ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 20 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΕ ΣΑΜΟ - ΙΚΑΡΙΑ
Φύκια για μεταξωτές κορδέλες

Γρηγοριάδης Κώστας

Με προεκλογικές δημαγωγικές διακηρύξεις για πακτωλό χρημάτων και έργα που ...«θα» γίνουν, προσπαθώντας να αμβλύνει την απαράδεκτη κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου, άρχισε από τη Σάμο την πρώτη επίσημη προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σημίτης.

Με μια ομιλία, που ήταν προσαρμοσμένη στις ανάγκες της μονοεδρικής περιφέρειας και δομημένη προσεκτικά πάνω στο «δίλημμα» ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, χωρίς καμιά αναφορά στο ΚΚΕ και στα άλλα κόμματα, επιτέθηκε με οξύτητα στη Νέα Δημοκρατία και προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα ευφορίας, προβάλλοντας έργα που έχουν γίνει επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Εμφανίζοντας, τελικά, μια «μαγική εικόνα», σε αντίθεση με τη ζοφερή πραγματικότητα της εγκατάλειψης, της παραγωγικής αποδιάρθρωσης ιδιαίτερα του πρωτογενούς τομέα, του υψηλού ποσοστού ανεργίας (17% στο Νομό Σάμου), της ερήμωσης των χωριών, των σοβαρών προβλημάτων στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική πρόνοια.

Ο Κ. Σημίτης παρουσίασε με γενικόλογες μεγαλοστομίες προεκλογικές διακηρύξεις για τη «στρατηγική του ΠΑΣΟΚ» στο Αιγαίο για «συνολική ανάπτυξη των νησιών, άρση της απομόνωσης και αναζήτηση της ποιότητας», τονίζοντας ότι «η μοναδικότητα του Αιγαίου μας λέει ότι τίποτε λιγότερο από το άριστα δεν είναι ανεκτό για τα νησιά μας». Αναλύοντας αυτή τη «στρατηγική», αναφέρθηκε για πολλοστή φορά στα σχέδια «Μετρό του Αιγαίου» (συγκοινωνία), «Ιπποκράτης» (υγεία), «Ασπίς» (έκτακτες καταστάσεις) και «Σχολείο του Αιγαίου» (κατάρτιση - επιμόρφωση). Κι αυτό, όταν η πολιτική της κυβέρνησής του έχει οδηγήσει στο μαρασμό και την υποβάθμιση των ακριτικών νησιών.

Ετσι, απέφυγε να αναφερθεί στο υψηλό ποσοστό ανεργίας, την οποία άλλωστε ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί (ιδιαίτερα στην Ικαρία) με ανέξοδες υποσχέσεις για διορισμούς, ρουσφέτια κλπ. Ενώ στην προσπάθεια προβολής κυβερνητικού έργου του ΠΑΣΟΚ, δε δίστασε να συμπεριλάβει στον κατάλογο, έργα που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει (λιμάνι Καρλοβάσου - ανάδειξη Πύργου Λογοθέτη), άλλα που έχουν μείνει ημιτελή ή ανεκμετάλλευτα (λιμνοδεξαμενή Ραχών) και έργα, όπως η μαρίνα Πυθαγορείου που ξεκίνησε από τα ΜΟΠ (1985), συνεχίστηκε με το Α` ΚΠΣ και ολοκληρώθηκε, ως προς τις λιμενικές υποδομές μόνον, με το Β` ΚΠΣ για να «βγει στο σφυρί» τώρα, προς αναζήτηση ιδιώτη που θα προχωρήσει στις χερσαίες εγκαταστάσεις και θα την εκμεταλλευτεί άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα.

Οσον αφορά αυτά που «θα» γίνουν, πλειοδότησε σε υποσχέσεις (λουτροπηγή Ικαρίας 8 δισ., βιολογικός καθαρισμός στο Βαθύ 6,5 δισ. κ.ά.) με φορέα χρηματοδότησης το Γ` ΚΠΣ.

Καμιά ουσιαστική αναφορά, ωστόσο, δεν έκανε για μέτρα στήριξης της αγροτικής - κτηνοτροφικής - αλιευτικής παραγωγής, η συστηματική εγκατάλειψη των οποίων οδηγεί στην αύξηση της ανεργίας, στη μετανάστευση και στο έντονο δημογραφικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν τα νησιά του νομού.

Τέλος, αναφερόμενος στα ζητήματα εθνικής ανεξαρτησίας και ειρήνης, ο Κ. Σημίτης επανέλαβε, θριαμβολογώντας, το «επίτευγμα» συμμετοχής της χώρας μας στο «Σύμφωνο Σταθερότητας των Βαλκανίων», στη Σύνοδο του Ελσίνκι και τα «θετικά αποτελέσματα» απ' αυτήν, όπως ισχυρίστηκε, καθώς και στα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας.

Πριν τη συγκέντρωση της Σάμου, ο Κ. Σημίτης είχε επισκεφθεί τους Φούρνους και την Ικαρία, τάζοντας κι εκεί επιμορφώσεις ανέργων ...τηλεϊατρική και άλλα τέτοια και δίνοντας γενικόλογες υποσχέσεις για ανάπτυξη.

O κ. Σημίτης, η Εύη και η... . «παρανομία»!

Την περασμένη Τετάρτη, στο Ζάππειο, ο πρωθυπουργός κατανάλωσε 3 ώρες σχεδόν για να πείσει - ποιους άραγε; - ότι όχι μόνο διαθέτει κοινωνική πολιτική, αλλά ότι είναι και «ευαίσθητη», ότι είναι και «δίκαιη» (!) αυτή η περίφημη κοινωνική πολιτική του...

Δε θα μπούμε στον κόπο μιας μακροσκελούς αντίκρουσης των ισχυρισμών του πρωθυπουργού. Αλλωστε:

  • τα 2,5 εκατομμύρια των Ελλήνων που ζουν στη φτώχεια (στοιχεία της ΕΕ),
  • οι άνεργοι που αυξάνονται με ρυθμούς διπλάσιους απ' ό,τι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες (στοιχεία της ΕΕ),
  • οι Ελληνες κάτοικοι των 7 περισσότερο περιθωριοποιημένων περιφερειών από τις 11 της Ευρώπης (στοιχεία της ΕΕ), όλοι αυτοί ξέρουν...

***

Αντί της επίκλησης αριθμών, λοιπόν, θα περιοριστούμε, απλώς, στη μεταφορά μιας συγκλονιστικής μαρτυρίας. Πρόκειται για τη μαρτυρία της νέας γυναίκας που επί δυο 24ωρα βρισκόταν κάτω από τα ερείπια της «Ρικομέξ», αφήνοντας άφωνο το πανελλήνιο. Εξι μήνες μετά την τραγωδία που έζησε, η Εύη Σοφίλου, περιέγραψε με τον ακόλουθο τρόπο την «κοινωνική ευαισθησία» του κράτους και της κυβέρνησης, όπως επιδεικνύεται σε ένα τομέα πολύ συγκεκριμένο και πολύ ενδεικτικό:

«Ξεχειλίζει μέσα μου η αναλγησία του κράτους. Πήγα στον ΟΑΕΔ Μενιδίου - λέει η Ε. Σοφίλου - να πάρω ένα επίδομα σεισμοπάθειας και ο υπεύθυνος μού είπε: Δεν ξέρουμε αν πράγματι ήσασταν καταπλακωμένη, πρέπει να φέρεται χαρτί από την εταιρία. Ο συνάδελφος Αντρέας Μάρκου - συνεχίζει - που ακρωτηριάστηκε από το γόνατο και κάτω, πηγαίνει στο ΙΚΑ και του ανανεώνουν την άδεια κάθε 15 μέρες, λες και το πόδι του θα ξαναφυτρώσει. Ολες οι διαδικασίες των ενόχων πάγωσαν. Μισό χρόνο μετά το σεισμό και τίποτα δεν κινείται» (ΝΕΑ - 10/3/2000).

Κάθε άλλη αναφορά στην... «κοινωνική ευαισθησία» του ΠΑΣΟΚ περιττεύει.

***

Ολη η περίοδος που διανύουμε έχει και θα έχει - σε ό,τι αφορά την κυβερνητική προπαγάνδα - σταθερά στραμμένα τα φώτα της στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. Ηδη «απολαύσαμε», εκτός εκείνων του Ζαππείου, και τις διαδοχικές συνεντεύξεις του κ. Σημίτη στην τηλεόραση. Στις οποίες είπε πολλά. Μόνο που όλα είχαν την ίδια κατάληξη, όταν τουλάχιστον ο πρωθυπουργός αναφερόταν στους «κατεστραμμένους» από την πολιτική του: Καλά να πάθουν! Αυτή λίγο - πολύ ήταν η αντίδραση του κ. Σημίτη.

Είτε μιλούσε για τον Οτσαλάν προς τον οποίο «κάναμε την εξυπηρέτηση να τον πάμε στην Κένυα» (!), όπως δήλωσε, είτε μιλούσε για τους καταποντισμένους της Σοφοκλέους, η επωδός ήταν ίδια: Καλά να πάθουν!

Μην έχετε καμία αυταπάτη. Μετά τις εκλογές, πάλι «καλά να πάθουν» θα λέει ο κ. Σημίτης, όταν θα μιλά για τους εγκλωβισμένους στο δικομματισμό ψηφοφόρους.

***

Ομως, με τον «αριστερό» αέρα που προφανώς του προσέδωσε η ένταξη του... κ. Βούγια στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ (μετά τον «αριστερό» άνεμο που προηγήθηκε με την ΠΑΣΟΚοποίηση του κ. Κοντογιαννόπουλου), μέσα στα πολλά, ο κ.Σημίτης είπε κάτι ακόμα. Είπε ότι είναι «αριστερός»! Πράγμα που, άλλωστε, ουδόλως το αμφισβητούν οι 2000 Αμερικανοί πεζοναύτες, οι οποίοι, το περασμένο Σάββατο το βράδυ, αποβιβάστηκαν στο Λιτόχωρο με κατεύθυνση το Κοσσυφοπέδιο...

Εκεί πάντως που ο κ.Σημίτης έδωσε μια καταπληκτική «ακτινογραφία» της «αριστερής» πολιτικής του, ήταν όταν μίλησε για την ΟΝΕ. Οπως είπε, το να δοθούν αυξήσεις στους συνταξιούχους, ή το να δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις των αγροτών, αυτό θα ήταν «παρανομία» (!!!) έναντι της ΕΕ διότι - εξήγησε - μια τέτοια οικονομική πολιτική κινείται εκτός των κριτηρίων του Μάαστριχτ!!! (Κ. Σημίτης, 15/3/2000)

Μετά από τούτη την απίστευτη ομολογία, ο κ. Σημίτης ζήτησε στις συνεντεύξεις του την ψήφο του ελληνικού λαού, επειδή, εκτός των άλλων που έκανε, μας έβαλε και στην ΟΝΕ...

Δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός, που τις επόμενες μέρες έχει προγραμματιστεί να δώσει κι άλλη συνέντευξη, με θέμα την εξωτερική πολιτική, να ζητήσει αυτή τη φορά την ψήφο του ελληνικού λαού, επειδή, έβαλε και την υπογραφή του για τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας!


Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

Πρωτοφανής αστυνομοκρατία επί μια βδομάδα προηγήθηκε στα νησιά (ιδιαίτερα στην Ικαρία) της επίσκεψης Σημίτη.

* * *

Ενας πολυπρόσωπος μηχανισμός από αστυνομικούς, άνδρες της Ασφάλειας, ειδικές δυνάμεις, μέχρι και βατραχανθρώπους, έκανε εξονυχιστικό έλεγχο και προετοίμασε την άφιξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

* * *

Τη μέρα της επίσκεψης αποκλείστηκαν δρόμοι, αποσύρθηκαν σταθμευμένα αυτοκίνητα, γίνονταν έλεγχοι κυκλοφορίας, ενώ για πρώτη φορά αρχηγός κόμματος σε προεκλογική περίοδο απέφυγε να έρθει σε επαφή με τον κόσμο, ν' ανταλλάξει κάποια χειραψία όπως συνηθίζεται.

* * *

Αντίθετα, ανέβηκε στο βήμα (τόσο στον Αγιο Κήρυκο όσο και στο Βαθύ), συνοδευόμενος μέχρι το τελευταίο του βήμα από άνδρες της προσωπικής του φρουράς και αποχώρησε με τον ίδιο τρόπο.

* * *

Στον Αγιο Κήρυκο, σε μια αποστροφή της σύντομης ομιλίας του, ο Κ. Σημίτης είπε και το εξής αμίμητο: «Οταν προσγειώθηκε το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο είδα ότι υπήρχε εκεί το πρώτο από τα ελικόπτερα του "ΕΚΑΒ του Αιγαίου"! Τι είχε συμβεί; Απλούστατα την ίδια μέρα και λίγο νωρίτερα είχε φθάσει εκεί (εντελώς «τυχαία») το ελικόπτερο και έφυγε λίγο μετά την αναχώρησή του.

* * *

Στους Φούρνους οι εκεί επιτελείς του κομματικού μηχανισμού προσπαθούσαν επί μέρες να πείσουν το ΔΣ του Αλιευτικού Συλλόγου να οργανώσει θαλάσσια υποδοχή στον Κ. Σημίτη, που πήγε στο νησί με «ιπτάμενο δελφίνι».

* * *

Στη δικαιολογημένη άρνηση του Συλλόγου (ο οποίος μετρά ήδη 9 από τα 10 συνολικά γρι-γρι λιγότερα, λόγω απόσυρσης με επιδότηση της ΕΕ) προβλήθηκε και το εξής καταπληκτικό επιχείρημα: «Ετσι θα μας δουν απ' την τηλεόραση και θα έχουμε περισσότερο τουρισμό το καλοκαίρι». Τελικά η υποδοχή έγινε από καΐκια του ΠΑΣΟΚ...

ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
«Αντιδεξιά» ρητορική και επίθεση στο ΚΚΕ

«Στέλνουμε μήνυμα σιγουριάς και ελπίδας» (!) ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε χτες ο πρωθυπουργός για να επενδύσει την προεκλογική ομιλία που εκφώνησε στο Ηράκλειο, σε μια συγκέντρωση, που μάλλον θα πρέπει να απογοήτευσε τους διοργανωτές της. Την ώρα, βέβαια, που ο πρωθυπουργός μιλούσε περί ελπίδας και σιγουριάς, επί του ελληνικού εδάφους ήταν σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση απόβασης και μετακίνησης των δολοφόνων του ΝΑΤΟ προς το Κοσσυφοπέδιο...

Ο Κ. Σημίτης, περιστοιχισμένος από το πολυπληθές κυβερνητικό και κομματικό κλιμάκιο, δεν παρέλειψε κατά τη διάρκεια του λόγου του - πέραν της εκφώνησης των γνωστών ύμνων στην ΟΝΕ - να επιτεθεί εναντίον του ΚΚΕ: «Ο λαός θα καταδικάσει όσους θέλουν την κοινωνική σύγκρουση» (!), είπε με θράσος, διαστρεβλώνοντας τους αγώνες του ελληνικού λαού και συκοφαντώντας το ΚΚΕ που τους στηρίζει.

Φυσικά, στα σχέδια του πρωθυπουργού, ήταν να ενισχύσει από την Κρήτη και το κλίμα της τεχνητής δικομματικής πόλωσης. Ετσι, παράλληλα με την ένταση των τόνων έναντι της ΝΔ και του Κ. Καραμανλή, ο Κ. Σημίτης - ξεχνώντας προφανώς ότι με το δικό του κόμμα πολιτεύεται ο Β. Κοντογιαννόπουλος - έφτασε να ζητήσει μια «καθαρή εντολή» από τους ψηφοφόρους στις 9 Απρίλη, για να μην υπάρξει, όπως είπε, η «επάνοδος της Δεξιάς» στην κυβέρνηση!

θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι η παραπάνω τακτική διαμόρφωσης μιας εικόνας δικομματικής κοκορομαχίας υπηρετείται πιστά και από τους αρχιτέκτονες των διαφόρων γκάλοπ, τα οποία αυξάνονται και πληθύνονται... Είναι ενδεικτικό ότι με αφορμή δυο ακόμα δημοσκοπήσεις που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας και οι οποίες ήταν προσαρμοσμένες στη λογική του «ντέρμπι» μεταξύ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι η καλλιέργεια ενός τέτοιου κλίματος ευνοεί την κυβέρνηση, καθώς μπορεί να ψαρεύει στα θολά νερά της «αντιδεξιάς» ρητορείας.

Ενα πλοίο και με ακριβά εισιτήρια

Η ανάπτυξη, όπως την εννοούν οι κάτοικοι της μακρινής Ικαρίας, αφορά την καθημερινή τους ζωή και όχι τα φουσκωμένα με ευρω-πακέτα λόγια.

Μια πλευρά αυτών των δυσκολιών δίνει ο Δήμος Ευδήλου Ικαρίας με έγγραφό του που έστειλε στις 13.3.2000 προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκη. Οι υψηλές τιμές των εισιτηρίων, επισημαίνει ο Δήμος, η καθυστέρηση των δρομολογίων και η δρομολόγηση ενός και μόνο πλοίου μεγάλης ηλικίας για το νησί, είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που παρουσιάζονται στο έγγραφο. Σύμφωνα με το Δήμο, το πλοίο δεν έχει Β' θέση και τα εισιτήρια για ένα κρεβάτι σε τετράκλινη καμπίνα Α' θέσης κοστίζουν 11.500 δρχ. Ιδιαίτερα το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας τα προβλήματα έγιναν πιο εμφανή, όπως αναφέρει ο Δήμος, και ενώ η ζήτηση των εισιτηρίων έφθανε σίγουρα τα 150 - 200 η εταιρία «ΕΞΠΡΕΣ ΑΔΩΝΙΣ», ιδιοκτήτης του πλοίου, διέθεσε μόνο 50. Επιπλέον, επισημαίνει ο Δήμος Ευδήλου, υπάρχει μόνιμο πρόβλημα με την ώρα άφιξης και αναχώρησης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στους επιβάτες και ιδιαίτερα στους υπερήλικες.

Απευθυνόμενος ο Δήμος προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, ζητά να ληφθούν μέτρα ώστε οι επιβάτες να κινούνται με ασφάλεια, ταχύτητα πάνω σε σύγχρονα πλοία και με προσιτά εισιτήρια. Αλλά προφανώς απευθύνεται σε «ώτα μη ακουόντων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ