ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Προς σχηματισμό ενιαίας κυβέρνησης;

ΜΠΕΛΦΑΣΤ-ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ως την 26η Μαρτίου τα κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας καλούνται μετά τις εκλογές της προηγούμενης βδομάδας να σχηματίσουν κυβέρνηση. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι ο Ντέιβιντ Τριμπλ, αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος των Ενωτικών-DUP, κόμματος που ήρθε πρώτο στις εκλογές καταλαμβάνοντας 36 εκ του συνόλου των 108 εδρών του Στόρμοντ. Ακολουθεί το Σιν Φέιν με 28 έδρες, το άλλοτε μεγάλο κόμμα των Προτεσταντών UUP με 18 έδρες, το Σοσιαλδημοκρατικό-SDLP με 16 και το Alliance Party με 7 ενώ 3 έδρες κατανέμονται σε μικρότερα κόμματα.

Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια ο Τριμπλ εμφανίζεται διαλλακτικός δηλώνοντας ότι «έχουν σημειωθεί βήματα» ενώ ο ηγέτης του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς, από την πλευρά του δήλωσε ότι είναι εφικτή μια συμφωνία για το σχηματισμό ενιαίας κυβέρνησης των ενωτικών και των ρεπουμπλικανών μετά τις συνομιλίες του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Αχέρν σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Γκάρντιαν», που επιδέχονται πολλών ερμηνειών, σημείωσε πως παραμένει δεσμευμένος σε μια ενωμένη Ιρλανδία: «Η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής αποτέλεσε ιστορική καμπή για το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας», είπε ο Αχέρν, αναφερόμενος στη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής που τερμάτισε 30 χρόνια σύγκρουσης για να καταλήξει: «προσωπικά παραμένω ειλικρινά δεσμευμένος σε μια ενωμένη Ιρλανδία και αυτό είναι κάτι που δεν το κρατώ μυστικό».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΧΑΡΤΟΥΜ.- Οι ΗΠΑ μελετούν σύντομα την άσκηση νέων κυρώσεων κατά του Σουδάν λόγω της άρνησης της κυβέρνησης του Ομάρ αλ Μπασίρ να δεχτεί στρατεύματα του ΟΗΕ στο Νταρφούρ, ανακοίνωσε χτες ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στην περιοχή, Αντριου Νάτσιος. Επιπλέον, δικαστήριο στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ αποφάσισε χτες ότι το Σουδάν είναι «εν μέρει υπεύθυνο» για την επίθεση αυτοκτονίας στο αμερικανικό πολεμικό σκάφος «USS Cole», τον Οκτώβρη του 2000, με αποτέλεσμα το θάνατο 17 πεζοναυτών, επειδή έκρινε ότι το συμβάν δε θα μπορούσε να γίνει «δίχως τη συνεργασία της Αλ Κάιντα με τις αρχές του Σουδάν».

ΡΑΜΠΑΤ.- Με συλλήψεις αντέδρασε η μαροκινή αστυνομία σε ειρηνική διαδήλωση ολιγάριθμης ομάδας φοιτητών από τη Δυτική Σαχάρα, μπροστά στο Πανεπιστήμιο Κάντι Αγιάντ του Μαρακές, με βασικό αίτημα την ανεξαρτησία της χώρας τους και όχι την αυτονομία που προτείνει για το μεγαλύτερο μέρος της, το οποίο κατέχει η μαροκινή ηγεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν τουλάχιστον 10 συλλήψεις, ενώ αρκετοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν.

ΠΕΚΙΝΟ.- Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 αγνοούνταν χτες από συντριβή λεωφορείου σε αποταμιευτήρα νερού στην επαρχία Σανσί, μετέδωσε το «Νέα Κίνα». Τουλάχιστον 100.000 κινέζοι πεθαίνουν ετησίως από τροχαία.

  • Αυστηρά μέτρα ασφαλείας επιβλήθηκαν σε πόλη της επαρχίας Χουνάν μετά τις διαδηλώσεις 20.000 πολιτών για τις αυξήσεις των τιμών, τη φτώχεια και τη διαφθορά αξιωματούχων. Το «Νέα Κίνα» μετέδωσε χτες πως δεν ευσταθούν οι πληροφορίες ότι στις ταραχές σκοτώθηκε ένας διαδηλωτής.

ΝΤΑΚΑ.- Η πρώην πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές Σεΐχ Χασίνα διέψευσε χτες ότι σχεδιάζει να «εγκαταλείψει τη χώρα», όπου έχει απαγορευτεί η πολιτική δραστηριότητα και σημειώνονται αθρόες συλλήψεις πολιτικών για διαφθορά από τις αρχές του χρόνου.

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Οι μάχες στο ανατολικό τμήμα της Σρι Λάνκα οδήγησαν στο αναγκαστικό κλείσιμο τουλάχιστον 100 σχολείων, που μετατράπηκαν σε καταυλισμούς προσφύγων, ανακοίνωσε χτες ο Ερυθρός Σταυρός. Ο στρατός της χώρας συνέχιζε χτες, για τρίτη ημέρα, τις επιθέσεις του εναντίον των ανταρτών της αυτονομιστικής οργάνωσης Τίγρεις των Ταμίλ.

ΠΕΚΙΝΟ.- «Βαθιά θλίψη» εξέφρασε χτες η Κίνα για την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν διακοπή όλων των σχέσεων συναλλαγής αμερικανικών τραπεζών με την τράπεζα «Banco Delta Asia» του Μακάο, επειδή τη θεώρησαν ένοχη για «ξέπλυμα» βορειοκορεατικών κεφαλαίων. Εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε φόβο ότι η εξέλιξη ενδεχομένως να επισκιάσει τη διαδικασία εφαρμογής της απόφασης του Φλεβάρη για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Δύο Ιταλοί εργαζόμενοι σε πετρελαϊκή εταιρεία στο Δέλτα του Νίγηρα που είχαν απαχθεί τον περασμένο Δεκέμβρη παραδόθηκαν χτες απ' τους απαγωγείς τους σε Ιταλό δημοσιογράφο που επισκεπτόταν την περιοχή.

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Ο Μουγκάμπε αντεπιτίθεται

ΧΑΡΑΡΕ.- Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, απέρριψε χτες τις αιτιάσεις ΗΠΑ, Βρετανίας και άλλων δυτικών χωρών για «βάναυση κακοποίηση στελεχών της αντιπολίτευσης», κατηγορώντας τες πως είναι «σπόνσορες βίαιων κινημάτων ακτιβιστών». Οι δηλώσεις του προέδρου Μουγκάμπε έγιναν μετά την πεντάωρη συνάντησή του με τον Τανζανό πρόεδρο, Τζακάγια Κικουέτε, που επιχείρησε να παίξει κατευναστικό ρόλο στην πολιτική κρίση που σοβεί στη χώρα. Σύμφωνα δε με το ΒΒC, ο ηγέτης της Ζιμπάμπουε κάλεσε τη Δύση «να πάει να κρεμαστεί», λέγοντας ότι επικρίνουν την κυβέρνησή του οποτεδήποτε προσπαθεί να αποτρέψει τη βία και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους...

Παράλληλα, ο υπουργός Πληροφοριών, Σικχανγίσο Ντλόβου, κατηγόρησε τον κρατούμενο ηγέτη του αντιπολιτευόμενου «Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής» (MDC) Μόργκαν Τσβανγκιράι πως «υποκινεί την έξαρση της βίας» στη χώρα και ότι τα δυτικά ΜΜΕ «δίνουν άφεση αμαρτιών στο MDC».

Πάντως, οι γιατροί που παρακολουθούν τον Τσβανγκιράι, ο οποίος νοσηλεύεται από προχτές σε νοσοκομείο της Χαράρε, ανακοίνωσαν ότι είναι «εκτός κινδύνου» και δεν έχει υποστεί καμία εγκεφαλική βλάβη μετά από τη βίαια σύλληψή του την περασμένη Κυριακή.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΝΤΙΝΚ
Διώξεις αξιωματούχων ζητούν δικηγόροι

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.--

Να διωχθούν οι αστυνομικοί που επευφήμησαν και όλοι οι δημόσιοι λειτουργοΊ που βοήθησαν το νεαρό δολοφόνο του Αρμένιου - Τούρκου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ να διαπράξει το έγκλημα ζήτησαν χτες οι δικηγόροι της οικογένειας του θύματος. «Ζητούμε να ξεκινήσει ποινική έρευνα εναντίον όλων των δημόσιων αξιωματούχων σε βάρος των οποίων έχει ξεκινήσει διοικητική διαδικασία», είπε ο δικηγόρος Μπαχρί Μπαϊράμ Μπελέν. «Πιστεύουμε πως, αν οι ευθύνες μείνουν μόνο σε μερικά παιδιά φτωχών οικογενειών της Τραπεζούντας, η πολιτική διάσταση του εγκλήματος θα αποσιωπηθεί (...). Πρόκειται για δουλιά μιας καλά δομημένης οργάνωσης (...) που επιδιώκει να πλήξει τη δημοκρατική λειτουργία της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Η αποκάλυψη ότι η αστυνομία γνώριζε το σχέδιο για τη δολοφονία του Ντινκ, που έγινε στις 19 του Γενάρη, τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα, έχει μεγεθύνει τις διαστάσεις του σκανδάλου. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι πως παρά τα όσα φοβερά αποκαλύπτονται η υπόθεση θα παραμεριστεί, με δεδομένο το κύμα εθνικισμού που σαρώνει την Τουρκία.

  • Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, και ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Ρόμπερτ Γκέιτς, προειδοποίησαν το Κογκρέσο χτες ότι σε περίπτωση υιοθέτησης του ψηφίσματος για την αρμενική γενοκτονία ίσως υπάρξουν επιπτώσεις για τις ΗΠΑ.
ΙΝΔΙΑ
Πολυαίμακτη επίθεση

ΡΑΪΠΟΥΡ/ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Τουλάχιστον 55 άνδρες της αστυνομίας και παραστρατιωτικών μονάδων της σκοτώθηκαν χτες και άλλοι 11 τραυματίστηκαν στη μεγαλύτερης κλίμακας επίθεση που έχουν εξαπολύσει ποτέ μαοϊκοί αντάρτες στο ομόσπονδο κρατίδιο Τσάτισγκαρ της Ινδίας, σύμφωνα με το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων PTI. Η επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Μπιζαπούρ, περίπου 500 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του κρατιδίου, Ραϊπούρ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών που επικαλέστηκε το «Γαλλικό Πρακτορείο». Το Τσάτισγκαρ (κεντρική Ινδία) δέχεται τις περισσότερες επιθέσεις των μαοϊκών, που μάχονται από τη δεκαετία του '60, όπως υποστηρίζουν, για τους φτωχούς και τους άκληρους αγρότες, και το 2006 υπέστη σχεδόν το 50% των απωλειών σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το Ασιατικό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ