ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΚΕ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ
Ταξικό και πολιτικό το πρόβλημα

Για τις εξελίξεις σχετικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους συμβασιούχους, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του σημειώνει:

«Οι εξελίξεις, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ ότι η πολύχρονη εργασιακή ομηρία και η κοροϊδία που βιώνουν χιλιάδες συμβασιούχοι, δεν μπορεί να λυθεί προς όφελός τους στα δικαστήρια. Το πρόβλημα είναι πολιτικό και ταξικό.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι υπόλογοι για τη σημερινή κατάσταση της απόγνωσης που έχουν περιέλθει οι συμβασιούχοι. Ας μην κρύβονται λοιπόν πίσω από αποφάσεις δικαστικών οργάνων και το ΑΣΕΠ. Αυτοί διαμόρφωσαν το άθλιο εργασιακό καθεστώς και μαζί ψήφισαν την αναθεώρηση του Συντάγματος. Το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) 164/2004 άφησε εκτός μονιμοποίησης τη μεγάλη πλειοψηφία των συμβασιούχων. Μεγάλες ευθύνες για την κοροϊδία και τον αποπροσανατολισμό των συμβασιούχων έχουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Σοβαρή συμβολή στον αποπροσανατολισμό έχει και ο ΣΥΝ, που χρόνια τώρα καλλιεργούσε αυταπάτες, ισχυριζόμενος ότι το πρόβλημα θα λυθεί μέσω της ΕΕ.

Η μόνη δίκαιη λύση είναι η μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου και η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμπαραταχτούν με το αίτημα των συμβασιούχων για σταθερή πλήρη εργασία. Η πάλη για το δικαίωμα σε πλήρη σταθερή εργασία με σύγχρονα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα πρέπει να είναι ενιαία. Ο εχθρός είναι κοινός: Η πολιτική και τα κόμματα που υπηρετούν την πλουτοκρατία».

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2007
Πλατύ και καθημερινό άνοιγμα

Ενταση της προετοιμασίας για την 1η Μάη, καθώς οικοδόμοι και λογιστές κλιμακώνουν με κινητοποιήσεις τη μάχη των κλαδικών συμβάσεων

Το ΠΑΜΕ απευθύνει ιδιαίτερο κάλεσμα στην εργαζόμενη νεολαία να συμμετάσχει μαζικά στον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς
Το ΠΑΜΕ απευθύνει ιδιαίτερο κάλεσμα στην εργαζόμενη νεολαία να συμμετάσχει μαζικά στον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς
Με καθημερινές περιοδείες, εκδηλώσεις και συσκέψεις, που κορυφώνονται όσο πλησιάζει η 1η του Μάη, οι ταξικές δυνάμεις εντείνουν τη μάχη για την προετοιμασία της πρωτομαγιάτικης απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ. Ενόψει της κεντρικής απεργιακής συγκέντρωσης στην Αθήνα, στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα, σήμερα και αύριο προγραμματίζονται περιοδείες σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις του επισιτισμού στου Ψυρρή και την Πλάκα, καθώς και στα νοσοκομεία «Ερρίκος Ντυνάν» και «Ιασώ».

Δεκάδες είναι οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται τις επόμενες μέρες σε όλη τη χώρα, από συνδικάτα και άλλους μαζικούς φορείς, παράλληλα με τις κεντρικές δραστηριότητες του ΠΑΜΕ στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Στον Πειραιά, η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ. στην πλατεία Κοραή. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων, τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης έχουν κηρύξει στάση εργασίας στις 27 Απρίλη στις επιχειρήσεις στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σχιστού. Στη διάρκειά της θα τοποθετηθεί λυόμενο στο χώρο όπου θα στεγάζεται το παράρτημα του Συνδικάτου. Στις 30 Απρίλη θα γίνει ξανά στάση εργασίας από τα σωματεία στο πλαίσιο της οποίας θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου μέσα στο χώρο της Ζώνης για τους νεκρούς εργάτες. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνική εκδήλωση. Την ίδια μέρα θα γίνουν στάσεις εργασίας και στα έξι εργοστάσια ελαιουργοσαπωνοποιίας.

Συνεχίζεται η μάχη των Συμβάσεων

Οργανώνοντας τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, τα ταξικά συνδικάτα συνεχίζουν με αμείωτη ένταση και τη μάχη των Συμβάσεων. Σ' αυτό το πλαίσιο, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας οργανώνει συλλαλητήριο την επόμενη Τετάρτη στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος. Συγκέντρωση για την κλαδική σύμβαση διοργανώνουν και οι λογιστές της Αθήνας, την Τρίτη 24 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του σωματείου (Κάνιγγος 27), απ' όπου θα ξεκινήσει πορεία προς στα γραφεία του ΣΕΒ. Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής οργανώνει συγκέντρωση για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά, στις 24 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στο υπουργείο Εσωτερικών (πλατεία Κλαυθμώνος).

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πολύμορφη δράση για την 1η Μάη

Συνέντευξη Τύπου με θέμα τον προγραμματισμό της δράσης της για την εργατική νεολαία, μπροστά στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς και την παράθεση διεκδικητικού πλαισίου πάλης δίνει η ΚΝΕ, την Τρίτη 24 Απρίλη, στις 11.00 π.μ., στην αίθουσα της ΚΟΑ του ΚΚΕ (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου). Θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης.

Μπροστά στην 1η Μάη, η ΚΝΕ προγραμματίζει μια σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων:

  • Εκδήλωση αφιερωμένη στην Εργατική Πρωτομαγιά, την Κυριακή 22 Απρίλη, από την Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στον Περισσό, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 6 το απόγευμα και θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης. Θα περιλαμβάνει, ακόμα, απαγγελία του χρονικού του Μάη του '36, προβολή βίντεο, απαγγελίες ποιημάτων, έκθεση αρχειακού υλικού και αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.
  • Παραστάσεις διαμαρτυρίας την Πέμπτη 26 Απρίλη στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις.
  • Μέρα Πανελλαδικής Δράσης της ΚΝΕ, την Παρασκευή 27 Απρίλη. Μέρα ενημέρωσης και καλέσματος αγώνα η οποία θα εκφραστεί με εξορμήσεις σε εργασιακούς χώρους, σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες.
  • Πολιτιστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Πρωτομαγιά στο «Συρμό». Την Κυριακή 29 Απρίλη, στις 20.30, εκδήλωση για τον «Επιτάφιο» του Γ. Ρίτσου, με απαγγελία από την ηθοποιό Αλέκα Παΐζη και τραγούδι από τον Βασίλη Λέκκα. Ανήμερα την Τρίτη 1 Μάη, συναυλία αφιερωμένη στο εργατικό λαϊκό τραγούδι.
Στον πάτο το ναυάγιο και οι συντάξεις του ΝΑΤ

Παραμένει ο κίνδυνος οι συνταξιούχοι ναυτεργάτες να μείνουν χωρίς λεφτά το Μάη. Καμιά εξέλιξη και στο ζήτημα της απάντλησης των καυσίμων του «SEA DIAMOND»

Χωρίς επικουρική σύνταξη κινδυνεύουν να μείνουν το Μάη οι χιλιάδες συνταξιούχοι του ΝΑΤ, καθώς μέχρι και χτες δεν είχε ληφθεί το παραμικρό μέτρο για την κανονική καταβολή των συντάξεων. Οσο για τη διάταξη του ΥΕΝ, η οποία αναμενόταν χτες να κατατεθεί στη Βουλή, βρίσκεται εγκλωβισμένη κάπου μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους! Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι απέναντι στους ναυτεργάτες δεν είναι μόνο το ΥΕΝ και η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, η οποία στρώνει με κάθε τρόπο το έδαφος για να εφαρμοστεί αυτή η φιλοεφοπλιστική, αντιναυτεργατική πολιτική, αρνούμενη ακόμα και την κήρυξη 24ωρης απεργίας την ημέρα της Πρωτομαγιάς.

Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» έχουν ήδη αναλάβει την πρωτοβουλία για την οργάνωση του απεργιακού αγώνα της 1ης Μάη στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ τη Δευτέρα με έκτακτες συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων θα πάρουν περαιτέρω αποφάσεις σχετικά με την απεργία.

Στο μεταξύ το ναυάγιο του «SEA DIAMOND» εξακολουθεί να ρυπαίνει τη θάλασσα της Σαντορίνης, καθώς δεν έχει ληφθεί κανένα απολύτως μέτρο για την απάντληση των 450 τόνων μαζούτ που παραμένουν μέσα στις δεξαμενές καυσίμων του καραβιού. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας έχει χαρακτηρίσει το υποτιθέμενο σχέδιο για την απάντληση που έχει καταθέσει η εταιρεία ως ...«απόρρητο»! Το δε «μαύρο κουτί» παραμένει στο Λιμεναρχείο Σαντορίνης και ακόμα περιμένουν να δουν τι θα το κάνουν. Οπως αναφέρεται, μάλλον θα το μεταφέρουν σε εργαστήριο στις ΗΠΑ με συνοδεία αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος... Και, βέβαια, ακόμα δεν έχουν διοριστεί πραγματογνώμονες.

Να σημειωθεί τέλος ότι προχτές κάτοικοι της Ρόδου, μετά από κάλεσμα της ΝΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, πραγματοποίησαν πικετοφορία ενάντια στην απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και γενικότερα της πολιτικής της ΕΕ για τη θάλασσα, με αφορμή Σύνοδο της ΕΕ που έγινε στο νησί με θέμα τη ναυτιλία.

Καθήκον η οικονομική ενίσχυση

Μπροστά στις κεντρικές εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να θέσουν ως βασικό καθήκον τη στήριξη των οικονομικών του ΠΑΜΕ. «Η αναγκαιότητα αυτή έχει πολλαπλή πολιτική και συνδικαλιστική σημασία», σημειώνει το ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι «η κάλυψη των οικονομικών για το πρωτομαγιάτικο υλικό είναι αδύνατο να γίνει από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ