ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Μετατρέπεται σε δασοκτόνο και φορομπηχτικό έργο

Η ταμπέλα γράφει «Προσεχώς μεζονέτες». Θα μπορούσε να είναι και διαφημιστικό του «Εθνικού Κτηματολογίου»...
Η ταμπέλα γράφει «Προσεχώς μεζονέτες». Θα μπορούσε να είναι και διαφημιστικό του «Εθνικού Κτηματολογίου»...
Σε ιμάντα για την καταστροφή των δασών μετατρέπει η κυβέρνηση το Εθνικό Κτηματολόγιο, ενώ ταυτόχρονα, με άλλες κινήσεις τραυματίζει θανάσιμα την αξιοπιστία του, μόνο και μόνο για να υποχρεώσει το λαό να πληρώσει τα περίφημα «κτηματόσημα» για μια απλή και χωρίς αντίκρισμα ψηφιακή καταγραφή των «ενεργών τίτλων» που υπάρχουν σήμερα στα υποθηκοφυλακεία! Κι όλα αυτά, παρά τις έντονες αντιδράσεις των ειδικών επιστημόνων που έχουν συνάφεια με το μεγάλο αυτό έργο (Δασολόγοι, Τοπογράφοι, Δικηγόροι), αλλά και των δασικών υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ειδικότερα:

Η Κτηματολόγιο ΑΕ, με προχτεσινή της προκήρυξη προχωρά στην ανάθεση έξι μελετών, συνολικού προϋπολογισμού 6,9 εκατ. ευρώ, για την οριοθέτηση των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας, εμμένοντας στις αντιεπιστημονικές προδιαγραφές που οδηγούν σε αποκλίσεις 20 με 30% από την πραγματικότητα, όπως είχε αποκαλύψει ο «Ρ» στις 10 Φλεβάρη, παραθέτοντας και σχετικά έγγραφα των υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που εξέφραζαν την αντίθεσή τους. Ουσιαστικά, η Κτηματολόγιο ΑΕ, με τις ευλογίες προφανώς της κυβέρνησης, στο όνομα της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, οδηγεί σε νέους ευρείς αποχαρακτηρισμούς έως και 30% των δασικών εκτάσεων, παραδίδοντας το δημόσιο δασικό πλούτο της χώρας στην εμπορευματοποίηση και στους διάφορους καταπατητές εμπρηστές και οικοπεδοφάγους.

Σημειώνουμε ότι με έγγραφό της η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (23-1-2007), δε σημειώνει μόνο τις αποκλίσεις, αλλά και γενικότερα την αντιεπιστημονικότητα του έργου και την πλήρη ασυμβατότητά του, καθώς, όπως τονίζει, «είναι άνευ αντικειμένου και σε καμία περίπτωση τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν». Εκτός από επικίνδυνο, δηλαδή, πρόκειται και για ένα παντελώς άχρηστο έργο. Πρόκειται, επομένως, και για κατασπατάληση πόρων...

Από την άλλη πλευρά, η Κτηματολόγιο ΑΕ προχώρησε σε έναν ακόμη διαγωνισμό για τη «Δημιουργία ψηφιακών βάσεων δεδομένων ενεργών τίτλων των υποθηκοφυλακείων των αστικών κέντρων». Ενα έργο που, όπως καταγγέλλουν τόσο ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αγρονόμων Τοπογράφων, όσο και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, «δεν μπορεί να οδηγήσει σε σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ολοκλήρωση του έργου», ενώ οι πολίτες υποχρεώνονται να καταβάλλουν το «χαράτσι» των 35 ευρώ. Μάλιστα, ο Σύλλογος Τοπογράφων σε συνέλευση που έγινε την περασμένη Δευτέρα κάλεσε τα μέλη του να μην πάρουν μέρος στο διαγωνισμό.

Κινητοποίηση της ΠΚΣ

Με συνθήματα κατά της πολιτικής της ΕΕ που υπονομεύει τα δικαιώματα σε δουλιά, σπουδές, ζωή τα μέλη της ΠΚΣ στη Μυτιλήνη παρενέβησαν στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τα 50 χρόνια της ΕΕ. Τα μέλη της ΠΚΣ τόνισαν ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν έχουν θέση στα πανεπιστήμια, όταν χιλιάδες φοιτητές μέσα από τις γενικές συνελεύσεις τους έχουν καταδικάσει τις αποφάσεις ΕΕ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: Συγκέντρωση με θέμα «Το φημολογούμενο λιμάνι, η ανάπτυξη της περιοχής και οι θέσεις του ΚΚΕ», πραγματοποιεί η Επιτροπή Υπαίθρου του ΚΚΕ την Κυριακή 13 Μάη, στην κεντρική πλατεία του Τυμπακίου στις 11πμ. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Κώστας Ξυλούρης, στέλεχος του ΚΚΕ και νομαρχιακός σύμβουλος. Η εκδήλωση αφορά την κατασκευή διεθνούς λιμανιού κλειστού τύπου, όπως είναι οι σταθμοί μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων στη Νότια Κρήτη, στην περιοχή του Τυμπακίου.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ των αστικών λεωφορείων και των τρόλεϊ θα ισχύσουν αύριο από τις 7.30 π.μ. έως τη 1 μ.μ., λόγω της διεξαγωγής της αθλητικής εκδήλωσης του Γύρου της Αθήνας. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο τηλεφωνικό κέντρο 185 του ΟΑΣΑ και μέσω ίντερνετ στη διεύθυνση http://www.oasa.gr.

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΩΝ: Να τους δοθούν τα αναδρομικά που επιδικάστηκαν με αποφάσεις του «Μισθοδικείου», ζήτησαν κατά τη χτεσινή συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομίας και Δικαιοσύνης Γ. Αλογοσκούφη και Α. Παπαληγούρα τα Προεδρεία των πέντε δικαστικών ενώσεων. Το συνολικό κόστος εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 1 δισ. ευρώ.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Για μια περίπου ώρα απέκλεισαν οι κάτοικοι της Καισαριανής την Εθνικής Αντιστάσεως με αίτημα να μη συνδέεται η Αττική οδός με το κέντρο της πόλης και να κατασκευαστεί υπόγειος δρόμος, από όπου θα διοχετεύονται τα οχήματα στο κέντρο της Αθήνας. Η κινητοποίηση έγινε με αφορμή προχτεσινό ατύχημα που έγινε στο συγκεκριμένο δρόμο με αποτέλεσμα τον τραυματισμό μιας ηλικιωμένης γυναίκας και ενός παιδιού. Μέχρι τώρα πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο συγκεκριμένο δρόμο.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΓΥΘΕΙΟ: Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δύσβατη περιοχή, στην Μελίσσα Γυθείου. Η φωτιά, που κατέκαιγε χαμηλή βλάστηση, εκδηλώθηκε νωρίς χθες το απόγευμα από άγνωστη μέχρι στιγμή αιτία και για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν 5 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα και 23 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα 25 ατόμων και άνδρες της 1ης ΕΜΑΚ.

Κινητοποίηση για το Ολυμπιακό Χωριό

Σε συμβολική κατάληψη των γραφείων της εταιρείας «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ» για περίπου δύο ώρες προχώρησαν χτες το πρωί οι κάτοικοι του Ολυμπιακού Χωριού, απαιτώντας τη λύση των προβλημάτων που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αρκετό καιρό μετά την εγκατάστασή τους εκεί. Την κινητοποίηση διοργάνωσε η διοίκηση του Συλλόγου που έχει συγκροτηθεί και κάτω από την πίεση και λαϊκή απαίτηση των κατοίκων που βλέπουν μετά από μεγάλο διάστημα που παρέλαβαν τις κατοικίες τα προβλήματα να οξύνονται αντί να επιλύονται.

Αντιπροσωπεία των κατοίκων συναντήθηκε με τον πρόεδρο της «Ολυμπιακό Χωριό ΑΕ» Κ. Νομικό και απαίτησε την ικανοποίηση των αιτημάτων όπως: Επιδιόρθωση των κακοτεχνιών, να μην αλλάξουν οι χρήσεις γης στη ζώνη πρασίνου, κατασκευή σχολικών κτιρίων και να μην ξεπερνούν οι δόσεις της αποπληρωμής των κατοικιών τα 400 ευρώ όπως και γίνεται και για τις υπόλοιπες Εργατικές Κατοικίες του ΟΕΚ. Οι κάτοικοι, βέβαια, αντιμετώπισαν για μια ακόμα φορά από τον πρόεδρο τη μετάθεση των ευθυνών.

Μετά την κινητοποίηση, ανανεώθηκε το αγωνιστικό ραντεβού για τις 17 Μάη, με συγκέντρωση στην Αθήνα στα κεντρικά γραφεία του ΟΕΚ, όπου θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός για την παραχώρηση σε ιδιώτες των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού.

Ξεκίνησε το συνέδριο για τη γενοκτονία των Ποντίων

Με χαιρετισμούς εκπροσώπων των κομμάτων και φορέων, ξεκίνησαν χτες το απόγευμα στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης οι εργασίες του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού και η διαχρονική εξέλιξη του ζητήματος» που διοργανώνει ο Σύλλογος Καυκασίων «Ο Προμηθέας». Το συνέδριο πραγματοποιείται στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» και θα ολοκληρωθεί αύριο Κυριακή 13 Μάη.

Μήνυμα - χαιρετισμό απέστειλε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θ. Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ και τον Κ. Αβραμόπουλο, γραμματέα της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση του θεατρικού έργου «Ταμάμα» του Γ. Ανδρεάδη, που ανέβηκε σε σκηνοθεσία Γ. Σιδηρόπουλου από τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου Καυκασίων «Ο Προμηθέας».

Στο συνέδριο συμμετέχουν με εισηγήσεις τους 23 ειδικοί επιστήμονες, ιστορικοί και δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων και οι: Παρίσης Αγγελίδης, δημοσιογράφος, Κώστας Αυγητίδης, Ιστορικός - Συγγραφέας, Αναστάσης Γκίκας, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών - ιστορικός, Νίκος Παπαγεωργάκης, ιστορικός, Γιώργος Τεμεκενίδης, ιστορικός - φιλόλογος, Γιώργος Χουρμουζιάδης, ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας του ΑΠΘ, βουλευτής του ΚΚΕ.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Φορέων Κατά των Ναρκωτικών διοργανώνει στις 18 και 19 Μάη στην αίθουσα συνεντεύξεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), διημερίδα με τίτλο: «Βασικοί άξονες για την αντιναρκωτική πολιτική στη χώρα μας». Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Φορέων αποτελείται από το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, Σύλλογοι Γονέων Θεραπευτικών Κοινοτήτων, Πανελλήνια Ενωση Νοσοκομειακών Ψυχολόγων (ΠΕΝΟΨΥ), Επιτροπή Εργαζομένων στο «18 ΑΝΩ».

Αίτηση αποφυλάκισης μέχρι τη δίκη κατέθεσαν χτες το πρωί οι συνήγοροι του 19χρονου φοιτητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, που κατηγορείται για συμμετοχή στα επεισόδια που έγιναν στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 5 Μάη και κρατείται στις φυλακές Αυλώνα. Την ίδια ώρα, έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούνταν συγκέντρωση συμπαράστασης. Στο πλευρό του φοιτητή, που συνελήφθη δύο ώρες μετά και σε σημείο άσχετο με το χώρο των επεισοδίων, στέκεται η πανεπιστημιακή κοινότητα και ζητά την αποφυλάκισή του μέχρι τη δίκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ