Τετάρτη 22 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ζητούν ουσιαστική νομιμοποίηση

Υποστήριξη στο αίτημά τους να μην προωθηθεί μετά τις εκλογές στη νέα βουλή το προσχέδιο νόμου για τους μετανάστες που είχε συντάξει η μέχρι προχτές ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, ζητούν οργανώσεις των μεταναστών που ζούνε στη χώρα μας. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού, εκπρόσωποι των κοινοτήτων των μεταναστών τόνισαν ότι η ύπαρξη του προσχεδίου νόμου αποτελεί απόδειξη πως στρατηγική της πολιτικής εξουσίας είναι ο έλεγχος και η καταστολή των οικονομικών, πολιτικών προσφύγων και όχι η κοινωνική τους ένταξη και εξίσωση.

Το Συντονιστικό των μεταναστευτικών οργανώσεων ζητά τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και την απλούστευση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, που μέχρι σήμερα είναι τόσο πολύπλοκή, ώστε σε συνδυασμό με την «αυθαιρεσία ικανών μερίδων του κρατικού μηχανισμού ουσιαστικά να ακυρώνει το δικαίωμα πολιτικού ασύλου για τους πρόσφυγες». Ακόμα ζητά τη θεσμοθέτηση των δικαιωμάτων των μεταναστών στην εκπαίδευση, την υγεία και τη Δικαιοσύνη, ακόμα και όταν δεν είναι νόμιμοι. Επίσης, θεωρεί απαραίτητη τη δημιουργία κέντρων υποδοχής για τους πρόσφυγες, ιδιαίτερα αυτούς που αναμένουν την εξέταση του αιτήματός τους για πολιτικό άσυλο και την εξασφάλιση αμνηστίας και ασυλίας σε όσες αλλοδαπές διαφεύγουν από τους μαστροπούς τους. Τέλος, διεκδικεί το δικαίωμα για κάθε μετανάστη, που κλείνει δέκα χρόνια στην Ελλάδα, εάν το επιθυμεί να παίρνει αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια, ενώ όσοι διαμένουν για πέντε συνεχή έτη σε μια περιοχή να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

  • Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι «ο μετανάστης, ο πρόσφυγας, ο ξένος, ο Αλλος, παρουσιάζεται ως φορέας όλων των κακών, όλων των δεινών, ως εισβολέας σε μία κοινωνία», για να φορτιστεί αρνητικά ο απλός πολίτης. Γι' αυτό είναι «σημαντικό τα θέματα των μεταναστών και προσφύγων να μη διαστρεβλώνονται και να μη χρησιμοποιούνται τίτλοι που μιλούν συνήθως για "πληγή", "μάστιγα", "στρατιές", "συμμορίες"».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμέριστη η αλληλεγγύη στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα(2022-06-21 00:00:00.0)
Κοινός αγώνας Ελλήνων και μεταναστών στον δρόμο της ανατροπής(2021-06-19 00:00:00.0)
Φουντώνουν οι ρατσιστικές επιθέσεις(2016-01-12 00:00:00.0)
Σοβαρός τραυματισμός μετανάστη(2009-03-04 00:00:00.0)
Αθλιες συνθήκες σε Σάμο και Αθήνα(2007-06-16 00:00:00.0)
Κλειστές πόρτες για τους πρόσφυγες(2001-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ