ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο απίστευτος ισχυρισμός της κυβέρνησης πως παραχώρησε το ελληνικό έδαφος στο ΝΑΤΟ μετά από «σύμφωνη» γνώμη της Γιουγκοσλαβίας (!) αποτέλεσε «πρώτη είδηση» τα προηγούμενα 24ωρα. Οχι, τυχαία. Αυτό το αδιανόητο από άποψη διπλωματικής πρακτικής ψέμα στόχευε στο να λειτουργήσει ως... αντιπερισπασμός έναντι της λαϊκής συνείδησης. Η κυβέρνηση πίστεψε ότι, παραποιώντας τόσο βάναυσα την αλήθεια, θα «θόλωνε τα νερά». Νόμισε πως ο ελληνικός λαός θα πίστευε το «παραμύθι».

Η κυβέρνηση απέτυχε. Οχι μόνο ο ελληνικός λαός «υποδέχτηκε» τους δολοφόνους όπως τους αξίζει - και θα συνεχίσει - αλλά αποκαλύφτηκε πλήρως και η αθλιότητά της. Αλλωστε θα έπρεπε να θεωρείται αναμενόμενο ότι η κυβέρνηση θα συνέδεε τη σύμπραξή της στο δεύτερο γύρο της ΝΑΤΟικής θηριωδίας με ένα ακόμα «μακροβούτι» στο πέλαγος του ραγιαδισμού και της στρεψοδικίας.

Αυτές τις κυβερνητικές «επιδόσεις» καταγράφει σήμερα ο «Ρ». Τις καταγράφει βήμα προς βήμα. Οχι γιατί προκαλούν κάποια έκπληξη. Αλλά γιατί μερικές φορές πρέπει να τεθεί το ψέμα δίπλα - δίπλα με την αλήθεια, ώστε να γίνεται απολύτως εύληπτο ποιοι μας κυβερνούν...

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Δήλωση - κόλαφος για την κυβέρνηση Σημίτη

Η δήλωση του πρέσβη της Γιουγκοσλαβίας στην Αθήνα, με αφορμή τους ισχυρισμούς του Δ. Ρέππα και της ελληνικής κυβέρνησης, αποτελεί κόλαφο για το κόμμα του κ. Σημίτη και τον ίδιο προσωπικά.

Ο Ντράγκομιρ Βουτσίσεβιτς, σε γνώση του οποίου τέθηκαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, περί δήθεν συμφωνίας της Γιουγκοσλαβίας με τη ΝΑΤΟική άσκηση στο Κοσσυφοπέδιο, μιλώντας χτες στο «Ρ», προέβη στην ακόλουθη κατηγορηματική δήλωση:

«Η απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ξεκάθαρα αναφέρει ότι το Κόσσοβο - Μετόχια είναι τμήμα της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας. Από τη μέρα της παρουσίας τους, η KFOR και η UMNIK (δύναμη του ΟΗΕ) έχουν παραβιάσει αρκετές φορές και μάλιστα ωμά αυτήν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Να αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα, ότι οι Αμερικανοί αυτή τη στιγμή χτίζουν μια μεγάλη βάση στο Κόσσοβο χωρίς να έχουν την άδεια από τη Γιουγκοσλαβία. Αυτοί λανθασμένα ερμηνεύουν την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας και τώρα προετοιμάζουν τη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ.

Αυτή η στρατιωτική άσκηση θα γίνει σε μια χώρα η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτή η άσκηση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο - συνέχισε ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης - γίνεται χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, κάτι που σημαίνει ωμή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας».

Και ο κ. Βουτσίσεβιτς κατέληξε:

«Πιστεύουμε ότι αυτές οι κινήσεις εντάσσονται στα δικά τους σχέδια αποσταθεροποίησης της Γιουγκοσλαβίας. Η κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, μέσω της διπλωματικής οδού, διαμαρτυρήθηκε και καταδίκασε σε διάφορες χώρες το γεγονός. Η άσκησηέχει στόχο να ενδυναμωθεί η στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ σε αυτή την περιοχή και με ένα ιδιαίτερο τρόπο να δημιουργήσουν συνθήκες αποσταθεροποίησης της Γιουγκοσλαβίας».

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
«Κατάφωρη απειλή» και «προβοκάτσια» η άσκηση του ΝΑΤΟ!

Από την 1 Μάρτη έχει καταγγείλει η Γιουγκοσλαβία στους διεθνείς οργανισμούς τη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο

Αν και η ελληνική κυβέρνηση ήταν απολύτως ενήμερη για τις διαμαρτυρίες της γιουγκοσλαβικής πλευράς, όσον αφορά τη ΝΑΤΟική άσκηση που διεξάγεται στο Κοσσυφοπέδιο, αν και η Γιουγκοσλαβία είχε ήδη από την 1 Μάρτη καταγγείλει προς τους διεθνείς οργανισμούς και μάλιστα με βαρύτατους χαρακτηρισμούς τη νέα ιμπεριαλιστική επιδρομή (σ. σ.: για «κατάφωρη απειλή εναντίον την εδαφικής της ακεραιότητας» και «προβοκατόρικη συμπεριφορά» του ΝΑΤΟ, μιλά η γιουγκοσλαβική πλευρά στο υπόμνημά της), η κυβέρνηση του κ. Σημίτη είχε το θράσος να υποστηρίξει ότι τάχα η Γιουγκοσλαβία συμφωνεί με την άσκηση (!), αλλά και με τη διέλευση των δολοφόνων από το ελληνικό έδαφος!

Για να γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρη η διπλωματική απρέπεια της ελληνικής κυβέρνησης, παραθέτουμε αυτούσια τα όσα καταγγέλλει η Γιουγκοσλαβία για τη ΝΑΤΟική άσκηση «Δυναμική απάντηση 2000», στο υπόμνημά της, με θέμα την εφαρμογή της απόφασης 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ. Υπόμνημα το οποίο υποβλήθηκε την 1η του μήνα στον ΓΓ του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας, άλλους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και τη ΝΑΤΟική δύναμη «KFOR» που έχει εγκατασταθεί στο Κοσσυφοπέδιο:

«Πιθανές στρατιωτικές ασκήσεις από το ΝΑΤΟ και την "ΚΦΟΡ" στην Επαρχία (σ. σ.: Κοσσυφοπέδιο), οι οποίες σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ θα γίνουν το Μάρτιο, αντιπροσωπεύουν την πιο κατάφωρη απειλή για την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και εντάσσονται στο πλαίσιο μηχανισμού της άμεσης υποστήριξης της αλβανικής αυτονομίας και τρομοκρατίας. Τέτοια προβοκατόρικη συμπεριφορά από μέρους της "ΚΦΟΡ" αντιπροσωπεύει παράγοντα σοβαρής αποσταθεροποίησης στην περιοχή και άμεσα απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη».

Αυτή είναι η αλήθεια για τη στάση της Γιουγκοσλαβίας, που με τόσο βάναυσο τρόπο παραποίησε η κυβέρνηση, για να... δικαιολογήσει το ραγιαδισμό της.

Τα «παράσημα» του κ. Σημίτη

Το έδαφος της χώρας μας - κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου και συνταγματικής νομιμότητας - έχει από το βράδυ του Σαββάτου μετατραπεί για μια ακόμα φορά σε «αλάνα» αποβίβασης των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ. Μια νέα φουρνιά δολοφόνων έχει ξεκινήσει από την Ελλάδα και πορεύεται στο Κοσσυφοπέδιο. Στο φύλλο πορείας των μισθοφόρων, υπάρχει η υπογραφή της κυβέρνησης του κ. Σημίτη. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εμπλέκει τη χώρα μας και στο δεύτερο γύρο του εγκλήματος. Του εγκλήματος, που, από πέρυσι, χωρίς σταματημό, συντελείται στο Κοσσυφοπέδιο. Η κυβέρνηση του κ. Σημίτη βάφει και πάλι με αίμα τα χέρια της.

***

Αυτή την ώρα, πάνω από τα βόρεια σύνορά μας, διεξάγεται η ΝΑΤΟική άσκηση, με τον εύγλωττο τίτλο «Δυναμική απάντηση 2000». Στόχος των ΝΑΤΟικών είναι να σφίξουν ακόμα περισσότερο τη θηλιά γύρω από τη Σερβία. Στόχος τους είναι, αφού επικυρώσουν «δυναμικά» την ντε φάκτο αλλαγή των συνόρων, με την αποκοπή του Κοσσυφοπεδίου από τη Γιουγκοσλαβία, να προχωρήσουν σε νέα παιχνίδια αποσταθεροποίησης και διαμελισμού των Βαλκανίων.

***

Σε τούτες τις ώρες της κρίσης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ...μαζεύει ψήφους. Κάνει ό,τι ακριβώς έκανε και κατά την προηγούμενη προεκλογική περίοδο. Ψηφοθηρεί, εγκληματώντας και ψευδολογώντας. Σήμερα υποκρίνεται πως τις διευκολύνσεις προς το ΝΑΤΟ, τις παρέχει, επειδή της το ζήτησε η ίδια η Γιουγκοσλαβία! Αλλά και τότε, τον Ιούνη του '99, ενόψει των ευρωεκλογών, οι κυβερνώντες δεν υπολείπονταν σε θράσος. Μετά από 78 μέρες ανελέητου βομβαρδισμού του Βελιγραδίου, έβγαιναν στα προεκλογικά μπαλκόνια και έλεγαν ότι είχαν κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να υπερασπιστούν την «ειρήνη»! Πράγματι. Εκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους. Μιλούσαν, όμως, για το χέρι, για το χέρι τους, με το οποίο είχαν υπογράψει ΟΛΑ τα θανατηφόρα «λάθη» του ΝΑΤΟ... ΟΛΕΣ οι «έξυπνες» βόμβες που έπληξαν τα Βαλκάνια είχαν την υπογραφή του κ. Σημίτη. Γι' αυτό, άλλωστε, ο Κλίντον (στις 20/11/99), ο Μπερνς (στις 11/5/99), ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Στ. Τάλμποτ (στις 9/6/99), ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Γ. Κοέν (στις 13/7/99), όλοι αυτοί μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, εξέφρασαν και εκφράζουν την «ευγνωμοσύνη τους» (!!!) προς το ΠΑΣΟΚ, γιατί «χωρίς την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης τίποτα δε θα μπορούσε να γίνει στο Κοσσυφοπέδιο» (δηλώσεις Κοέν, Ιούλης '99)!!!

***

Σήμερα, οι «σύμμαχοι» του κ. Σημίτη έχουν κάθε λόγο να τον επαινέσουν, να τον παρασημοφορήσουν και πάλι. Είναι, άλλωστε, ο πρώτος πρωθυπουργός στην ιστορία, που δε δίστασε, ακόμα και μέσα σε προεκλογική περίοδο, να μετατρέψει την Ελλάδα σε αβύθιστο αεροπλανοφόρο του ΝΑΤΟ.


Ν. Μπ.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΡΕΠΠΑ
Η Γιουγκοσλαβία «συμφωνεί» με το σφαγιασμό της!!!

Ιδού οι δηλώσεις - μνημείο ψεύδους του εκπροσώπου του Κ. Σημίτη, με τις οποίες επιχείρησε, την παραμονή της αποβίβασης των δολοφόνων σε Λιτόχωρο και Θεσσαλονίκη, να εμφανίσει τη Γιουγκοσλαβία ...«σύμφωνη» με τη διέλευση των ΝΑΤΟικών από το ελληνικό έδαφος! 

Εγινε κι αυτή η αθλιότητα! Εφτασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι οι δολοφόνοι του ΝΑΤΟ περνούν από το ελληνικό έδαφος με τη σύμφωνη γνώμη της Γιουγκοσλαβίας!

Για την κυβέρνηση του Κ. Σημίτη μιλάμε, που μέσω του εκπροσώπου της, του Δ. Ρέππα, έσπασε την περασμένη Παρασκευή όλα τα κοντέρ της πολιτικής αγυρτείας! Θα το επαναλάβουμε: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - για να αποποιηθεί τις ευθύνες της ενώπιον του δεύτερου γύρου της θηριωδίας που ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές στα Βαλκάνια - έφτασε να ισχυριστεί ότι έδωσε την άδεια να περάσουν οι «Ράμπο» από την Ελλάδα, αφού πρώτα της το ζήτησε... η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση!

Θαυμάστε τι δήλωνε την περασμένη Παρασκευή, στις 17 του Μάρτη, την παραμονή της αποβίβασης των ΝΑΤΟικών στο Λιτόχωρο και τη θεσσαλονίκη, ο Δ. Ρέππας:

«Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων, αλλά και τη σύμφωνη γνώμη (!!!) του ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας κ. Μιλόσεβιτς, θα διέλθουν ειρηνευτικές δυνάμεις, οι οποίες και θα αναλάβουν αποστολή στην ταραγμένη αυτή περιοχή. Αυτό είναι κάτι που το επιθυμούν όλες οι πλευρές», υποκρίθηκε ο υπουργός του Κ. Σημίτη.

Λίγο αργότερα υπήρξε απίστευτα ψεύτης: «Ο κ. Μιλόσεβιτς έχει δεχτεί πως η παρουσία των ειρηνευτικών δυνάμεων στην περιοχή είναι χρήσιμη», είπε ο Δ. Ρέππας!

Και τώρα απολαύστε το κερασάκι: «Πότε ο κ. Μιλόσεβιτς έχει δηλώσει ότι θέλει να πάνε δυνάμεις του ΝΑΤΟ εκεί;», ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και εκείνος, για να «δικαιώσει» την κυβέρνηση που παραχώρησε για μια ακόμα φορά το ελληνικό έδαφος στους μισθοφόρους του θανάτου, απάντησε:

«Στις επαφές που γίνονται - και υπάρχει επικοινωνία και με την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας με διάφορους τρόπους - έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας να είναι παρούσα μεγάλη ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή»!

Τέτοιο πρωτοφανές ψεύδος! Τέτοιο απρόκλητο θράσος! Ενώ η Γιουγκοσλαβία διαμαρτύρεται σε όλους τους τόνους για τη νέα εναντίον της επιδρομή, το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι η Γιουγκοσλαβία «συμφωνεί» (!!!) με το σφαγιασμό της!

Φαίνεται απίστευτο, αλλά είναι αλήθεια. Εφτασαν ως εκεί...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ