Τετάρτη 22 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Πώς πέρασαν οι βάρβαροι...

Η«κερκόπορτα» άνοιξε πάλι στο Λιτόχωρο. Για να διαβούν οι βάρβαροι. Μπροστά τους στάθηκαν ξανά οι νέοι, σε θέση μάχη, με τα κοντάρια των κόκκινων σημαιών «επ' ώμου». Σαν έτοιμοι από καιρό, σα θαρραλέοι, στήνουν Θερμοπύλες. Λίγοι, αλλά ορκισμένοι ν' αντισταθούν, αποφασισμένοι για όλα. Μιλιούνια οι βάρβαροι και τα «στενά» υποχωρούν. Περνούν. Η βοή των ερπυστριών των αρμάτων τους καλύπτει τα ανοιξιάτικα κελαηδίσματα των πουλιών στην καταπατημένη γη των Ελλήνων. Οι εισβολείς προχωρούν, με ιχνηλάτες ιθαγενείς. Οι ορδές τους κινούνται προς το βορά.

Η μυρωδιά του αίματος της κομματιασμένης Γιουγκοσλαβίας φτάνει στα ρουθούνια των «σκυλιών» του πολέμου, που λυσσάνε. Οι «ύαινες» της «νέας τάξης» οσμίζονται τα κουφάρια του Κοσσόβου και ουρλιάζουν ανατριχιαστικά. Ο πόλεμος στα Βαλκάνια συνεχίζεται. Κι άλλο αίμα θα ποτίσει τη γη του Αίμου. Κι άλλα κουφάρια, βορά στους «γύπες». Οι στρατηγοί του ΝΑΤΟ δε χορταίνουν πόλεμο. Η «νέα τάξη» δε χορταίνει θάνατο.

Κοντά μας στρατοπεδεύουν οι κατακτητές. Κι ακούγεται το ουρλιαχτό τους στο μεθύσι του πολέμου. Κι ακούγονται οι σπαρακτικές κραυγές των θυμάτων τους. Κι ακούγεται η αγωνιώδης έκκληση βοήθειας και η φωνή ελευθερίας από την ηρωική Γιουγκοσλαβία. Θα κλείσουμε τ' αυτιά μας, για να μην ακούμε; θα βουλώσουμε τις αρτηρίες της καρδιάς μας, για να μην πονάμε; Θα θολώσουμε το μυαλό μας, για να μην σκεφτόμαστε το δίκιο; Θα λιποψυχήσει η ψυχή μας, για να μην στραφούν κι εναντίον μας; Θα κρυφτούμε στην πρόσκαιρη ησυχία μας, την ώρα που καίγεται το σπίτι του διπλανού μας και η φωτιά απειλεί το δικό μας;

Με ποιο δικαίωμα; Τι θ' απολογηθούμε στην Ιστορία μας; Πώς θα δικαιολογηθούμε στο μέλλον; Αν τώρα λείψουμε, το «τι έκανες εσύ τότε», των παιδιών μας, θα μας κατατρέχει για πάντα. Αν τώρα αφήσουμε μόνους τους νέους με τις κόκκινες σημαίες, θα μας κυνηγούν εσαεί οι Ερινύες. Αν τώρα αποδεχτούμε την ήττα μας, δε θα νικήσουμε ποτέ.

Τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ αποβιβάστηκαν, γιατί δεν τα πρόλαβαν οι «Κυναίγειροι». Δε μας αιφνιδίασαν οι βάρβαροι. Τους περιμέναμε. Αλλά προδοθήκαμε. Αν πέρασαν, τους βοήθησαν οι «από μέσα». Χρέος μας να διώξουμε τους κατακτητές από τα Βαλκάνια. Μας προστάζει ο «Θούριος» του Ρήγα κατά των Οθωμανών. Μας διατάζει η Βαλκανική Αντίσταση κατά των χιτλερικών. Μας προσκαλεί ο ηρωικός αγώνας των Γιουγκοσλάβων κατά της «νέας τάξης» του ιμπεριαλισμού. Μας οδηγούν οι νέοι με τις κόκκινες σημαίες.

Καθήκον μας να τιμωρήσουμε τους «από μέσα». Τώρα, στο «λαϊκό δικαστήριο» της κάλπης. Για να ξεπλύνουμε την ντροπή στην εθνική μας υπερηφάνεια, που προκάλεσε η επέλαση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων του πολέμου, στα άγια χώματα της Ελλάδας. Για να μην επιτρέψουμε να ξανανοιχτούν «κερκόπορτες» στα σύνορά μας. Για ν' ανοίξουμε διάπλατες τις πόρτες στο ειρηνικό αύριο των Βαλκανίων και της πατρίδας μας. Για να υπερηφανευόμαστε στα παιδιά μας ότι «είμαστε κι εμείς από εκείνους που δεν υποτάχτηκαν στη βαρβαρότητα». Για να δηλώσουμε στην Ιστορία πως «είμαστε εκείνοι που έσωσαν την τιμή της Ελλάδας».


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος» (2006-09-15 00:00:00.0)
Εκθεση μνήμης και αγώνα... (2001-03-28 00:00:00.0)
Με τη φλόγα μιας διαρκούς ανυπακοής (2000-11-18 00:00:00.0)
Αντίσταση... (1999-11-07 00:00:00.0)
Βαλκανική συνάντηση στα σύνορα (1999-05-12 00:00:00.0)
"ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο" (1999-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ