Τετάρτη 22 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εμπαίζονται 400 οικογένειες προσφύγων
  • Τα οικόπεδα που πήραν ως πρόσφυγες χαρακτηρίστηκαν δάσος, ενώ δίπλα τους φυτρώνουν βίλες... 
  • Καταγγελία από την ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

Τετρακόσιες προσφυγικές οικογένειες στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης εμπαίζονται από την πολιτεία για τις εκτάσεις που τους παραχώρησε το ελληνικό δημόσιο από το 1932!

Πρόκειται για 682 στρέμματα γεωργικής γης, που βρίσκονται περιμετρικά του δάσους του Σέιχ-Σου, όπως προσδιορίζεται μετά και την τελευταία οριοθέτησή του το 1997 και την οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να την εκμεταλλευτούν, αν και διαθέτουν τους απαραίτητους τίτλους κυριότητας. Το 1990 η τότε νομάρχης Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια διαφύλαξης του δάσους από τους καταπατητές, κήρυξε ένα μεγάλο μέρος των εκτάσεων αυτών αναδασωτέες, ενώ λίγα χρόνια αργότερα το υπουργείο Γεωργίας, με έγγραφό του, διέτασσε την άρση της αναδάσωσης, καλώντας το διευθυντή Δασών Θεσσαλονίκης να εισηγηθεί την ανάκληση της απόφασης της Νομαρχίας. Μετά τη φωτιά στο Σέιχ-Σου, επανήλθε η απόφαση για κήρυξη των εκτάσεων ως αναδασωτέων, χωρίς, όμως, να προβλέπεται η αποζημίωση των δικαιούχων προσφύγων. Ακολούθησε και απόφαση του ΣτΕ, με την οποία ακυρώνεται απόφαση του δασάρχη Θεσσαλονίκης για άρση της αναδάσωσης σε συγκεκριμένη ιδιοκτησία. Ετσι, οι ιδιοκτησίες δεσμεύονται χωρίς να υπάρχει κρατική μέριμνα για τους ανθρώπους αυτούς. Οι πρόσφυγες είναι οργισμένοι, γιατί, ενώ στους ίδιους απαγορεύουν την αξιοποίηση της γης τους, επιτρέπεται σε απόσταση αναπνοής από τις εκτάσεις που τους ανήκουν να χτίζονται βίλες και, μάλιστα, σ' όλες αυτές τις κατοικίες παρέχεται αμέσως ηλεκτρικό και ύδρευση.

Οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν, με σειρά κινητοποιήσεων, τα δίκαιά τους. Ηδη, σε κεντρικά σημεία του Πανοράματος, έχουν αναρτηθεί πανό. «Δασαρχείο και κράτος καταπατούν την περιουσία των προσφύγων», αναγράφεται σε ένα από αυτά. Θεωρούν ως μόνο μέσο για την κατοχύρωση χρήσης της γης τους την άρση της αναδάσωσης στις μη δασωμένες περιοχές. Για τις υπόλοιπες δασωμένες περιοχές να υπάρξει ανταλλαγή. Σε πρόσφατη συνάντησή τους με τον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Χ. Σοφιανό, ζήτησαν από αυτόν να δεσμευτεί σχετικά με την άρση της αναδάσωσης. Ο Χ. Σοφιανός απλά παρέπεμψε την επιτροπή των κατοίκων στα πολιτικά κόμματα. Την υποστήριξη, πάντως, στα αιτήματα των κατοίκων εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, που τονίζει: «Κατάντησε πλέον κοροϊδία κληρούχοι από το 1922 να μην μπορούν να αξιοποιούν τις περιουσίες τους, επειδή "τα χωράφια τους αποτελούν δάσος ή δασική έκταση". Αν αυτό ισχύσει για τους κληρούχους πρόσφυγες από το 1922, τότε καλούνται οι αρμόδιοι να εξηγήσουν πώς δίπλα από τα χωράφια τους ξεφυτρώνουν βίλες μεγαλόσχημων της πόλης μας; Γι' αυτούς οι εκτάσεις που κατέλαβαν δεν αποτελούν δάσος ή δασική έκταση;

Αυτή η προκλητική στάση από τη μεριά της πολιτείας πρέπει να σταματήσει και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να αποδοθούν στους δικαιούχους οι ιδιοκτησίες τους, καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ