ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Παρθένο πεδίο για τους επιχειρηματίες

Υπάρχουν λιγότερες από 200 δημόσιες κλίνες στο λεκανοπέδιο Αττικής, τη στιγμή που θα έπρεπε να λειτουργούν 2.000 κατανεμημένες σε όλη τη χώρα

Ολόκληρες περιουσίες ξοδεύουν για την αποκατάσταση οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα
Ολόκληρες περιουσίες ξοδεύουν για την αποκατάσταση οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα
Αγώνας δρόμου με απίστευτους διαγκωνισμούς μεταξύ των επιχειρηματιών γίνεται για την κατάληψη των πιο επίκαιρων θέσεων στον παρθένο χώρο της αποκατάστασης, καθώς ο δημόσιος τομέας όχι μόνο δεν έχει παρουσιάσει καμιά σοβαρή ανάπτυξη, αλλά η κυβέρνηση έρχεται απλόχερα να τον εκχωρήσει στο κεφάλαιο.

Ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν 2.000 κλίνες αποκατάστασης, υπάρχουν λιγότερες από 200 και αυτές στο λεκανοπέδιο Αττικής: «Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης» 140 κρεβάτια, ΚΑΤ 20, «Κρατικό Αθήνας» 6, «Ασκληπιείο» 20, «Θριάσιο» 10 και «Αττικό» 4. Ετσι, οι επιχειρηματίες έρχονται να καλύψουν -με το αζημίωτο βέβαια- και αυτό το κενό. Χτες παρουσιάστηκε το Κέντρο «Φιλοκτήτης» - λειτουργεί ήδη στο Κορωπί - με 125 κλίνες και με προοπτική να αποκτήσει άλλες 170 κλίνες.

Το λεγόμενο κλειστό νοσήλιο για τα κέντρα αποκατάστασης η κυβέρνηση της ΝΔ το διαμόρφωσε σε 150 ευρώ από το 2005. Ομως οι επιχειρηματίες πιέζουν και - όπως αναφέρθηκε χτες στην παρουσίαση του «Φιλοκτήτη» - έχουν τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας για τη θεσμοθέτηση της παροχής κλινικής αποκατάστασης από αυτά τα κλειστά κέντρα. Αυτό θα σημάνει ότι τα κέντρα αποκατάστασης θα διεκδικήσουν τη νοσηλεία - μετά την κύρια αντιμετώπιση - περιστατικών από τα δημόσια νοσοκομεία με τη χρέωση και των αντίστοιχων εξετάσεων και των φαρμάκων. Μ' άλλα λόγια λόγια τα ασφαλιστικά ταμεία θα υποστούν μια ακόμα αιμορραγία για υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν από το κράτος μέσω δημόσιων δομών. Επιπλέον αυτός είναι ένας εύσχημος τρόπος - όπως και με την ενοικίαση κρεβατιών μονάδων εντατικής θεραπείας - για τη διοχέτευση δημόσιου χρήματος στον ιδιωτικό τομέα.

Κατάληψη επίκαιρης θέσης στον τομέα της αποκατάστασης αποτελεί και η απόφαση ενός άλλου κέντρου, του «Ανάπλαση», για τη μετακίνησή του - μετά από δεκαετή δραστηριότητα - από το Χαλάνδρι στη Νέα Ιωνία και σε ιδιόκτητο χώρο απέναντι από το νοσοκομείο «Αγία Ολγα». Η «Ανάπλαση», που θα στεγαστεί σε τετραώροφο κτίριο, θα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες σε 330 ασθενείς ημερησίως και θα λειτουργήσει - όπως ανακοίνωσε η ίδια - εντός του 2007.

Εκτός βέβαια από τις παραπάνω μονάδες - όπως αναφέρθηκε στη χτεσινή παρουσίαση του «Φιλοκτήτη» - εμφανίζονται σαν μανιτάρια και στην επαρχία μικρότερες μονάδες που δημιουργούνται με επιδοτήσεις.

Αλλά πέρα από τις αμιγώς μεγάλες επιχειρηματικές δυνάμεις η κυβέρνηση σχεδιάζει, όπως είπε και στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος (20/4/2007) κατά τη διάρκεια Επερώτησης βουλευτών του ΚΚΕ, να προχωρήσει στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και στον τομέα της αποκατάστασης. Οπως αποκάλυψε ο «Ρ», με τις ΣΔΙΤ θα γίνουν τέσσερα μεγάλα κέντρα αποκατάστασης (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Κρήτη).

Επιχειρούν να βάλουν εμπόδια στη ΣΕΑΑΝ

Να παρεμποδίσουν τη δράση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) επιχείρησαν οι διοικήσεις του Εθνικού Ιδρύματος Αποκατάστασης Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ).

Απ' τις προηγούμενες μέρες η ΣΕΑΑΝ και ο σύλλογος των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» προγραμμάτισαν εκδήλωση στο ΕΙΑΑ για την Εργατική Πρωτομαγιά για αύριο Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι. Ομως ο διοικητής του ΕΙΑΑ, Σπύρος Σταυριανόπουλος, εκ των υστέρων ενημέρωσε το σωματείο ότι «επιτρέπει» η αίθουσα να δοθεί μόνο για εκδήλωση των εργαζομένων και όχι της ΣΕΑΑΝ!

Ακόμα, εδώ και 15 μέρες η ΣΕΑΑΝ και η μαθητική κοινότητα του ΚΕΑΤ προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τη διοίκηση του ΚΕΑΤ, ενημερώνοντας για εκδήλωση για την Πρωτομαγιά και την επέτειο από τη μεγάλη κατάληψη της σχολής τυφλών 1976, την Παρασκευή 4 Μάη. Μετά από 15 μέρες η διοίκηση του ΚΕΑΤ εδέησε να απαντήσει ότι η αίθουσα θα δοθεί μόνο στη νεολαία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών για εκδήλωση που θα γίνει την Παρασκευή στη 1 το μεσημέρι!

Η ΣΕΑΑΝ και το σωματείο εργαζομένων των «Αγίων Αναργύρων» δηλώνουν ότι δε θα δεχτούν τις απαγορεύσεις. Η εκδήλωση στο ΕΙΑΑ θα γίνει κανονικά αύριο στις 12 το μεσημέρι. Αλλά και στο ΚΕΑΤ, η ΣΕΑΑΝ αρνείται να συμμετάσχει στη φιέστα του ΠΣΤ και προγραμματίζει εκδήλωση την Τετάρτη 2 Μάη στις 6 μ.μ.

Απειλές για να κουκουλωθούν τα προβλήματα

Τις τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό που αντιμετωπίζει το εναπομείναν - χτυπήθηκε από το σεισμό του '99 - Ογκολογικό Νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι», αλλά και πολύ περισσότερο τα τμήματα που διασκορπίστηκαν σε άλλα νοσοκομεία καταγγέλλει, για ακόμα μια φορά, το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου.

Οπως επισημαίνει, στη χειρουργική κλινική που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Μεταξά», οι ελλείψεις έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, με αποτέλεσμα να απειλείται ακόμα και η συνέχιση της λειτουργίας της. Το σωματείο καταγγέλλει ότι όχι μόνο δεν αντικαταστάθηκαν όσοι εργαζόμενοι αποχώρησαν, αλλά με καθαρά ρουσφετολογικά κριτήρια, νοσηλευτές αποσπάστηκαν σε άλλα νοσοκομεία και σε άλλα καθήκοντα.

Ταυτόχρονα, καταγγέλλει την άδικη επίθεση που εξαπέλυσε η Διευθύνουσα του νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι» σε βάρος της προϊσταμένης της χειρουργικής κλινικής. Η Διευθύνουσα, με έγγραφό της προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων «Αγιοι Ανάργυροι» και «Μεταξά» όχι μόνο δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χειρουργική κλινική, αλλά επιτίθεται στην προϊσταμένη μιλώντας για «παραβατική συμπεριφορά»! Και αυτό γιατί η προϊσταμένη ζήτησε να διατεθούν στην κλινική προσωρινά δύο νοσηλευτές, που θα θέλουν αυτή τη μεταφορά. Μετά από αυτά, το σωματείο ζητά την άμεση ανάκληση των ύβρεων και των απειλών.

Ποιος θορυβήθηκε περισσότερο;

Φαίνεται πως ο πρωταγωνιστικός ρόλος των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και της ΕΣΑΚ-Σ στην πρόσφατη κινητοποίηση για την ανάκληση των απολύσεων των καθαριστριών του ιδιωτικού συνεργείου στον «Ευαγγελισμό» δε θορύβησε μόνο τους εργολάβους, αλλά και τις ηγεσίες των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων στο νοσοκομείο. Ετσι χτες, στην πρώτη μετά τις εκλογές συνεδρίαση του νέου ΔΣ του Σωματείου για την εκλογή προεδρείου, ακούστηκαν οι πιο απίθανες προτάσεις... Θυμίζουμε ότι τα αποτελέσματα ήταν τα εξής: ΕΣΑΚ-Σ: 514 ψήφοι (36%) και 5 έδρες, έναντι 418 (27%) και 4 εδρών στις εκλογές του 2005. ΔΑΚΕ: 326 (22,9%), 3 - έναντι 407 (26,3%), 3. ΠΑΣΚΕ: 320 (22,4%), 3 - έναντι 409 (26,4%), 4. «Αυτονομία - Ενότητα»: 209 (14,7%), 2 - έναντι 271 (17,5%), 2.

***

Στη χτεσινή λοιπόν συνεδρίαση οι τοποθετήσεις επιγραμματικά των παρατάξεων ήταν οι εξής: Η ΕΣΑΚ-Σ πρότεινε αντιπροσωπευτικό αναλογικό προεδρείο. Η ΔΑΚΕ θέλει αντιπροσωπευτικό αναλογικό προεδρείο, αλλά να μην εκλεγεί πρόεδρος από την ΕΣΑΚ-Σ, χωρίς να εξηγήσει το λόγο (θέλει δηλαδή κάτι σαν σκορδαλιά χωρίς σκόρδο). Η ΠΑΣΚΕ δέχεται το αντιπροσωπευτικό προεδρείο υπό τους εξής όρους: Να συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις και η ΕΣΑΚ-Σ να σεβαστεί τη δομή του συνδικαλιστικού κινήματος και να μη δρα... διασπαστικά, μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ. (Δηλαδή η ΠΑΣΚΕ ζητά την εφαρμογή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού και στα συνδικάτα). Και η «Αυτονομία - Ενότητα» δήλωσε ότι δε συμμετάσχει στο προεδρείο εξαπολύοντας μύδρους κατά της «διασπαστικής» πρακτικής του ΠΑΜΕ...

***

οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» έδωσαν την πρωτιά στην ΕΣΑΚ-Σ κρίνοντας την προηγούμενη δράση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και με την ψήφο τους ζήτησαν να συνεχίσουν αυτή τη δράση -χωρίς βέβαια να θέσουν όρους. Το πόσο βέβαια σέβονται τη βούληση των εργαζομένων οι ηγεσίες των άλλων παρατάξεων φάνηκε και χτες και θα φανεί και στις 3 Μάη, κατά τη νέα συνεδρίαση του ΔΣ. Οπως και να έχει, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε κανέναν να παίξει στην πλάτη τους. Αλλωστε, και αυτή η εξέλιξη, προσφέρει μια πρώτης τάξης ευκαιρία να βγάλουν συμπεράσματα για το ρόλο των άλλων παρατάξεων στο συνδικαλιστικό κίνημα.


Γ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ