ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Νέο ραντεβού αύριο στους δρόμους του αγώνα

Με σταθερή απαίτηση την απόσυρση, την κατάργηση του νόμου - πλαισίου, φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικοί κι εργαζόμενοι συνεχίζουν ακλόνητοι τις κινητοποιήσεις και αυτή τη βδομάδα με νέο πανελλαδικό αγωνιστικό ραντεβού αύριο Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια. Οπως τις προηγούμενες μέρες έτσι και οι χτεσινές γενικές συνελεύσεις στους φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας αποφάσισαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και να συμμετέχουν μαζικά στο αυριανό συλλαλητήριο, βάζοντας παράλληλα ο κάθε σύλλογος το δικό του αγωνιστικό πρόγραμμα.

Αποφάσεις συμμετοχής στην αυριανή κινητοποίηση έχουν πάρει οι πανεπιστημιακοί, που συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις και αυτή τη βδομάδα, καθώς και η ΟΛΜΕ που κήρυξε τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας. Επίσης, στάση εργασίας (12 μ. - 6 μ.μ.) για αύριο κήρυξε και η ΑΔΕΔΥ και με ανακοίνωσή της η «Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση» (ΤΑΔΗΣΥ) καλεί τους εργαζόμενους του Δημοσίου στο πανελλαδικό συλλαλητήριο και τις κινητοποιήσεις που οργανώνονται σε άλλες πόλεις, μαζί με το ΠΑΜΕ.

Παράλληλα, φοιτητές και σπουδαστές συνεχίζουν την πολύμορφη αγωνιστική δραστηριότητα, μέσα και έξω από τις σχολές:

Σήμερα, το πρωί, έχουν προγραμματίσει εξορμήσεις ενημέρωσης του λαού σε συνοικίες και κεντρικά σημεία της Αθήνας. Ακόμα, στις 9 π.μ. στα Δικαστήρια, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι διοργανώνουν συγκέντρωση συμπαράστασης στους συλληφθέντες από το σωρό διαδηλωτές, στο συλλαλητήριο της 8ης Μάρτη.

Την Παρασκευή, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι θα προχωρήσουν σε συμβολικούς αποκλεισμούς διοδίων.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Σήμερα Τετάρτη, οι φοιτητές προχωρούν σε νέα συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ. στο Πολυτεχνείο. Ακόμα, συγκέντρωση οργανώνουν σήμερα οι πανεπιστημιακοί (με τη συμμετοχή και φοιτητών) στα Γιάννενα, στις 12 το μεσημέρι στην Ακαδημία.

Αύριο Πέμπτη, συγκεντρώσεις θα γίνουν ακόμα σε: Θεσσαλονίκη - 5 μ.μ. στο Πολυτεχνείο, Κομοτηνή - 12 το μεσημέρι στην πλατεία, Αλεξανδρούπολη - 11 π.μ. στο Δημαρχείο, Ξάνθη - 12 το μεσημέρι στο Πολυτεχνείο, Καβάλα - 12 το μεσημέρι στους Κήπους, Δράμα - 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία, Σέρρες - το μεσημέρι στο ΤΕΙ, Γιάννενα - 6.30 μ.μ. στην Ακαδημία.

Μαζί σας είμαστε, παιδιά...

Από τη Λ. Αθηνών

Eurokinissi

Από τη Λ. Αθηνών
Είναι 12 μήνες στο δρόμο και χτες φοιτητές και σπουδαστές αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης, προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο δρόμων και εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς.

Με σύνθημα «ο νόμος έκτρωμα δε θα περάσει. Ανώτατη εκπαίδευση στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών», σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας, έκλεισαν για πάνω από μία ώρα τη λεωφόρο Αθηνών, στο ύψος του Ιδρύματος. Ο παλμός, η ζωντάνια και η δυναμικότητα έδειξαν πως οι φοιτητές δεν πρόκειται να σταματήσουν τον αγώνα τους, για μια Παιδεία υπέρ των λαϊκών αναγκών. Αυτό δήλωσαν και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εξεταστική και απαιτώντας να μη χαθεί το εξάμηνο.

Εξόρμηση ενημέρωσης ενάντια στο νόμο - πλαίσιο έκαναν χτες το μεσημέρι φοιτητές από τη Νομική στον ΟΤΕ (Γ' Σεπτεμβρίου). Μάλιστα, οι φύλακες του ιδιωτικοποιημένου ΟΤΕ, μετά από εντολή της διεύθυνσης, απαγόρευσαν την είσοδο των φοιτητών στους χώρους δουλιάς με το φαιδρό επιχείρημα της μη έγκαιρης ενημέρωσης με... σχετικό έγγραφο! Παρ' όλα αυτά οι φοιτητές μοίρασαν την απόφαση του συλλόγου τους στους εργαζόμενους της επιχείρησης (πολλοί από τους οποίους είναι φοιτητές που δουλεύουν με τρίωρα) και συζήτησαν μαζί τους.

Το μεσημέρι, φοιτητές της Φυσικομαθηματικής βρέθηκαν στο εμπορικό κέντρο THE MALL για «να μιλήσουμε με τον κόσμο για τα μέτρα που έρχονται να βάλουν στο σβέρκο της λαϊκής οικογένειας. Ποιοι έχουν συμφέρον απ' αυτά; Οχι εμείς πάντως»... Μάταια έσπευσαν σεκιουριτάδες και διευθυντάδες να κάνουν τις «απαραίτητες συστάσεις και παρακλήσεις», προκειμένου να εμποδίσουν την εξόρμηση, «να μην υπάρξει καμιά δυσλειτουργία» και «ξυπνήσει» κανένας παραπάνω. Την ίδια στιγμή ακούγεται κάποιος να λέει: «Μαζί σας είμαστε παιδιά. Κρατάτε γερά». Και αυτό είναι άλλη μια νίκη που μετράει το φοιτητικό κίνημα: «Ο νόμος τους δε νομιμοποιείται στη συνείδηση του λαού».

Μοιράζοντας ανακοινώσεις στο THE MALL
Μοιράζοντας ανακοινώσεις στο THE MALL
Μιλώντας με εργαζόμενους στον ΟΤΕ
Μιλώντας με εργαζόμενους στον ΟΤΕ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Με πείσμα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Κλίμα συνέχισης των κινητοποιήσεων, με κυρίαρχο το σύνθημα «Ο νόμος πλαίσιο δε θα εφαρμοστεί, θα καταργηθεί», επικρατεί στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους. Ηδη, στις τελευταίες γενικές συνελεύσεις των σπουδαστικών συλλόγων του Λεκανοπεδίου, οι σπουδαστές ανανέωσαν τις αποφάσεις τους για συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Συγκεκριμένα, σε 7 από τους 8 σπουδαστικούς συλλόγους σε Αθήνα και Πειραιά, υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία το πλαίσιο που στηρίζει η Πανσπουδαστική Κ.Σ., το αγωνιστικό πλαίσιο του Συντονιστικού Σπουδαστικών Συλλόγων.

Στις συνελεύσεις των συλλόγων των ΤΕΙ, η ΔΑΠ δε συμμετέχει, καθώς οι προτάσεις της καταψηφίστηκαν πανηγυρικά σε όσες γενικές συνελεύσεις είχε κατέβει. Στη συνείδηση των σπουδαστών δεν έχει θέση η λογική που πλασάρει η ΔΑΠ στα ΤΕΙ, ότι είναι «αυτοκαταστροφικό» να κλείνουν οι σχολές, ότι ο νόμος μπορεί να έχει και άσχημα στοιχεία αλλά δεν είναι... λόγος αυτός για καταλήψεις!

Στο κενό πέφτει η προσπάθεια της ΠΑΣΠ να αθωώσει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ, να στρέψει την αντίδραση των σπουδαστών σε στενά αντικυβερνητικά αιτήματα, απαλείφοντας από τα πλαίσιά της οποιαδήποτε αιχμή στο ΠΑΣΟΚ. Στη συντριπτική πλειοψηφία των συλλόγων καταψηφίζεται η λογική της ΠΑΣΠ, που πλασάρει επιχειρήματα του τύπου: Το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε την αναθεώρηση του άρθρου 16, διαφωνεί με την αναθεώρηση, αν γίνει κυβέρνηση θα αλλάξει το νόμο - πλαίσιο... Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Πειραιά, 185 σπουδαστές υπερψήφισαν το πλαίσιο του Συντονιστικού, ενώ το πλαίσιο της ΠΑΣΠ στηρίχτηκε από 48 σπουδαστές και των ΕΑΑΚ - ΔΙΚΤΥΟ από 37.

Στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ), οι σπουδαστές με μεγάλη πλειοψηφία στήριξαν το πλαίσιο της ΠΚΣ, καταψηφίζοντας τις προτάσεις των ΕΑΑΚ, που ζητούσαν να δίνει την ειδίκευση ο εργοδότης (δηλαδή ο απόφοιτος, χωρίς επιστημονική ειδίκευση, να είναι σε ακόμα μεγαλύτερη ομηρία από τον εργοδότη του) και για ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο (δηλαδή πτυχίο - σούπα, χωρίς αντίκρισμα, επιστημονικό αντικείμενο και αξία). Οπως χαρακτηριστικά είπαν στη συνέλευση της ΣΓΤΚΣ, η φωτογραφία δεν είναι επιστημονικό αντικείμενο αλλά πρέπει να δίνει πτυχίο...

Οι αγωνιστικές αποφάσεις των σπουδαστών δε μένουν στα αμφιθέατρα. Οι σπουδαστές βγάζουν καθημερινά τον αγώνα τους έξω από τις σχολές, ενημερώνουν και κουβεντιάζουν με τους εργαζόμενους, προγραμματίζουν πολύμορφες αγωνιστικές δραστηριότητες.

Μόνο τις τελευταίες δέκα μέρες, οι σπουδαστικοί σύλλογοι του Λεκανοπεδίου, με κάλεσμα και του Συντονιστικού, προχώρησαν σε συμβολικούς αποκλεισμούς της Θηβών και της Καβάλας, ανάρτησαν πανό με τα αιτήματά τους σε κεντρικούς δρόμους γύρω από τα ΤΕΙ, προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του σταθμού «Ειρήνη» των ΗΣΑΠ, έκαναν εξορμήσεις σε κεντρικό κινηματογράφο, διοργάνωσαν συναυλίες στο χώρο των ΤΕΙ... Και το πρόγραμμα ανανεώνεται και εμπλουτίζεται καθημερινά με νέες πρωτοβουλίες...

Φοβούνται τις φοιτητικές εκλογές

Για τρίτη φορά μαζεύτηκαν προχτές - μετά από κάλεσμα της ΠΚΣ - οι παρατάξεις του απερχόμενου ΚΣ της ΕΦΕΕ, προκειμένου να καθορίσουν ημερομηνία για τις φετινές φοιτητικές εκλογές, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Η ΠΑΣΠ μποϊκοτάροντας τη συνεδρίαση δεν προσήλθε, ενώ η ΔΑΠ κωλυσιεργούσε. Φαίνεται πια καθαρά ο φόβος που έχουν προκαλέσει οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των φοιτητών στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται ότι ΔΑΠ και ΠΑΣΠ προσπαθούν να καθυστερήσουν τις φοιτητικές εκλογές, ώστε η διαδικασία να αποκοπεί από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις.

Γιατί, αν οριστούν άμεσα φοιτητικές εκλογές, η χροιά και το περιεχόμενό τους θα είναι άρρηκτα δεμένα με τη διαπάλη που αναπτύσσεται στα αμφιθέατρα, με τα αιτήματα και τις ανάγκες των φοιτητών που βρίσκονται σταθερά στο προσκήνιο. Και φοβούνται ότι η αντιπαράθεση με την κυρίαρχη αντιεκπαιδευτική πολιτική θα αποτυπωθεί και στο συσχετισμό δύναμης, ότι οι φοιτητές θα στείλουν και στις εκλογές το μήνυμα καταδίκης που μήνες τώρα στέλνουν στην πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ: Δε θα περάσει!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ