα περίπου ανεξέλεγκτα: οι αρχές ανακοίνωσαν ότι «δεν παρεμβαίνουν» στα «ήθη και τα έθιμα» των φυλών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ