Τετάρτη 22 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Βολές κατά ΑΣΕΠ, «στραβά μάτια» για κυβέρνηση

Βολές κατά του ΑΣΕΠ εξαπέλυσε χτες ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), Πάρις Κουκουλόπουλος, χαρακτηρίζοντάς το «μηχανισμό παρεμπόδισης της λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης και όχι θωράκισής της», με αφορμή την ετήσια έκθεση του 1999, που κατηγορούσε δημάρχους για κακοδιαχείριση και παράνομες προσλήψεις. Βολές, που δεν είδαν, όμως, τον πραγματικό στόχο και υπαίτιο, την πολιτική της κυβέρνησης, που διαιωνίζει το καθεστώς των ρουσφετολογικών προσλήψεων και του εκτάκτου προσωπικού, για να εξυπηρετήσει τα μικροκομματικά της συμφέροντα από τη μία και να διασπάσει την ενότητα των εργαζομένων από την άλλη. Κάτι που πετυχαίνει με την πολυμορφία των εργασιακών σχέσεων - και τα διαφορετικά υποτίθεται συμφέροντα πως έχουν.

Πολιτική που, είναι αλήθεια, ακολουθούν πολλοί δήμαρχοι, πατώντας πάνω σε ένα πραγματικό πρόβλημα, τις χρονοβόρες διαδικασίες πρόσληψης του ΑΣΕΠ. Απέναντι σε αυτές τις διαδικασίες, ο Π. Κουκουλόπουλος αντέταξε οι προσλήψεις να γίνονται από τον ίδιο το φορέα που τους έχει ανάγκη και να εγκρίνονται από τον γενικό γραμματέα Περιφέρειας. Χαρακτηριστικό πάντως των άσφαιρων, ουσιαστικά, πυρών που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ είναι πως όχι μόνο απέφυγε να καταδείξει τις κυβερνητικές ευθύνες, αλλά αντίθετα επιχείρησε να αποστασιοποιήσει το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών για όσα καταλόγισε στην «ασφυκτική λειτουργία του ΑΣΕΠ». Χαρακτηριστικά ανέφερε πως η μέχρι πρότινος υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου είχε στείλει επιστολή στο ΑΣΕΠ, με την οποία ζήτησε να της δοθεί αναλυτικό κοστολόγιο για τις διαδικασίες των προσλήψεων (αντιστοιχεί ένα εκατομμύριο σε κάθε πρόσληψη), αλλά δεν υπήρξε απάντηση.

Για την ανύπαρκτη, όμως, απάντηση της κυβέρνησης στο χρόνιο αίτημα των εργαζομένων να μη γίνονται προσλήψεις εκτάκτου προσωπικού, ούτε λόγος... Ούτε βέβαια για τις ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών που προωθεί η κυβέρνηση, μέσα από τις οποίες «ευνοούνται» παράλληλα οι προσλήψεις εκτάκτου προσωπικού και η ομηρία τους.

Για τη συνταγματική αναθεώρηση

Ακολούθως, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ αναφέρθηκε στις διατάξεις που ζητά η Ενωση να περιληφθούν στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος και οι οποίες έχουν σταλεί στα κόμματα με τα οποία και θα υπάρξει συνάντηση. Οι προτεινόμενες από την ΚΕΔΚΕ διατάξεις επικαλύπτονται από το ιδεολογικό πέπλο της «αρχής της αποτελεσματικότητας» της λειτουργίας των βαθμίδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Της αρχής, δηλαδή, της λειτουργίας του θεσμού με το μικρότερο δυνατό κόστος, που σημαίνει μείωση στις κοινωνικές δαπάνες, ιδιωτικοποιήσεις και αύξηση της φορολόγησης των δημοτών. Αυτό που η κυβέρνηση ερμηνεύει, και αποδέχεται όπως φαίνεται η ΚΕΔΚΕ, ως «ορθολογική οικονομική διαχείριση».

Υπό το πέπλο αυτό, λοιπόν, η ΚΕΔΚΕ προτείνει οι ΟΤΑ να έχουν αποκλειστικές αρμοδιότητες και όχι συντρέχουσες ή αποσπασματικές. Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων να συνοδεύεται με τη μεταβίβαση πόρων. Να αποκλειστεί ο έλεγχος σκοπιμότητας της λειτουργίας της ΤΑ. Να κατοχυρωθούν συνταγματικά οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι και η τοπική φορολογία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο μονιμοποίησης (2006-11-15 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για τα ...προσχήματα (2005-12-09 00:00:00.0)
Δήθεν ανησυχία για τους συμβασιούχους (2005-12-01 00:00:00.0)
Παριστάνουν τους ανήξερους, ενώ έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα (2004-03-18 00:00:00.0)
Επιμένουν στην οπλοφορία (2000-06-23 00:00:00.0)
Θα οπλοφορούν! (2000-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ