ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Απάντηση» με μέτρα καταστολής

Συμμαχεί με τις ΠΑΕ και τα κυκλώματα βίας και εντείνει τα μέτρα καταστολής και συρρίκνωσης των ατομικών δικαιωμάτων των φιλάθλων, με την εγκατάσταση χαφιεδοκαμερών στα γήπεδα και μετατροπή των αδικημάτων σε «ιδιώνυμα»

Ενταση των μέτρων καταστολής και περιορισμού των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών αποφάσισε η κυβέρνηση ως απάντηση στο φαινόμενο της βίας στο χώρο του αθλητισμού, αφήνοντας ανέγγιχτες τις πραγματικές αιτίες που γεννούν και χρησιμοποιούν αυτή τη βία.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση, στηρίζοντας την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου, «συμμαχεί» με τις ΠΑΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και βάζει στο στόχαστρο τα δικαιώματα των φιλάθλων.

Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται οι αποφάσεις που πάρθηκαν σε χτεσινή «έκτακτη» σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κ. Καραμανλή και με τη συμμετοχή των υπουργών Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και του υφυπουργού Αθλητισμού, με θέμα «την αντιμετώπιση της βίας από μειοψηφίες οπαδών στο χώρο του αθλητισμού». Πέρα από το αστείο και εντυπωσιοθηρικό μέτρο της αναστολής των αθλητικών αγώνων για δύο βδομάδες, αποφασίστηκε η γενίκευση της εγκατάστασης χαφιεδοκαμερών σε όλα τα γήπεδα και η εφαρμογή του νόμου που μετατρέπει τα αδικήματα που αφορούν στη βία στα γήπεδα σε ιδιώνυμα, δηλαδή απαγορεύουν την αναστολή και καταργούν το δικαίωμα έφεσης.

Την πιστή εφαρμογή αυτού του νόμου υπενθύμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά τη σύσκεψη λέγοντας ότι «ο νόμος που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση επιπλέον προβλέπει ότι η ποινή φυλάκισης δεν είναι μετατρέψιμη σε χρηματική ποινή, ότι δεν υπάρχει αναστολή της ποινής, ακόμη κι αν ο παραβάτης έχει λευκό ποινικό μητρώο, και ότι δεν επιτρέπεται αναστολή, με την άσκηση έφεσης». Δηλαδή, αποσαφήνισε, «οι καταδικαζόμενοι για συμμετοχή σε γεγονότα βίας στον αθλητικό χώρο μπαίνουν κατευθείαν στη φυλακή». Ακόμα, από τη νέα περίοδο τοποθετούνται στους χώρους των γηπέδων κάμερες και ηλεκτρονικές συσκευές εισιτηρίων. Ετσι, «τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Αθλητισμού θα γνωρίζουν ποιος οργανωμένος οπαδός βρίσκεται πού στους χώρους των γηπέδων. Δεν υπάρχει πια απρόσωπη και γενική ευθύνη. Η ευθύνη προσωποποιείται», τόνισε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος.

Κατά τα λοιπά, ανέλαβε ο υφυπουργός Αθλητισμού να οργανώσει μια συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη με τους «εκπροσώπους φορέων του επαγγελματικού αθλητισμού», προκειμένου να βάλουν πλάτες στην εφαρμογή των παραπάνω αυταρχικών και αντιδημοκρατικών μέτρων. Παράλληλα, μετακύλησε τις ευθύνες σε «ολόκληρη την κοινωνία», καλώντας τους αθλητικούς φορείς «να κινηθούν αποφασιστικά, έχοντας στο πλευρό τους αρωγό την πολιτεία, για την εξάλειψη του θλιβερού αυτού φαινομένου».

Αγανακτισμένος με τα επεισόδια εμφανίστηκε ο Γ. Σουφλιάς, αλλά δεν είχε να προτείνει συγκεκριμένες λύσεις. Παρέπεμψε γι' αυτό σε «όλους αυτούς που είναι υπεύθυνοι γι' αυτές τις εκδηλώσεις, οι οποίες έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά του ιδιαίτερου φανατισμού»...

ΠΑΣΟΚ
Ζητά μεγαλύτερη καταστολή

Αποφεύγοντας έστω και στο ελάχιστο να καταδικάσουν τα κυκλώματα των επιχειρηματιών που λυμαίνονται το ποδόσφαιρο, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ...αξιοποίησαν τα χτεσινά τραγικά επεισόδια για να οξύνουν το δικομματικό καυγά και να ζητήσουν από την κυβέρνηση να εντείνει τα μέτρα αστυνομοκρατίας και καταστολής.

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ...ξεχνώντας προφανώς ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική τους και την «ανοχή» τους εξέθρεψαν και διατήρησαν τη βία στα γήπεδα, μια πολιτική που συνεχίζει σήμερα η ΝΔ, απέδωσαν «γιγάντιες ευθύνες επιτελικής ανεπάρκειας της Αστυνομίας».

Με δηλώσεις του ο υπεύθυνος Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Αλ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «η Αστυνομία, ως όφειλε και ως υποχρεούτο από παλαιότερες οδηγίες για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, δεν προχώρησε σε κανέναν προληπτικό σχεδιασμό μέτρων», που όπως υποστήριξε «γινόταν παλαιότερα σε ανάλογες περιπτώσεις».

Ο Αλ. Παπαδόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει στην ανάληψη «σχεδιασμένων και ολοκληρωμένων μέτρων», ενώ ζήτησε και την αναβολή «όλων των αγώνων το επόμενο Σαββατοκύριακο». Από την πλευρά του ο υπεύθυνος Πολιτισμού και Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ Τ. Χυτήρης ανέφερε ότι «οι Σύνδεσμοι των φιλάθλων θα πρέπει να μπουν κάτω από κανόνες συμπεριφοράς. Διαφορετικά, αυτό που γίνεται, αυτή η αναρχία, θα φέρει χειρότερα αποτελέσματα στο μέλλον και αυτό πρέπει να προληφθεί το γρηγορότερο».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου έκανε λόγο για «ασέβεια» από την πλευρά του υπουργού Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα, σχολιάζοντας τη δήλωσή του ότι «η Αστυνομία έπραξε επιτυχώς» και «έφτασε εμπρόθεσμα», κατά τα επεισόδια στην Παιανία. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη «βαρύτατη επιχειρησιακή ανεπάρκεια της ηγεσίας της Αστυνομίας» και πρόσθεσε ότι οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου «έχουν εξαγγελθεί τουλάχιστον έξι φορές από αυτή την κυβέρνηση, ως μέτρα τα οποία υπάρχουν, έχουν ψηφιστεί και είναι προς εφαρμογή».

Κατά των φιλάθλων και όχι κατά της βίας τα κυβερνητικά «μέτρα»

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για τα «μέτρα» της κυβέρνησης κατά της βίας

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σχετικά με τα «μέτρα» της κυβέρνησης κατά της βίας στο χώρο του αθλητισμού:

«Ενώ τα κυκλώματα των επιχειρηματιών, των χορηγών, των επιτηδείων, λυμαίνονται το χώρο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού, οργανώνουν και χρησιμοποιούν τη βία, και το ποδόσφαιρο βρίσκεται σε εναγκαλισμό με το "στοίχημα", τις εταιρείες doping κλπ., η κυβέρνηση κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η παρακολούθηση με κάμερες στα γήπεδα και το ονομαστικό εισιτήριο - φακέλωμα είναι μέτρα κατά των φιλάθλων. Νομιμοποιούν τη "βία" και τον έλεγχο των Ανωνύμων Εταιρειών σε βάρος τους. Η μετατροπή των αδικημάτων στους αθλητικούς χώρους σε "Ιδιώνυμα", αποτελεί μια επικίνδυνη αντιδημοκρατική εξέλιξη που αφαιρεί στοιχειώδη ατομικά δικαιώματα απέναντι στην κρατική αυθαιρεσία και καταστολή. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα γήπεδα ως δοκιμαστήριο κατασταλτικών μέτρων.

Οι φίλαθλοι δεν πρέπει να δεχτούν μέτρα που θίγουν τα δικαιώματά τους, αλλά να βάλουν στόχο να σταματήσει το ποδόσφαιρο να είναι εμπόρευμα, να καταργηθούν οι ΠΑΕ».

Το πόρισμα του ιατροδικαστή

Χτυπήματα από δύο διαφορετικά μαχαίρια στο μηρό και βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις είναι η αιτία θανάτου του 25χρονου προέδρου του Συνδέσμου Φιλάθλων ΠΑΟ Κολωνού, σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή Χρ. Λευκίδη. Ο ιατροδικαστής δε διαπίστωσε χτυπήματα από αυτοκίνητο, που αρχικά είχε αναφερθεί ότι τον παρέσυρε. Ο 25χρονος είχε πεθάνει προτού διακομιστεί στο νοσοκομείο ΚΑΤ.

  • Αργά χθες το βράδυ, παραδόθηκε στην Αστυνομία, ένας 35χρονος ανεβάζοντας τις συλλήψεις στις 17. Τον συγκεκριμένο, τον αναζητούσαν οι διωκτικές αρχές, λόγω των αντικειμένων που βρέθηκαν στα γραφεία του Συνδέσμου του Ολυμπιακού στο Περιστέρι, όπου είναι υπεύθυνος. Ο αριθμός των συλλήψεων αναμένεται να αυξηθεί καθώς αναζητούνται και οι υπόλοιποι υπεύθυνοι των Συνδέσμων στους οποίους βρέθηκαν όπλα και άλλα αντικείμενα.
Σύγχυση ή βολική κατάσταση;

Απλή σύγχυση ή βολική κατάσταση για κάποιους; Απορίες δημιουργούνται με όσα ακολούθησαν την Τετάρτη το απόγευμα το θάνατο του 25χρονου νεαρού στη Λεωφόρο Λαυρίου. Αρχικά οι πρώτες πληροφορίες από το νοσοκομείο ΚΑΤ έκαναν λόγο για θάνατο από χτύπημα με μαχαίρι. Μια ώρα μετά και από τη Θεσσαλονίκη (!) ο Βύρων Πολύδωρας, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει το γεγονός, έκανε λόγο ναι μεν για μια «άγρια συμπλοκή» διευκρινίζοντας όμως (με ύφος βεβαιότητας) ότι ο θάνατος ήταν αποτέλεσμα δυστυχήματος με αυτοκίνητο. Λίγο μετά ο διευθυντής του ΚΑΤ βγαίνοντας σε αρκετά κανάλια και χωρίς επίσημα στοιχεία κατέθετε, βάσει της εμπειρίας του, όπως τόνιζε, ότι ο θάνατος είναι από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που πιθανόν να προήλθαν από το χτύπημα του αμαξιού. Λες και το ατύχημα δεν είχε σχέση, δεν ήταν αποτέλεσμα δηλαδή των όσων συνέβαιναν εκείνη την ώρα. Αλλά μάλλον κάποιοι ακόμα και μέσα στην τραγωδία προσπάθησαν να ανακαλύψουν το... μη χείρον βέλτιστο, αφού, σύμφωνα με τη λογική τους, ίσως πρόσφερε κάλυψη στις ευθύνες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ