ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εμπαίζονται 400 οικογένειες προσφύγων
  • Τα οικόπεδα που πήραν ως πρόσφυγες χαρακτηρίστηκαν δάσος, ενώ δίπλα τους φυτρώνουν βίλες... 
  • Καταγγελία από την ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

Τετρακόσιες προσφυγικές οικογένειες στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης εμπαίζονται από την πολιτεία για τις εκτάσεις που τους παραχώρησε το ελληνικό δημόσιο από το 1932!

Πρόκειται για 682 στρέμματα γεωργικής γης, που βρίσκονται περιμετρικά του δάσους του Σέιχ-Σου, όπως προσδιορίζεται μετά και την τελευταία οριοθέτησή του το 1997 και την οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να την εκμεταλλευτούν, αν και διαθέτουν τους απαραίτητους τίτλους κυριότητας. Το 1990 η τότε νομάρχης Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια διαφύλαξης του δάσους από τους καταπατητές, κήρυξε ένα μεγάλο μέρος των εκτάσεων αυτών αναδασωτέες, ενώ λίγα χρόνια αργότερα το υπουργείο Γεωργίας, με έγγραφό του, διέτασσε την άρση της αναδάσωσης, καλώντας το διευθυντή Δασών Θεσσαλονίκης να εισηγηθεί την ανάκληση της απόφασης της Νομαρχίας. Μετά τη φωτιά στο Σέιχ-Σου, επανήλθε η απόφαση για κήρυξη των εκτάσεων ως αναδασωτέων, χωρίς, όμως, να προβλέπεται η αποζημίωση των δικαιούχων προσφύγων. Ακολούθησε και απόφαση του ΣτΕ, με την οποία ακυρώνεται απόφαση του δασάρχη Θεσσαλονίκης για άρση της αναδάσωσης σε συγκεκριμένη ιδιοκτησία. Ετσι, οι ιδιοκτησίες δεσμεύονται χωρίς να υπάρχει κρατική μέριμνα για τους ανθρώπους αυτούς. Οι πρόσφυγες είναι οργισμένοι, γιατί, ενώ στους ίδιους απαγορεύουν την αξιοποίηση της γης τους, επιτρέπεται σε απόσταση αναπνοής από τις εκτάσεις που τους ανήκουν να χτίζονται βίλες και, μάλιστα, σ' όλες αυτές τις κατοικίες παρέχεται αμέσως ηλεκτρικό και ύδρευση.

Οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν, με σειρά κινητοποιήσεων, τα δίκαιά τους. Ηδη, σε κεντρικά σημεία του Πανοράματος, έχουν αναρτηθεί πανό. «Δασαρχείο και κράτος καταπατούν την περιουσία των προσφύγων», αναγράφεται σε ένα από αυτά. Θεωρούν ως μόνο μέσο για την κατοχύρωση χρήσης της γης τους την άρση της αναδάσωσης στις μη δασωμένες περιοχές. Για τις υπόλοιπες δασωμένες περιοχές να υπάρξει ανταλλαγή. Σε πρόσφατη συνάντησή τους με τον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Χ. Σοφιανό, ζήτησαν από αυτόν να δεσμευτεί σχετικά με την άρση της αναδάσωσης. Ο Χ. Σοφιανός απλά παρέπεμψε την επιτροπή των κατοίκων στα πολιτικά κόμματα. Την υποστήριξη, πάντως, στα αιτήματα των κατοίκων εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, που τονίζει: «Κατάντησε πλέον κοροϊδία κληρούχοι από το 1922 να μην μπορούν να αξιοποιούν τις περιουσίες τους, επειδή "τα χωράφια τους αποτελούν δάσος ή δασική έκταση". Αν αυτό ισχύσει για τους κληρούχους πρόσφυγες από το 1922, τότε καλούνται οι αρμόδιοι να εξηγήσουν πώς δίπλα από τα χωράφια τους ξεφυτρώνουν βίλες μεγαλόσχημων της πόλης μας; Γι' αυτούς οι εκτάσεις που κατέλαβαν δεν αποτελούν δάσος ή δασική έκταση;

Αυτή η προκλητική στάση από τη μεριά της πολιτείας πρέπει να σταματήσει και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να αποδοθούν στους δικαιούχους οι ιδιοκτησίες τους, καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

ΟΧΙ διαδικασίες επιχείρησης στο ΕΣΥ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος, δέχτηκε χτες αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ

Την υποστήριξή του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και την ανάγκη διαφύλαξης του δημόσιου χαρακτήρα του, εξέφρασε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, σε συνάντηση που είχε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ.

Οπως δήλωσαν μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την προσφορά του ΕΣΥ στον ελληνικό λαό αναντικατάστατη, τόνισε ότι δεν μπορεί να μπει με κανέναν τρόπο στη λογική του κέρδους ή σε διαδικασίες επιχείρησης και υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσής του και αντιμετώπισης των ελλείψεων που αντιμετωπίζει.

Οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ έθεσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το θέμα της μη εφαρμογής από την κυβέρνηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την καταβολή των αναδρομικών αυξήσεων των εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών για την περίοδο 1991 - 1996. Υπενθυμίζουμε ότι το 1991 οι γιατροί του ΕΣΥ, με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών Ι. Παλαιοκρασά εξαιρέθηκαν από την απόφαση που ρύθμιζε την αποζημίωση των υπερωριών των δημοσίων υπαλλήλων. Το 1996 έγινε άρση, αλλά τα χρωστούμενα δεν έχουν καταβληθεί στους γιατρούς, παρά την απόφαση του ΣτΕ που τους δικαιώνει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως δήλωσαν οι συνδικαλιστές, συμφώνησε με το δίκαιο του αιτήματος της ΕΙΝΑΠ και επισήμανε ότι οι αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων πρέπει να γίνονται σεβαστές και να υλοποιούνται.

Ενημέρωση για θέματα των οδοντιάτρων

Ο Σπ. Στριφτάρης συναντήθηκε με  αντιπροσωπεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας

Ο πληθωρισμός του οδοντιατρικού επαγγέλματος, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού πτυχίων από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μεταγραφών στα διάφορα εξάμηνα σπουδών, η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς με ενιαίο θεσμικό πλαίσιο και εκσυγχρονισμό των τιμών με βάση το πόρισμα της Επιτροπής Κοστολόγησης του υπουργείου Υγείας και ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης, είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οδοντίατροι και ήταν τα θέματα που επικέντρωσε η αντιπροσωπεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας στη συνάντησή της με το Σπ. Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που έγινε χτες στα γραφεία της ΚΕ του Κόμματος.

«Στο αίτημά σας για την αναμόρφωση της συλλογικής σύμβασης με βάση το πραγματικό κόστος και με ιατρική τιμαριθμική αναπροσαρμογή και των ιατρικών πράξεων θα είμαστε συμπαραστάτες» είπε ο Σπ. Στριφτάρης. Αναφερόμενος στο αίτημα για τη λήψη μέτρων ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των νέων που εισέρχονται στο επάγγελμα, ο Σπ. Στριφτάρης είπε «ή θα υπερασπιζόμαστε την ελεύθερη αγορά ή θα συμφωνήσουμε με το ΚΚΕ που μιλάει για προγραμματισμό με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας. Είναι αντίφαση να ζητάμε και τα δύο και η ελεύθερη αγορά έχει αυτά τα αποτελέσματα».

Ο Σπ. Στριφτάρης επισήμανε πως δεν μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα υγείας, χωρίς να συμπεριληφθεί και η στοματική υγεία στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, χωρίς να λειτουργούν τα αστικού και να υπολειτουργούν τα αγροτικού τύπου Κέντρα Υγείας και χωρίς να προχωράει ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού. «Το ΚΚΕ, κατέληξε, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση των θέσεων εργασίας στους τομείς της υγείας και της παιδείας και οι τομείς αυτοί πρέπει να υπάρχουν στα ζητήματα που βάζει η εργατική τάξη».

Σκοτώθηκε στρατιώτης

Ενας στρατιώτης σκοτώθηκε κι ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο, που έγινε χτες στις 12.10 το μεσημέρι στο Μενίδι. Φορτηγό, που οδηγούσε ο 21χρονος Νικόλαος Συντιχάκης, από άγνωστη αιτία ξέφυγε από την πορεία του κι έπεσε από γέφυρα ύψους έξι μέτρων. Σκοτώθηκε ο οδηγός και τραυματίστηκε ο συνοδηγός Εμμανουήλ Κωνσταντόπουλος, 22 χρόνων που νοσηλεύεται στο ΚΑΤ. Το δυστύχημα έγινε κοντά στο στρατόπεδο «Καποτά». Το στρατιωτικό όχημα θα μετέφερε ψωμί για τις ανάγκες των στρατιωτών του στρατοπέδου.

Συνεχίζουν οι γιατροί στην Καρδίτσα

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκινούν από σήμερα και μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή οι γιατροί του Νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας Καρδίτσας.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιούν τετράωρες στάσεις εργασίας από τις 9 π.μ. - 1 μ.μ., διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 1999 και τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της περίθαλψης. Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών του Νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας του Νομού Καρδίτσας, οι γιατροί μέχρι τώρα έδειξαν καλή θέληση, αλλά από το υπουργείο Υγείας εισέπραξαν αδιαφορία και αδιαλλαξία απέναντι στα αιτήματά τους. Αύριο Πέμπτη, στις 12 μ., θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση.

Θανατηφόρο κρούσμα μηνιγγίτιδας

Ενα θανατηφόρο κρούσμα μηνιγγίτιδας σημειώθηκε χτες ενώ ένας δεκαεξάχρονο παιδί νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Ο 16χρονος Ευστάθιος Νινιός επιβιβάστηκε χτες το πρωί σε επιβατηγό πλοίο με προορισμό τις Κυκλάδες. Λίγη ώρα αργότερα παρουσίασε έντονα συμπτώματα μηνιγγίτιδας. Αμέσως το πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι του Λαυρίου και το παιδί μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών της μονάδας, μία ώρα αργότερα, ο μαθητής πέθανε από προχωρημένη σηψαιμία.

Με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε χτες το πρωί δωδεκάχρονος μαθητής από την Κάλυμνο στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Σύμφωνα με τους ιατρούς, η κατάσταση της υγείας του παιδιού είναι σοβαρή, αλλά σταθερή, γεγονός που αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τη βελτίωσή της.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ
Πρώτη διεκδίκηση το εκλογικό επίδομα

Το ύψος του εκλογικού επιδόματος είναι η πρώτη διεκδίκηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Μετά την κατανομή των αξιωμάτων στο νέο ΔΣ, στο οποίο πρόεδρος εκλέχτηκε και πάλι ο Δημήτρης Κυριαζίδης, ανακοινώθηκε ότι αν η κυβέρνηση δε δεσμευτεί μέσα στη βδομάδα για το ποσό που θα δοθεί στους αστυνομικούς για την απασχόλησή τους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών.

Στην Εκτελεστική Γραμματεία εκλέχτηκαν οι Κ. Βουδούρης (γενικός γραμματέας), Χρ. Φωτόπουλος και Κ. Αντωνίου(αντιπρόεδροι), Α. Ρίζος (ταμίας), Γ. Βασιλάκος (αναπληρωτής γραμματέας), Α. Δαλκαφούκης (γραμματέας δημοσίων σχέσεων) και Ε. Μυλωνάς (οργανωτικός γραμματέας)

Στην Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, από τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου που έγιναν στις 5 και 6 του Μάρτη, αναδείχτηκε ισχυρότερη η ομάδα που υποστηρίχτηκε από τον πρώην γενικό γραμματέα του σωματείου Παναγιώτη Σπηλιόπουλο και άλλους συνδικαλιστές. Ο Π. Σπηλιόπουλος είναι ο νέος πρόεδρος της Ενωσης, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος Δ. Γόγολος, απλό μέλος του ΔΣ. Για τις υπόλοιπες θέσεις εκλέχτηκαν οι Α. Σπυράκος (γενικός γραμματέας), Α. Μαγουλάς (α' αντιπρόεδρος), Σ. Μάγγας (β' αντιπρόεδρος και ταμίας), Δ. Καραγιαννόπουλος (οργανωτικός γραμματέας), Σ. Κρικέτος (αναπληρωτής γραμματέας) και μέλη οι Δ. Γόγολος, Α. Λιακόπουλος, Α. Μερκούρης, Α. Δαλκαφούκης και Γ. Ψαλλίδας.

Η ΟΓΕ πάει θέατρο

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) την ερχόμενη Κυριακή 26 Μάρτη 2000 πάει θέατρο. Συγκεκριμένα, πάει στο θέατρο «Βεάκη» (Στουρνάρη και Πατησίων), όπου παίζεται μια σπουδαία παράσταση, ο «Φον Δημητράκης» με τους Θύμιο Καρακατσάνη, Βασίλη Κολοβό, Αντιγόνη Γλυκοφρύδη και άλλους αξιόλογους ηθοποιούς. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 4.000 δραχμές και εισιτήρια - όσοι ενδιαφέρονται - μπορούν να προμηθευτούν από όλους τους Συλλόγους της ΟΓΕ και στα κεντρικά γραφεία της, που βρίσκονται στην οδό Ιπποκράτους 120. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλέφωνα: 3629.460 και 3618.951, καθημερινά από τις 5.30 μ.μ. έως τις 8.30 μ.μ.

Ακαδημαϊκός ο καθηγητής Απ. Γεωργιάδης

Τον καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Απ. Γεωργιάδη εξέλεξε ως τακτικό μέλος της στην έδρα του Αστικού Δικαίου η Ακαδημία Αθηνών.

Ο Απ. Γεωργιάδης έχει διατελέσει γενικός διευθυντής της Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, είναι μέλος πολλών επιστημονικών οργανώσεων στην Ελλάδα και από το 1975 είναι τακτικός καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ