ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζεται το «παιχνίδι» στα Ιεροσόλυμα

Απειλές για άρση της αναγνώρισης του Πατριάρχη Θεόφιλου και από τους Αραβες Ορθοδόξους

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το σκληρό παιχνίδι για τον έλεγχο του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων και κατ' επέκταση της επιρροής που ασκεί στους Αραβες Ορθόδοξους. Βέβαια, «χειροπιαστό» έπαθλο αυτού που τελικά έχει τον έλεγχο του Πατριαρχείου είναι και η τεράστια περιουσία που αυτό διαχειρίζεται.

Οπως είναι γνωστό, μετά την εκθρόνιση του προηγούμενου Πατριάρχη Ειρηναίου, ως αποτέλεσμα των αντιδράσεων που υπήρξαν για τις οικονομικές δοσοληψίες του Πατριαρχείου με οικονομικούς παράγοντες του Ισραήλ, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην αναγνώριση του νέου εκλεγμένου Πατριάρχη Θεόφιλου. Η πίεση που ασκεί το Τελ Αβίβ στον νέο Πατριάρχη, με στόχο να εξασφαλίσει τις μακροχρόνιες μισθώσεις οικημάτων του Πατριαρχείου που βρίσκονται στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ, έχει αρχίσει να προκαλεί την άρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Πατριάρχη από το αραβικό ποίμνιο. Ετσι, λοιπόν, ξεκίνησε στην Ιορδανία η συζήτηση για την άρση της αναγνώρισης που αυτή η χώρα είχε προσφέρει στον Πατριάρχη Θεόφιλο.

Παρά τις έντονες χτεσινές φήμες, πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Ιορδανία δεν προχώρησε σε άρση της αναγνώρισης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου. Το ζήτημα όμως απασχόλησε το προχτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο της Ιορδανίας, γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των κοινοτήτων των Αράβων Ορθοδόξων το είχε ζητήσει.

Να σημειωθεί ότι το Υπουργικό Συμβούλιο της Ιορδανίας δεν έβγαλε ανακοίνωση. Από την πλευρά της η Παλαιστινιακή Αρχή δήλωσε άγνοια για το θέμα.

Χτες συνεδρίασε η Σύνοδος στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να ζητήσει ακρόαση από τον βασιλιά της Ιορδανίας ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος.

Στο μεταξύ, κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι στηρίζουμε το θεσμό και τον Πατριάρχη, όμως δε μετέχουμε στη διοίκηση του Πατριαρχείου που είναι αυτοκέφαλο κι έχει την ευθύνη των αποφάσεών του. Πάντως, ο υπουργός Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας, προχτές, σε σχετική ερώτηση, μίλησε για σοβαρό θέμα το οποίο απασχολεί την κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αραβες Ορθόδοξοι μιλούν για απουσία αξιοποίησής τους στη διοίκηση του Πατριαρχείου, αντίθετα με τα όσα είχε δεσμευτεί ο νέος Πατριάρχης. Οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων ζητούν από τον Πατριάρχη την ικανοποίηση σειρά αιτημάτων τους.

«Αγωνιά» η Ιερά Σύνοδος

Την αγωνία της για την ενδεχόμενη άρση αναγνώρισης του Πατριάρχου Ιεροσολύμων Θεόφιλου, από την ιορδανική κυβέρνηση, εξέφρασε με χτεσινή ανακοίνωσή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Οπως υπογραμμίζει, παρακολουθεί με αγωνία το ζήτημα, το οποίο χειρίζεται το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνει τον σημαντικό πνευματικό ρόλο του συγκεκριμένου Πατριαρχείου για τη Μέση Ανατολή και την ανάγκη να στηριχτεί ο Πατριάρχης Θεόφιλος και να επιτευχτεί η αυτοτέλεια και η θρησκευτική ελευθερία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Καταψήφισε το ΚΚΕ το σχετικό νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο - κώδικα για την αναδιαμόρφωση των υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών καταψήφισε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το ΚΚΕ, ενώ η συγκεκριμένη πρόταση νόμου υπερψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της κυβέρνησης. «Αυτό το νομοσχέδιο έχει την αποκοπή του υπουργείου από την έννοια του βασικού κορμού του κράτους, όπως την ξέρουμε και την αμερικανοποίησή του ως μοντέλου λειτουργίας και επιβολής ιμπεριαλιστικών και συγκεκριμένων νεοταξίτικων σχεδίων» τόνισε παρεμβαίνοντας η βουλευτής Λιάνα Κανέλλη, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

Σχολίασε μάλιστα ότι «φτιάχνουμε μοντέλα τα οποία είναι απομιμητικά σε περιφερειακό, μικρό, συνοικιακό επίπεδο των μεγάλων μοντέλων». Συνέχισε τονίζοντας ότι το νέο μοντέλο είναι «σε τέτοιο βαθμό προσωποποιητικό των διαδικασιών, που φτάνει να έχει και προσωπικό Γραφείο Τύπου ο υπουργός, να διευκρινίζει και σε προσωπικό επίπεδο τις πολιτικές που θα ακολουθήσει». Το νομοσχέδιο, σημείωσε, «αντικαθιστά πληθώρα προεδρικών διαταγμάτων ως διαδικασία με υπουργικές αποφάσεις», με πρόσχημα την ανάπτυξη της οικονομικής διπλωματίας. Μάλιστα, αναφερόμενη στο ιδεολογικό υπόβαθρο του νομοθετήματος, είπε πως «στο ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο προσπαθείτε, με μοχλό την οικονομική δημοκρατία, να εξυπηρετήσετε κάθε σχέδιο της οικονομικής νομενκλατούρας των Βρυξελλών και του υπερατλαντικού της πάτρωνα στα Βαλκάνια καταρχήν και στην Ευρώπη ευρύτερα».

Από τη συνεδρίαση αποχώρησε χτες η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αφού όπως υποστήριξε το σχέδιο νόμου κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή χωρίς να έχει κατατεθεί παράλληλα και το τελικό πρακτικό επεξεργασίας του νόμου από την αρμόδια Διαρκή Επιτροπή. Εκ μέρους της κυβέρνησης υποστηρίχτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έθεσε τέτοια ένσταση στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΙΟΥ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ
Αλληλοκατηγορίες δικομματικών...

Σε αλληλοκατηγορίες επιδόθηκαν χτες η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση σχετικά με τη Δικαιοσύνη και με αφορμή τα περιουσιακά στοιχεία του γιου του προέδρου του Αρείου Πάγου. Η «διαμάχη» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν αφορά στα μεγάλα προβλήματα της Δικαιοσύνης, όπως το θέμα της ανεξαρτησίας της, αλλά ουσιαστικά στο πώς να έχουν περισσότερες προσβάσεις κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση στην ηγεσία της τρίτης εξουσίας.

Η κυβέρνηση, διά του υπουργού Δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρα, έδωσε πλήρη κάλυψη στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ρ. Κεδίκογλου, σε ό,τι αφορά στην απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων του γιου του Φαίδωνα. Ο Αν. Παπαληγούρας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, χτες, έκανε λόγο για «ανοίκεια επίθεση» που υφίσταται ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός. «Θέλω να σημειώσω ότι όσοι επιμένουν να επιχειρούν να σπιλώνουν, να συκοφαντούν τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, κάνουν κακό στους θεσμούς, βλάπτουν τον τόπο», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Παράλληλα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι χρησιμοποιεί «αλά καρτ» τη Δικαιοσύνη και ότι επιδοκιμάζει τις ευνοϊκές αποφάσεις και ρίχνει το ανάθεμα σε μη αρεστές δικαστικές αποφάσεις.

Στον αντίποδα το ΠΑΣΟΚ, διά του υπεύθυνου Δικαιοσύνης του Κοινοβουλευτικού Τομέα, Αλ. Παπαδόπουλου, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει «τη Δικαιοσύνη σε θεσμικά συντρίμμια» και ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης παίζει ρόλο «φακελο-διαβιβαστή» των απαντήσεων του προέδρου του Αρείου Πάγου. Το ΠΑΣΟΚ επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για την επιλογή Κεδίκογλου και ζητάει από τον υπουργό Δικαιοσύνης να μπει σε εφαρμογή το άρθρο 91 του Συντάγματος για πειθαρχική διαδικασία σχετικά με τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Επίσης, το ΠΑΣΟΚ θέτει το ερώτημα πώς θα προεδρεύσει ο Ρ. Κεδίκογλου τον επόμενο μήνα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για τις προαγωγές των δικαστικών λειτουργών, αν μέχρι τότε δεν εκκαθαρίσει η υπόθεσή του.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαμαρτυρία για Μόρφου - Αμμόχωστο

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ Γ. Λιλλήκας απάντησε χτες στις πρόσφατες δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για τις ελληνοκυπριακές περιουσίες στην κατεχόμενη Μόρφου. Ο Ταλάτ ζήτησε από όσους μένουν σήμερα στην πόλη να την «αναπτύξουν» ώστε να τη χρησιμοποιήσει ως «διαπραγματευτικό χαρτί» στις διαπραγματεύσεις με τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δε θα την «επιστρέψει» στους νόμιμους κατοίκους της.

Ο Γ. Λιλλήκας απάντησε ότι τέτοιες ενέργειες υποσκάπτουν τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Τόνισε πως όποιος πιστεύει ειλικρινά στη λύση για επανένωση της Κύπρου στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, πρέπει να αποφεύγει να παρεμβαίνει στις ελληνοκυπριακές περιουσίες, γιατί, το περιουσιακό και το εδαφικό θα είναι αναπόσπαστες, σημαντικές πτυχές της λύσης.

Στο ίδιο θέμα, υπόμνημα διαμαρτυρίας για τον εποικισμό και την παράνομη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών από την τουρκική πλευρά στην κατεχόμενη Μόρφου, θα επιδώσει στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ και στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο δήμαρχος Μόρφου, Χαράλαμπος Πίττας, ο οποίος μετέβη χτες στο Λονδίνο.

Κινητικότητα υπάρχει και για την Αμμόχωστο. Ο δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης, Αλέξης Γαλανός, με επιστολή του προς τον επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για τη διεύρυνση, Oλι Ρεν, τον ενημερώνει για τα αποτελέσματα της εκστρατείας συλλογής υπογραφών στο πλαίσιο της προσπάθειας για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι στην Κύπρο συγκεντρώθηκαν περίπου 26 χιλιάδες υπογραφές και ότι ο τελικός αριθμός θα ξεπεράσει τις 30 χιλιάδες με τις υπογραφές των Αμμοχωστιανών, που διαμένουν στο εξωτερικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ