Παρασκευή 16 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΧΑΡΤΟΥΜ.- Οι ΗΠΑ μελετούν σύντομα την άσκηση νέων κυρώσεων κατά του Σουδάν λόγω της άρνησης της κυβέρνησης του Ομάρ αλ Μπασίρ να δεχτεί στρατεύματα του ΟΗΕ στο Νταρφούρ, ανακοίνωσε χτες ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στην περιοχή, Αντριου Νάτσιος. Επιπλέον, δικαστήριο στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ αποφάσισε χτες ότι το Σουδάν είναι «εν μέρει υπεύθυνο» για την επίθεση αυτοκτονίας στο αμερικανικό πολεμικό σκάφος «USS Cole», τον Οκτώβρη του 2000, με αποτέλεσμα το θάνατο 17 πεζοναυτών, επειδή έκρινε ότι το συμβάν δε θα μπορούσε να γίνει «δίχως τη συνεργασία της Αλ Κάιντα με τις αρχές του Σουδάν».

ΡΑΜΠΑΤ.- Με συλλήψεις αντέδρασε η μαροκινή αστυνομία σε ειρηνική διαδήλωση ολιγάριθμης ομάδας φοιτητών από τη Δυτική Σαχάρα, μπροστά στο Πανεπιστήμιο Κάντι Αγιάντ του Μαρακές, με βασικό αίτημα την ανεξαρτησία της χώρας τους και όχι την αυτονομία που προτείνει για το μεγαλύτερο μέρος της, το οποίο κατέχει η μαροκινή ηγεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν τουλάχιστον 10 συλλήψεις, ενώ αρκετοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν.

ΠΕΚΙΝΟ.- Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 αγνοούνταν χτες από συντριβή λεωφορείου σε αποταμιευτήρα νερού στην επαρχία Σανσί, μετέδωσε το «Νέα Κίνα». Τουλάχιστον 100.000 κινέζοι πεθαίνουν ετησίως από τροχαία.

  • Αυστηρά μέτρα ασφαλείας επιβλήθηκαν σε πόλη της επαρχίας Χουνάν μετά τις διαδηλώσεις 20.000 πολιτών για τις αυξήσεις των τιμών, τη φτώχεια και τη διαφθορά αξιωματούχων. Το «Νέα Κίνα» μετέδωσε χτες πως δεν ευσταθούν οι πληροφορίες ότι στις ταραχές σκοτώθηκε ένας διαδηλωτής.

ΝΤΑΚΑ.- Η πρώην πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές Σεΐχ Χασίνα διέψευσε χτες ότι σχεδιάζει να «εγκαταλείψει τη χώρα», όπου έχει απαγορευτεί η πολιτική δραστηριότητα και σημειώνονται αθρόες συλλήψεις πολιτικών για διαφθορά από τις αρχές του χρόνου.

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Οι μάχες στο ανατολικό τμήμα της Σρι Λάνκα οδήγησαν στο αναγκαστικό κλείσιμο τουλάχιστον 100 σχολείων, που μετατράπηκαν σε καταυλισμούς προσφύγων, ανακοίνωσε χτες ο Ερυθρός Σταυρός. Ο στρατός της χώρας συνέχιζε χτες, για τρίτη ημέρα, τις επιθέσεις του εναντίον των ανταρτών της αυτονομιστικής οργάνωσης Τίγρεις των Ταμίλ.

ΠΕΚΙΝΟ.- «Βαθιά θλίψη» εξέφρασε χτες η Κίνα για την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν διακοπή όλων των σχέσεων συναλλαγής αμερικανικών τραπεζών με την τράπεζα «Banco Delta Asia» του Μακάο, επειδή τη θεώρησαν ένοχη για «ξέπλυμα» βορειοκορεατικών κεφαλαίων. Εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε φόβο ότι η εξέλιξη ενδεχομένως να επισκιάσει τη διαδικασία εφαρμογής της απόφασης του Φλεβάρη για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Δύο Ιταλοί εργαζόμενοι σε πετρελαϊκή εταιρεία στο Δέλτα του Νίγηρα που είχαν απαχθεί τον περασμένο Δεκέμβρη παραδόθηκαν χτες απ' τους απαγωγείς τους σε Ιταλό δημοσιογράφο που επισκεπτόταν την περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ