ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΗΣΤΕΙΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Στήνουν σκηνικό πόλωσης αλλά και συγκάλυψης

Τη διενέργεια ελέγχων για τις τοποθετήσεις των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από το 1998 ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση της ΝΔ

Στάχτη στα μάτια του κόσμου για την ουσία της λεηλασίας που γίνεται με το χρηματιστηριακό τζόγο στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων επιχειρούν να ρίξουν οι κυβερνώντες, έχοντας εξασφαλίσει, για το ουσιαστικό μέρος της υπόθεσης, και την πλήρη κάλυψη του ΠΑΣΟΚ, ενώ από κοινού αφήνουν να αναδυθούν στον αφρό οι ...διαφορές για το διαχειριστικό της μέρος. Παράλληλα, και στο βαθμό που οι δύο πλευρές κρίνουν ότι αυτό ευνοεί τα βραχυπρόθεσμα σχέδιά τους, δε διστάζουν να στήνουν - και με αφορμή τα αποθεματικά των Ταμείων - σκηνικό πόλωσης και σκανδαλολογίας. Ολα δείχνουν ότι, ενόψει των επερχόμενων εκλογών, ο ελληνικός λαός θα κληθεί να επιλέξει κυβέρνηση με κυρίαρχο δίλημμα, ποιος είναι ο λιγότερο βουτηγμένος στους βρώμικους υπονόμους της διαπλοκής...

Σε μία προσπάθεια αντιπερισπασμού, για τις συνεχιζόμενες καταγγελίες περί ύπαρξης πολιτικών ευθυνών στο σκάνδαλο των ομολόγων του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων, ευθύνες οι οποίες αγγίζουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης, του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδας, η κυβέρνηση προχώρησε στην ανακοίνωση ...μέτρων. Οπως δήλωσαν, τόσο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, όσο και ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, μετά από τη σύσκεψη που έγινε με θέμα το «θεσμικό πλαίσιο των επενδύσεων των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων», αποφασίστηκε:

  • Η σύσταση μιας Επιτροπής υπό το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, η οποία θα κάνει προτάσεις έως το τέλος Ιούνη για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου
  • Οι αγοραπωλησίες ομολόγων δεν μπορούν να αποκλίνουν από τις τιμές που δημοσιοποιεί κάθε μέρα η Τράπεζα της Ελλάδας
  • Να μην μπορούν τα ασφαλιστικά ταμεία να επενδύουν σε παράγωγα επί ομολόγων ή σε σύνθετα προϊόντα επί ομολόγων
  • Να γίνει διαχειριστικός έλεγχος των επενδύσεων των Ταμείων από την περίοδο που καθιερώθηκε η Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων, το 1998, μέχρι και σήμερα

Η επιδίωξη του ...συμψηφισμού, ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για το σκάνδαλο της ληστείας των αποθεματικών των Ταμείων, που με ευθύνη και των αντίστοιχων κυβερνήσεων ρίχνονται στον τζόγο του χρηματιστηρίου, είναι ολοφάνερη. Αλλωστε, όπως είπε και ο Γ. Αλογοσκούφης, αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί «κατά πόσο οι επενδύσεις που έγιναν σε ομόλογα, σε παράγωγα ομολόγων ή σε σύνθετα επί ομολόγων, έχουν τιμολογηθεί σωστά και αν έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες. Ο έλεγχος θα προχωρήσει σε βάθος, δεν πρόκειται να σταματήσουμε πουθενά. Βεβαίως, παράλληλα, θα γίνει και έλεγχος κατά πόσο τηρήθηκε το 23% για τις επενδύσεις σε μετοχές και ακίνητα όλη αυτή την περίοδο»!

Από τις κινήσεις της κυβέρνησης δύο συμπεράσματα προκύπτουν. Πρώτον, είναι ολοφάνερο ότι επιχειρείται να συγκαλυφτούν, μαζί με την αρπαγή των 5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων, οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη συνεχιζόμενη λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, συνολικά. Λεηλασία, στην οποία συμμετέχουν τράπεζες, τζογαδόρικα κεφάλαια κλπ., με την πολιτική φυσικά κάλυψη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Μέρος της επιχειρούμενης συγκάλυψης αποτελεί και η σύσταση της Επιτροπής για την υποβολή προτάσεων με στόχο τη ...θωράκιση των αποθεματικών. Δεύτερον, αδίστακτες οι δυνάμεις του δικομματισμού, στήνουν ένα νέο παιγνίδι συμψηφισμών σκανδάλων, με το οποίο επιχειρούν να διχάσουν και να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους - και ενόψει των επερχόμενων εκλογών - από την ουσία, η οποία βρίσκεται στο γεγονός ότι ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά δεν πρέπει να κατευθύνεται στον τζόγο των χρηματιστηρίων.

  • Συνέχεια στο παιγνίδι των ...ανευθυνο-υπεύθυνων έδωσε χτες η Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι δεν της έχει ανατεθεί η εποπτεία των ασφαλιστικών οργανισμών, οι οποίοι επενδύουν ελεύθερα τα διαθέσιμά τους σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου... Αναζητείται δηλαδή ο φορέας εποπτείας, ο οποίος μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστος...
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κουκούλωμα» του σκανδάλου μέχρι το επόμενο...

Το κουκούλωμα του μεγάλου σκανδάλου της συνεχιζόμενης λεηλασίας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων επιδιώκει η κυβέρνηση, επιχειρώντας ταυτόχρονα να αποτρέψει την αποκάλυψη νέου «διαχειριστικού» σκανδάλου, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.

Θεωρώντας «δεδομένη» την πολιτική τζογαρίσματος της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, η «προσοχή» της κυβέρνησης εστιάζεται στο πώς θα εμφανιστεί ως δύναμη που κάνει ό,τι μπορεί για να «θωρακίσει» τη σωστή διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων. Στην κατεύθυνση αυτή, από τη μια, εξήγγειλε χτες «άσφαιρα» μέτρα για τη θωράκιση δήθεν των αποθεματικών των Ταμείων και, από την άλλη, επιχειρεί ένα συμψηφισμό με τα παρόμοια σκάνδαλα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

«Η σημερινή κυβέρνηση είναι εκείνη η οποία με δική της πρωτοβουλία θωράκισε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με όλα εκείνα τα όπλα που χρειάζεται ώστε να επιτελέσει με αποτελεσματικότητα το έργο της», δήλωσε χτες ο Ευ. Αντώναρος, προσπαθώντας να πείσει ότι η αποκάλυψη του σκανδάλου έγινε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Φανερή ήταν η αδυναμία του αναπληρωτή εκπροσώπου να απαντήσει στα ερωτήματα αν η «αλλαγή του θεσμικού πλαισίου» που αποφάσισε η κυβέρνηση θα αποτρέψει νέα σκάνδαλα σε βάρος των Ταμείων ή αν οι πράξεις της χρηματιστηριακής («Ακρόπολις») που χειρίστηκε το ομόλογο του ΤΕΑΔΥ, ήταν παράνομες. Γενικότερα, από τις απαντήσεις του εκπροσώπου εμφανής ήταν η διάθεση της κυβέρνησης να «κλείσει» το θέμα μετά και τις χτεσινές ανακοινώσεις.

Παράλληλα, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η προαναγγελία για διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στα ασφαλιστικά Ταμεία και τις επενδύσεις των αποθεματικών τους από το 1998 μέχρι τώρα, αποσκοπεί σε συμψηφισμό με τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ. Παρά τη φραστική αποκήρυξη του συμψηφισμού, ωστόσο στη συνέχεια απευθυνόμενος στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε με νόημα, «δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι, οι οποίοι αισθάνονται άβολα για το ότι θα γίνει μια έρευνα σε βάθος»... Στο εύλογο ερώτημα γιατί αποφασίστηκε τώρα ο αναδρομικός έλεγχος, ο εκπρόσωπος απάντησε κυνικά ότι «κάθε χρόνος είναι πρόσφορος».

Στη συνέχεια, πέρασε στην αντεπίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ επιχειρώντας μέσα από την κούφια δικομματική αντιπαράθεση να μείνει στο απυρόβλητο η σκανδαλώδης πολιτική.

«Δε νομιμοποιούνται σήμερα να γίνονται τιμητές όσοι έκαναν στο παρελθόν απίθανες πράξεις», τόνισε και πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ για να ξεπεράσει τα εσωκομματικά του προβλήματα επιτίθεται αβασίμως στην κυβέρνηση και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα τεχνητό κλίμα έντασης και πόλωσης προσδοκώντας πολιτικά οφέλη».

Πάντως, στο ερώτημα αν στην αυριανή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση ο Γ. Παπανδρέου επαναφέρει το αίτημά του για πρόωρες εκλογές, ο Ευ. Αντώναρος δήλωσε ότι «η θέση της κυβέρνησης για το θέμα αυτό είναι σαφής και έχει εκφραστεί με απόλυτη σαφήνεια από τον πρωθυπουργό».

ΠΑΣΟΚ
Να τζογάρονται με ... προστασία τα αποθεματικά

Πίσω από την ανταλλαγή κατηγοριών, την αναζήτηση προσωπικών ευθυνών και τον ισχυρισμό ότι επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχαν «κρυφά ομόλογα», επιχείρησαν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κρύψουν ότι το σκάνδαλο με τα αποθεματικά των ταμείων, είναι αποτέλεσμα της κοινής πολιτικής τους με τη ΝΔ.

Εξυπηρετώντας ακριβώς αυτή τη στρατηγική, η Β. Παπανδρέου και η Μ. Δαμανάκη, σε συνέντευξη που έδωσαν χτες... επιτέθηκαν στην κυβέρνηση για «διαχειριστικά» θέματα και θέματα «διαφάνειας», με αφορμή την υπόθεση της χρηματιστηριακής «Ακρόπολις», αλλά παράλληλα έσπευσαν να υπερασπιστούν την πολιτική της εισαγωγής των αποθεματικών των Ταμείων στο χρηματιστηριακό τζόγο. Τόσο η Μ. Δαμανάκη όσο και η Β. Παπανδρέου κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «ανοχή» και ότι μέσω «κομματικών στελεχών που έχει διορίσει, έχει συμβάλει στη δημιουργία κλίκας ανθρώπων που νέμονται το δημόσιο χρήμα», αλλά την ίδια στιγμή υπογράμμισαν: «Θέλουμε κι εμείς τα ταμεία να είναι σε θέση να ανταποκριθούν για τις σύνθετες ανάγκες που υπάρχουν εξ αιτίας των σύνθετων προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά»...

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι ένα «βελτιωμένο θεσμικό πλαίσιο», θα επιτρέψει την καλύτερη «διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων», στήριξαν την πολιτική της παραπέρα παράδοσης των χρημάτων του ελληνικού λαού στα χέρια των επιχειρηματιών και των χρηματιστών, όπως ισχυρίστηκαν, όμως με ...«ασφάλεια».

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην επιχειρηματολογία τους και επιχειρώντας να συγκαλύψουν τις πολιτικές ευθύνες του δικομματισμού - για τη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων - ανέφεραν ότι τα τρία τελευταία χρόνια «δεν έχει λειτουργήσει η αρμόδια επιτροπή» που είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη των επενδύσεων των Ταμείων καθώς και ότι «δεν έχει βελτιωθεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο».

Συγχρόνως, η Β. Παπανδρέου, ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ εξέδιδε δάνεια και ομόλογα και έπαιρναν χρήματα από τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά όπως υποστήριξε δεν «υπήρχαν κρυφά ομόλογα» και κατηγόρησε τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευάγ. Αντώναρο πως «ψεύδεται ότι υποστηρίζει το αντίθετο».

Πάντως, το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε έντονα στην απόφαση της κυβέρνησης να εξεταστούν όλες οι υποθέσεις των ομολόγων από το 1998 μέχρι και σήμερα, αναφέροντας ότι «η κυβέρνηση επιδίδεται σε ένα αγωνιώδες παιγνίδι συγκάλυψης, συμψηφισμού και κουκουλώματος της υπόθεσης».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποτέλεσμα της σκανδαλώδους πολιτικής τους

«Το σκάνδαλο που ξέσπασε σχετικά με τα αποθεματικά των ταμείων είναι το αποτέλεσμα μιας πραγματικά σκανδαλώδους πολιτικής που εφάρμοσαν και τα δυο κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εις βάρος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων». Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Και συνεχίζει:

«Η ΝΔ με το νόμο 1902/90 και το ΠΑΣΟΚ με το νόμο 2676/90 άνοιξαν την κερκόπορτα του τζόγου στα ασφαλιστικά ταμεία. Δισεκατομμύρια έκαναν φτερά από τα ασφαλιστικά ταμεία και παίχτηκαν στο ναό του τζόγου για να υπηρετήσουν τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή οι συντάξεις του 60% των απόμαχων της δουλιάς είναι κάτω από τα 500 ευρώ!

Την ίδια στιγμή, απειλούν τους εργαζόμενους και συνταξιούχους με αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, κατάργηση της κατώτερης σύνταξης, υποβαθμίζεται η ιατρική, φαρμακευτική, νοσοκομειακή περίθαλψη.

Την ίδια στιγμή, που το ΙΚΑ τζογάρει τα λεφτά των εργαζομένων, χρωστάει στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) 1,35 δισ. ευρώ! Στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ) 1,5 τρισ. δρχ! Ανάλογα, χρωστάει και στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ).

Οσοι λοιπόν κάνουν ότι ξαφνικά ανακάλυψαν την Αμερική, στόχο έχουν να ξεγελάσουν και να αποπροσανατολίσουν το λαό, να κρύψουν τις ευθύνες τους και τις πολιτικές τους.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν εστιάζεται στο ερώτημα γιατί τζογάρονται τα λεφτά των εργαζομένων, αλλά ποιος είναι πιο μάστορας στην κλεψιά, να μην τον πάρουν χαμπάρι, ποιος μπορεί να κλέβει με λιγότερα σκάνδαλα και λιγότερες μίζες, ποιος μπορεί να μοιράζει καλύτερα την πίτα στη χρηματιστηριακή αγορά ώστε να μην δημιουργούνται αντιπαραθέσεις. Η πολιτική τους λοιπόν είναι η ίδια, απλά ο ένας υπερασπίζεται τα σκάνδαλα της πράσινης κι ο άλλος της μπλε πολιτικής.

Η κλεψιά όμως των ασφαλιστικών ταμείων, η σκανδαλώδης στήριξη των κατασκευαστικών εταιριών, των βιομηχάνων, από τα λεφτά των εργαζομένων δεν εστιάζεται μόνο στην καταλήστευση των αποθεματικών. Είναι εξίσου σκάνδαλο πρώτου μεγέθους το ότι:

  • Στο ΙΚΑ το Δημόσιο οφείλει πάνω από 4,5 δισ. ευρώ.
  • Η εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών φθάνει ετησίως τα 1,9 δισ. ευρώ.
  • Το 60% των οικοδόμων ασφαλίζεται με 38 ένσημα το χρόνο.
  • Το 17% των εργαζόμενων είναι ανασφάλιστο και μια στις επτά επιχειρήσεις δεν έχει απογραφεί.
  • Κάνουν πλάτες στους εργοδότες να κλέβουν την ασφάλιση των μεταναστών και μετά το ΙΚΑ τους πουλάει 150 ένσημα για να αποκτήσουν την πράσινη κάρτα.
  • Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις οφείλουν 2,3 δισ. ευρώ.
  • Οι επαναλαμβανόμενες ρυθμίσεις οφειλών των βιομηχάνων αφαιρούν δισ. ευρώ από τα ταμεία.
  • Η συγχώνευση της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας φόρτωσε στο ΙΚΑ 600 εκατομμύρια ευρώ έλλειμμα.

Ο κατάλογος της ληστείας των ταμείων είναι πολύ μακρύς.

Αυτή είναι η αλήθεια για τα ασφαλιστικά ταμεία κι ο ρόλος των κομμάτων της πλουτοκρατίας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των αντιασφαλιστικών νόμων που έφτιαξαν και διατήρησαν και οι δυο.

Η εργατική τάξη, ο λαός, δεν έχει να περιμένει τίποτα απ' αυτούς που βάζουν πλάτη ν' αυγατίζουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Το δίκιο θα κριθεί στο δρόμο του αγώνα. Καλούμε τους οικοδόμους, όλους τους εργαζόμενους, να καταδικάσουν αυτές τις πολιτικές και τα κόμματα που τις στηρίζουν, να δώσουν αποφασιστικά τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, των συγκεντρώσεων, στις 29 του Μάρτη, για την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και να απαιτήσουν:

  • Να σταματήσει με οποιονδήποτε τρόπο και μορφή το τζογάρισμα των αποθεματικών.
  • Να επιστραφούν όλα τα χρήματα που αφαίρεσαν με "νόμιμους" ή παράνομους τρόπους χρηματιστηριακές εταιρείες, τράπεζες, κυβέρνηση και πλουτοκρατία».
ΠΑΜΕ
«Οχι» στη ληστεία των αποθεματικών

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σε ανακοίνωσή του αναφορικά με τα αποθεματικά των Ταμείων σημειώνει:

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τη ληστεία που γίνεται για δεκαετίες σε βάρος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων. Το ΠΑΣΟΚ πρώτο με νομοθετικές ρυθμίσεις υποχρέωνε από το 1997 τις διορισμένες διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να ρίξουν τα αποθεματικά τους στο χρηματιστήριο και η ΝΔ συνέχισε αυτή τη λογική. Αυτό αποτελεί και την πολιτική αιτία της σύγχρονης λεηλασίας των Ταμείων σε βάρος των εργαζομένων, με απρόβλεπτες συνέπειες για τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Οι ισχυρισμοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι μπορεί να υπάρξει διαφάνεια και καλή διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων σε όφελος των εργαζομένων αποτελούν υποκρισία και στάχτη στα μάτια που πίσω της κρύβεται η ουσία της αξιοποίησής τους σε όφελος της πλουτοκρατίας και του μεγάλου κεφαλαίου.

Για το ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή ήταν ξεκάθαρο το ποιος θα κερδίσει και το ποιος θα χάσει από αυτή την υπόθεση και κάλεσε τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να αντιταχθούν.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την καταλήστευση των αποθεματικών και καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να καταδικάσουν την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθώς και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που έχουν στηρίξει και έχουν βάλει πλάτη να περάσουν αυτές οι πολιτικές. Καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα αποφασιστικά να αντιταχθούν, δίνοντας τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 29 του Μάρτη, που έχουν κηρύξει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα σωματεία του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, με βάση τα αιτήματα και το πλαίσιο του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Απαιτούμε να "βγουν" από τον τζόγο του χρηματιστηρίου όλα τα χρήματα των ασφαλιστικών οργανισμών και να επιστραφούν άμεσα τα δισεκατομμύρια που λεηλατήθηκαν».

Κίνδυνος - θάνατος ο τζόγος

Κίνδυνος - θάνατος είναι ο τζόγος πάνω στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ οι όποιες κυβερνητικές εξαγγελίες και πρωτοβουλίες για τη «διαφάνεια» του τζόγου είναι στάχτη στα μάτια των ασφαλισμένων. Το γεγονός αυτό προκύπτει και από επίσημη ανακοίνωση της εμπλεκόμενης χρηματιστηριακής εταιρίας «Ακρόπολις», η οποία σε χτεσινή ανακοίνωση επισημαίνει ότι η «επίμαχη συναλλαγή» έγινε στην εξωχρηματιστηριακή αγορά, όπου - σύμφωνα με τους ίδιους - οι διακυμάνσεις στις τιμές των ομολόγων είναι διαφορετικές σε σχέση με το σύστημα της ΗΔΑΤ που ελέγχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος...

Δημοσιοποιήθηκε η επιστολή Σημαιοφορίδη

Την επιστολή παραίτησής του από τη θέση του διοικητή του ΤΕΑΔΥ (Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων) δημοσιοποίησε χτες ο Α. Σημαιοφορίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λόγοι της παραίτησής του είναι: Η ολοκλήρωση των αναγκαίων νομικών ενεργειών για την προάσπιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων του Ταμείου, η διευκόλυνση του έργου της προκαταρκτικής εξέτασης, η προσωπική ευθιξία λόγω διασυρμού του ονόματός του. Κατά τ' άλλα, ο Α. Σημαιοφορίδης δεν αφιερώνει ούτε μία λέξη για την ουσία του ζητήματος των ομολόγων.

Στη συνέχεια της επιστολής παρουσιάζει το έργο που θεωρεί ότι έγινε επί προεδρίας του στο Ταμείο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο όπου αναφέρει πως «βρίσκεται σε εξέλιξη διαμόρφωση προκήρυξης ανάδειξης μειοδότη (τραπεζικού ιδρύματος) για την ταμειακή διαχείριση του Ταμείου διότι διαπιστώθηκε ότι με την επί σειρά ετών τηρούμενη διαδικασία υφίσταται το Ταμείο μεγάλη απώλεια εσόδων. Με αυτή τη διαδικασία παράλληλα θα αναμορφωνόταν, καθόσον είναι σε συνάφεια, και η ακολουθούμενη μέχρι σήμερα τακτική στο θέμα των επενδύσεων (συμβούλου, τρόπος, ενημέρωση κλπ.)». Ενα σχέδιο που δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση αλλαγής στον τρόπο διαχείρισης των αποθεματικών και που αποκαλύπτει την εμμονή στο «τζογάρισμά» τους.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο η ΑΔΕΔΥ θα καταθέσει μηνυτήριες αναφορές, πρώτον, κατά παντός υπευθύνου για το σκάνδαλο και, δεύτερον, κατά των μελών της Επιτροπής, που εξέδωσε το πόρισμα, για παράβαση καθήκοντος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ