ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ολη η περιοχή ένα πεδίο ΝΑΤΟικών «στρατιωτικών ασκήσεων»...

ΝΑΤΟικοί κινούνται στη περιοχή της Μιτρόβιτσα

Associated Press

ΝΑΤΟικοί κινούνται στη περιοχή της Μιτρόβιτσα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Σε απέραντο πεδίο «στρατιωτικών ασκήσεων» μετατρέπεται από την Κυριακή το Κοσσυφοπέδιο, οπότε αρχίζει η πρώτη φάση απόβασης των ενισχύσεων, που αποστέλλουν ΝΑΤΟικές και μη ΝΑΤΟικές χώρες, με σκοπό τη συμμετοχή τους στην άσκηση «Δυναμική Απάντηση 2000». Οπως ανακοίνωσε χτες και ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, κομβικό σημείο για την πραγματοποίηση της «άσκησης» θα είναι και πάλι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, απ' όπου θα περάσουν 1.100 Αμερικανοί πεζοναύτες και άλλοι 900 στρατιώτες από Αργεντινή, Πολωνία και Ρουμανία. Το ερώτημα που πλανάται είναι, βέβαια, εάν η «Δυναμική Απάντηση 2000» θα «παγώσει» ή θα ανάψει για τα καλά τις εστίες έντασης στην περιοχή... Πολλά φαίνεται πως θα κριθούν κατά το διάστημα 27 Μάρτη-3 Απρίλη, οπότε θα διεξαχθεί το σημαντικότερο και κρισιμότερο μέρος των ασκήσεων.

Αμερικανικό Πεντάγωνο: «Από τη Θεσσαλονίκη θα αναπτυχθούμε σ' όλο το Κοσσυφοπέδιο»!

Εκτεταμένη αναφορά στις προγραμματισμένες ασκήσεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο έκανε χτες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Κρόουλι. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η «Δυναμική Απάντηση 2000» θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή 2.000 Αμερικανών και άλλων στρατιωτών, που θα καταφθάσουν στο Κοσσυφοπέδιο, μέσω ΠΓΔΜ, ξεκινώντας από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η δύναμη των 2.000 στρατιωτών θα συναντήσει μέσα στην ερχόμενη βδομάδα τους περίπου 42.000 στρατιώτες της KFOR που εδρεύουν στο Κοσσυφοπέδιο.

«Οι στρατιώτες θα μετακινηθούν πιθανότατα μέσω του ελληνικού λιμένα, όπως έκαναν και στο παρελθόν», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, που ισχυρίστηκε πως ο σκοπός της άσκησης είναι «να αποδείξει το ΝΑΤΟ ότι είναι έτοιμο να διασφαλίσει κλίμα ασφάλειας στο Κοσσυφοπέδιο και ταυτόχρονα να εξετάσει τις δυνατότητες που διαθέτει για ταχεία επέμβαση και ενίσχυση της KFOR εάν και όταν αυτό κριθεί απαραίτητο»... Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι δυνάμεις, που θα πάρουν μέρος στην άσκηση, θα αναπτυχθούν σ' όλο το Κοσσυφοπέδιο και θα παραμείνουν σ' αυτό έως τις αρχές του Απρίλη. Αρνούμενος πως η «Δυναμική Απάντηση 2000» διεξάγεται με αφορμή τις κλιμακούμενες ταραχές στο Κοσσυφοπέδιο, ο Κρόουλι σημείωσε πως «η συγκεκριμένη άσκηση γίνεται σταθερά τα τελευταία πέντε χρόνια, μετά την αρχική αποστολή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Βοσνία»!

Μιλώντας αναλυτικότερα για τη δύναμη των 2.000 στρατιωτών, που θα σταλούν για να συμμετάσχουν σ' αυτή την καλά συντονισμένη επίδειξη ισχύος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανακοίνωσε πως καλούνται να πάρουν μέρος 1.100 επίλεκτοι πεζοναύτες του στρατού των ΗΠΑ και άλλοι 900 από την Αργεντινή, την Ολλανδία, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Η βάση των δυνάμεων αυτών θα είναι στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Αναλυτικότερα στοιχεία από την KFOR

Σύμφωνα με νεότερες ανακοινώσεις από το Γραφείο Τύπου της KFOR, η «Δυναμική Απάντηση 2000» θα διεξαχθεί σε τέσσερις φάσεις: Προετοιμασία, Απόβαση, Ενεργός Συμμετοχή και Διαδικασία τερματισμού της άσκησης. Βασικοί άξονες της άσκησης θα είναι η «πρακτική» και η «εξασφάλιση στρατηγικών, επιχειρησιακών και τακτικών εφαρμογών» για την ανάπτυξη των «Στρατηγικών Εφεδρικών Δυνάμεων» (έτσι αποκαλούνται οι έκτακτες δυνάμεις που συμμετέχουν στην άσκηση). Οι δυνάμεις αυτές αποτελούνται από την 4η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών της Αργεντινής, το 1ο Τάγμα Πεζοναυτών της Ολλανδίας, το 10ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού του πολωνικού στρατού, στρατιώτες από το 26ο Τάγμα Πεζικού του ρουμανικού στρατού και την 24η Μονάδα Πεζοναυτών Ειδικών Αποστολών των ΗΠΑ. Οι «Στρατηγικές Εφεδρικές Δυνάμεις» θα αναπτυχθούν μεν σ' ολόκληρη την επαρχία του Κοσσυφοπεδίου αλλά το μεγαλύτερο μέρος τους θα είναι συγκεντρωμένο στην περιοχή του Πρίζρεν. Το βασικό επιχειρησιακό στάδιο της «Δυναμικής Απάντησης 2000» θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή ταξιαρχιών, στο βόρειο, στο κεντρικό και το ανατολικό Κοσσυφοπέδιο.

Στρατιωτικό υλικό και μεταγωγικά θα αρχίσουν να μετακινούνται από τις βάσεις των χωρών που συμμετέχουν στην άσκηση από την ερχόμενη Κυριακή (19 Μάρτη), ενώ η KFOR έχει ήδη τεθεί στη φάση προετοιμασίας. Η φάση απόβασης των δυνάμεων αυτών θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 26 του Μάρτη, ενώ η κυριότερη φάση των επιχειρησιακών ασκήσεων εδάφους θα πραγματοποιηθεί από τις 27 του Μάρτη έως τις 3 του Απρίλη.

«Η KFOR απέτυχε», διαπιστώνει ο Ρώσος υπουργός Αμυνας

«Η KFOR εγκατέλειψε στην τύχη του τον μη αλβανόφωνο πληθυσμό του Κοσσυφοπεδίου, ώστε να μπορεί να εξοντωθεί σε διαστάσεις ανθρώπινης τραγωδίας», δήλωσε χτες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Ιγκόρ Σεργκέγιεφ.Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Αμυνας, η αποστολή της KFOR στην περιοχή περί «διατήρησης της ειρήνης και διαφύλαξης της ασφάλειας απέτυχε», καθώς, αντίθετα, έλαβε χώρα γενοκτονία και εθνική εκκαθάριση του μη αλβανόφωνου πληθυσμού.

Ο Σεργκέγιεφ στη διάρκεια ομιλίας του στη Ρωσική Δούμα επανέλαβε την «απειλή» της Μόσχας, πως εάν η κατάσταση στην KFOR χειροτερεύσει, τότε η διοίκηση της ρωσικής δύναμης που συμμετέχει σ' αυτήν θα «εξετάσει ορισμένες λύσεις». Αν και δεν ξεκαθάρισε ποιες ακριβώς «λύσεις» θα εξετάσει η Ρωσία σ' αυτή την περίπτωση, εντούτοις, ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης των Ρώσων στρατιωτών από την πολυεθνική ΝΑΤΟική δύναμη.

«Σχετικά καλή», θεωρεί ο Σολάνα την κατάσταση στο Κόσσοβο

«Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο είναι σχετικά καλή. Οι πρόσφατες συγκρούσεις στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα δεν είναι τόσο σοβαρές όσο φαίνονται, επειδή σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες η ασφάλεια στην περιοχή έχει βελτιωθεί». Αυτά μεταξύ άλλων δήλωσε στο χτεσινό φύλλο της ιταλικής εφημερίδας«ΚΟΡΙΕΡΕ ΝΤΕΛΑ ΣΕΡΑ», ο ανώτατος υπεύθυνος της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, προχωρώντας μάλιστα και σε μία έκκληση προς τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου: «Δεν πρέπει να απομονωθούν», είπε, «αλλά να συμμετάσχουν στα κυβερνητικά όργανα που θα δημιουργηθούν στην επαρχία».

Σε διάφορα σημεία της συνέντευξής του ο Σολάνα επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις πως επίκειται ανάφλεξη των συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο, αυτή τη φορά, ανάμεσα στις δυνάμεις της πολυεθνικής KFOR και εξτρεμιστικά στοιχεία των Κοσσοβάρων Αλβανών.

Σ' άλλο σημείο επανέλαβε πως η KFOR θα παραμείνει στο Κοσσυφοπέδιο για πολύ καιρό λέγοντας πως «η ανοικοδόμηση και η σταθερότητα απαιτούν χρόνο». «Κανείς δε θα πρέπει να περιμένει θαύματα», δήλωσε χαρακτηριστικά...

Το Βελιγράδι διαψεύδει κινήσεις σε βάρος του Μαυροβουνίου

Η διοίκηση του 2ου Σώματος Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας με έδρα το Μαυροβούνιο διέψευσαν, χτες, κατηγορηματικά με κοινή ανακοίνωση τους τις πληροφορίες ΝΑΤΟικών αξιωματούχων ότι ο γιουγκοσλαβικός στρατός προχωρεί σε δραστηριότητες στο Μαυροβούνιο, που μπορούν να οδηγήσουν σε συγκρούσεις με την τοπική αστυνομία.

«Το 2ο Σώμα Στρατού και το Πολεμικό Ναυτικό σέβονται το σύνταγμα της Γιουγκοσλαβίας και δε θα επιτρέψουν την οποιαδήποτε παράνομη συμπεριφορά απέναντι στο γιουγκοσλαβικό στρατό από όποια πλευρά και να προέλθει», τονίζεται στην ανακοίνωση, που σημειώνει μεταξύ άλλων πως ο ομοσπονδιακός στρατός «επιθυμεί την επίλυση όλων των πολιτικών διαφορών με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο».

Τέλος, ο γιουγκοσλαβικός στρατός διαψεύδει ότι η 7η Ταξιαρχία Στρατονομίας στο Μαυροβούνιο είναι παραστρατιωτική ομάδα, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου εκτοξεύει τέτοιες κατηγορίες επιχειρώντας να αποκρύψει «διάφορες δραστηριότητες», που συντελούνται στο έτερο μέλος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας υπό την αιγίδα των κρατικών οργάνων.

Επιπλέον, χτες, ο γγ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, μετά τη συνάντηση που είχε στη Βουδαπέστη με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, απηύθυνε, όπως είπε ο ίδιος, «δημόσια έκκληση» προς τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Μιλόσεβιτς προκειμένου να άρει τον οικονομικό αποκλεισμό του Μαυροβουνίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΛΙΤΟΧΩΡΟ
Αγωνιστική απάντηση στους Ευρωαμερικανούς εισβολείς

Συγκεντρώσεις - συλλαλητήρια σήμερα στις 7.00 το απόγευμα στην Κεντρική Πύλη του Λιμανιού στη Θεσσαλονίκη και αύριο στις 12.00 το μεσημέρι στην πλατεία Λιτοχώρου

Αποφασιστική απάντηση στα επιθετικά σχέδια των ιμπεριαλιστών για νέο πλήγμα εναντίον της Γιουγκοσλαβίας θα δώσει ο λαός της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας με τη μαζική συμμετοχή του στις μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις που θα γίνουν σήμερα Σάββατο στις 7μμ στην κεντρική πύλη του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης και αύριο Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Λιτοχώρου.

Αγωνιστική απάντηση απέναντι στους Ευρωαμερικανούς ιμπεριαλιστές και τους ντόπιους υποτακτικούς τους, που προσπαθούν να υποβαθμίσουν το γεγονός της διέλευσης από το ελληνικό έδαφος επιπλέον 2.000 στρατιωτών, οι οποίοι θα προστεθούν στις δυνάμεις που ήδη εδρεύουν στο Κόσσοβο. Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε και η δήλωση χτες του υπουργού Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος επιχείρησε να παρουσιάσει ως αδικαιολόγητες τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, σημειώνοντας πως η διέλευση των 2.000 στρατιωτών από τη Βόρεια Ελλάδα εντάσσεται σε μια προγραμματισμένη άσκηση.

Ο λαός της περιοχής όμως και οι φορείς που αντιστέκονται στην εμπλοκή της χώρας μας στα βρώμικα δολοφονικά σχέδια των ιμπεριαλιστών θα δώσουν δυναμική απάντηση σε όσους επιχειρούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου, προκειμένου να συνεχίζουν ανενόχλητοι το δολοφονικό τους έργο στα Βαλκάνια.

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία, την Αντιπολεμική Αντιιμπεριαλιστική Πρωτοβουλία, το Δήμο Αγίου Παύλου και πολλούς ακόμη φορείς της πόλης καλούν τους δημοκράτες, τους πατριώτες, όλους όσοι αρνούνται να σιωπήσουν μπροστά στο νέο έγκλημα και να συναινέσουν στο νέο ματοκύλισμα εναντίον των γειτονικών λαών να δώσουν μαχητικό «παρών» στη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Σάββατο στις 7 το απόγευμα έξω από την Κεντρική Πύλη του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Το χώρο που τελεί μόνιμα πλέον τον τελευταίο χρόνο υπό ΝΑΤΟική κατοχή και απ' όπου σχεδιάζεται να περάσει μέρος της επιπλέον ΝΑΤΟικής δύναμης με προορισμό το Κόσσοβο για την άσκηση «Δυναμική Απάντηση 2000». Στο συλλαλητήριο θα παρευρεθεί ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ, Κώστας Καζάκος.

ΛΙΤΟΧΩΡΟ ένα χρόνο μετά

Την ίδια ώρα αγωνιστική απάντηση ετοιμάζεται να δώσει και ο λαός της Πιερίας, που πριν ένα χρόνο έζησε την προκλητική στρατιωτική απόβαση στις ακτές του Λιτοχώρου και την ωμή αστυνομική επέμβαση για την προστασία των Αμερικανών δολοφόνων από το λαό που αντιστάθηκε στη μετατροπή της περιοχής σε ορμητήριο θανάτου.

Με αίτημα να ανακηρυχτεί το Λιτόχωρο και η ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου σε ζώνη ειρήνης, να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι και να μη δοθεί καμία νέα διευκόλυνση στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες, η Επιτροπή Ειρήνης Πιερίας σε συνεργασία με μαζικούς συνδικαλιστικούς και άλλους φορείς καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία του Λιτοχώρου. Καλεί σε διαδήλωση την ώρα που αναμένεται να βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα απόβαση των 1.200 Αμερικανών πεζοναυτών. Στις 10 π.μ. από την πύλη 11 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει κονβόι αυτοκινήτων με προορισμό το Λιτόχωρο.

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής να δώσει μαζικά το «παρών» στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση. «Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά ετοιμάζεται να δώσει ό,τι της ζητήσουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές. Αλλωστε αυτό είχε πράξει και τις 78 μέρες του βρώμικου πολέμου των ΝΑΤΟ και ΕΕ πέρσι το Μάρτιο, όταν παρέδωσε λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρόμους. Οταν ακόμη και σήμερα διατηρεί 1.200 στρατευμένους στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, στην εμπόλεμη ουσιαστικά ζώνη, όταν με δηλώσεις στελεχών της κάνει λόγο για ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου και Κοσσόβου κ.ά.

Είναι ανάγκη σήμερα για μια ακόμη φορά ο ελληνικός λαός να βρεθεί στο πόδι, αναπτύσσοντας πολύμορφη δράση ενάντια στη χρησιμοποίηση της χώρας μας σαν ορμητήριου του ΝΑΤΟ στα δολοφονικά του σχέδια στην περιοχή».

  • Σε μαζική συμμετοχή στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις που γίνονται σήμερα και αύριο σε Θεσσαλονίκη και Λιτόχωρο, καλούν τους εκπαιδευτικούς της Θεσσαλονίκης τα Διοικητικά Συμβούλια των Α` και Δ` ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Σε σχετική ανακοίνωσή τους σημειώνουν την αντίθεσή τους στις νέες κινήσεις που γίνονται από το ΝΑΤΟ για αναζωπύρωση του πολέμου στην περιοχή.
Ανοιχτές από την Ελλάδα οι πόρτες για τους μισθοφόρους του ΝΑΤΟ

Η κυβέρνηση έτοιμη να υποδεχτεί τις αμερικανικές δυνάμεις, που θα ενισχύσουν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα στο Κόσσοβο.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποδεχτεί τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, οι οποίες με το πρόσχημα της πραγματοποίησης ασκήσεων, θα περάσουν από τα λιμάνια του Λιτόχωρου και της Θεσσαλονίκης και θα προωθηθούν στο Κόσσοβο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν η διαδικασία της αποβίβασης θα ξεκινήσει πιθανότατα τα χαράματα της ερχόμενης Δευτέρας.

Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα έναντι των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, υποχρεώνουν την κυβέρνηση να αναλάβει το όποιο προεκλογικό κόστος συνεπάγεται η διέλευση των 1200 Αμερικανών μισθοφόρων που θα προωθηθούν στο Κόσσοβο. Μάλιστα, ο υπουργός εξωτερικών, έχει- κατά τα φαινόμενα- αναλάβει και το έργο της προειδοποίησης του Βελιγραδίου για τα επαπειλούμενα δεινά. Χτες, για παράδειγμα, ο Γ.Παπανδρέου συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κόσσοβο. Αμέσως μετά το τηλεφώνημα με τον Γιοβάνοβιτς, ο Γ.Παπανδρέου ενημέρωσε τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα για το κλίμα και την ατμόσφαιρα που διέγνωσε κατά την επικοινωνία του με το Βελιγράδι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, όταν ρωτήθηκε χτες για τη διέλευση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων από τα ελληνικά εδάφη ισχυρίστηκε ότι «σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, τη συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων, αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη του ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας θα διέλθουν ειρηνευτικές δυνάμεις, οι οποίες και θα αναλάβουν αποστολή στην ταραγμένη αυτή περιοχή. Αυτό, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι κάτι που επιθυμούν όλες οι πλευρές, το επιθυμούμε και εμείς. Πιστεύω, είπε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο Δ.Ρέππας, ότι η παρουσία των δυνάμεων εκεί είναι προς το συμφέρον και της Σερβίας». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε επίσης ότι «η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας, με διάφορους τρόπους έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της να είναι παρούσα μεγάλη ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή, προκειμένου να διασφαλίσει την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ».

Πάντως, αυτοί οι ισχυρισμοί του Ελληνα κυβερνητικού εκπροσώπου δεν επιβεβαιώνονται από το Βελιγράδι. Πηγές του γιουγκοσλαβικού υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζουν ότι το Βελιγράδι ουδέποτε ρωτήθηκε για την ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Κόσσοβο και κατά συνέπεια δεν έχει εκφράσει τη συμφωνία του για μια τέτοια εξέλιξη.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η κατάσταση στο Κόσσοβο βρίσκεται στην «ατζέντα» των συζητήσεων που θα έχουν την προσεχή βδομάδα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Το Κόσσοβο θα είναι και το θέμα που θα συζητήσουν οι ηγέτες της ΕΕ στο δείπνο που θα έχουν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στη Λισαβόνα την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ορμητήριο δολοφόνων η πόλη μας

Η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, με ανακοίνωσή της σχετικά με τις τελευταίες σημαντικές εξελίξεις στη Βαλκανική, καταγγέλλει τους ΝΑΤΟικούς στρατοκράτες και καλεί τον ελληνικό λαό να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και διαρκή κινητοποίηση. Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Ηχούν και πάλι τα τύμπανα του πολέμου, στα αιματοκυλισμένα Βαλκάνια. Ο εφιαλτικός θόρυβος απ' τα σύνεργα του ολέθρου κι απ' τις μπότες των μισθοφόρων της Νέας Τάξης Πραγμάτων, απειλεί να καλύψει την κραυγή αγωνίας του ποιητή: "Οταν ακούω να μιλούν για τάξη, ανθρώπινο κρέας μυρίζει".

Κάποιοι από τα άδυτα της Γουόλ Στριτ, μέχρι τη Σοφοκλέους κι απ' τα επιτελικά γραφεία της Μπούντεσμπανκ, μέχρι τις πολυτελείς σουίτες των εμπόρων του θανάτου, προϋπολογίζουν την εξαργύρωση του αίματος και των ερειπίων.

Ορμητήριο δολοφόνων η Θεσσαλονίκη, το Λιτόχωρο, ελληνικά εδάφη που έχουν παραχωρηθεί στους εμπρηστές του πολέμου, με αντάλλαγμα τη συμμετοχή του ελληνικού κεφαλαίου στη λεηλασία των γειτονικών χωρών.

Εδώ, στον ίδιο τόπο, όλοι που πέρσι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τους ΝΑΤΟικούς στρατοκράτες, εδώ που γράψαμε μια απ' τις λαμπρότερες σελίδες στην ιστορία του αντιιμπεριαλιστικού, φιλειρηνικού και διεθνιστικού κινήματος του ελληνικού λαού, εδώ, στον ίδιο τόπο, βρισκόμαστε και πάλι.

  • Για να αντιταχθούμε στα άνομα σχέδιά τους.
  • Για να στείλουμε το δικό μας μήνυμα αντίστασης.
  • Για να αντιταχθούμε σε κυβερνητικές πολιτικές που παίζουν με τη φωτιά στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων.

Σήμερα και αύριο και μεθαύριο θα είμαστε εδώ. Σε επαγρύπνηση και διαρκή κινητοποίηση. Στις 9 Απριλίου θα μας βρουν και πάλι μπροστά τους. Καταψηφίζοντας τις πολιτικές αυτών που μιλούν για "ισχυρή Ελλάδα", συμμετέχοντας στην ερήμωση της γειτονιάς της. Αποδοκιμάζοντας όσους διστάζουν να καταγγείλουν ανοιχτά τους εμπρηστές του πολέμου, είτε αυτοί βρίσκονται στην Ουάσιγκτον είτε στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στη Ρώμη και την Αθήνα.

Στέλνουμε μήνυμα αντίστασης και με την ψήφο μας. Ψηφίζουμε υπέρ των δυνάμεων της αντιπαράθεσης με την κυρίαρχη πολιτική, στηρίζουμε τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, στα οποία συμμετέχουν κι οι αγωνιστικές δυνάμεις της ανανεωτικής κομμουνιστικής Αριστεράς.

Και στις 10 Απριλίου, θα είμαστε και πάλι εδώ, αν χρειαστεί».

Αλλοι 9.000 άνδρες στο στρατό κατοχής

Με άλλους 9.000 άνδρες πρόκειται να ενισχύσει το ΝΑΤΟ τις δυνάμεις της «KFOR» στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτό πληροφορείται η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (16/3) από «κύκλους του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες». Σαν δικαιολογία για τη νέα αποστολή αναφέρονται οι «ταραχές που έχουν ξεσπάσει στη νοτιοανατολική επαρχία» που συνορεύει με το Κοσσυφοπέδιο. Από τους 9.000 στρατιώτες οι 6.000 θα προέρχονται από χώρες του ΝΑΤΟ και οι υπόλοιποι 3.000 από χώρες - εταίρους του στρατιωτικού αυτού μπλοκ.

Ηδη η Γαλλία και η Ιταλία δήλωσαν ότι η καθεμία απ' αυτές θα αποστείλουν από ένα τάγμα δύναμης 700 ανδρών. Αναμένεται ότι στις προσεχείς μέρες θα ανακοινώσουν και οι υπόλοιπες χώρες την αποστολή νέων δυνάμεων στις εστίες σύγκρουσης. Σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας, το ΝΑΤΟ «ανησυχεί ότι στο Κόσσοβο θα υπάρξει "θερμή" άνοιξη». Για το λόγο αυτό η «KFOR» «οφείλει σε κάθε περίπτωση να εμποδίσει να περνάνε λαθραία όπλα και μαχητές από το Κόσσοβο στις κατοικούμενες περιοχές έξω από τα σύνορα και να δημιουργούν ανταρσία κατά του Βελιγραδίου».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ