Πέμπτη 18 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΕΔΚΕ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ
Παριστάνουν τους ανήξερους, ενώ έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα

Με τη δουλιά χιλιάδων συμβασιούχων «παίζουν» κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, μετατρέποντας την ανασφάλειά τους σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αφού ομονόησαν στη στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκή Ενωσης για την προώθηση της απασχολησιμότητας από τη μια πλευρά και της λειτουργίας των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων με δικούς τους πόρους από την άλλη, εμφανίζονται τώρα ως «θιασώτες» του δικαιώματος για δουλιά των χιλιάδων συμβασιούχων που δημιούργησαν.

Στο χορό των εντυπώσεων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα «μπήκε» χτες ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), Π. Κουκουλόπουλος. Στη διάρκεια συνάντησης που είχε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρθηκε στον κίνδυνο να «μείνουν στο αέρα» περίπου 30.000 συμβασιούχοι που απασχολούνται σε διάφορες υπηρεσίες των δήμων. Πρόκειται για ανθρώπους που εργάζονται στα προγράμμα Σχολικών Φυλάκων, Σχολικών Τροχονόμων, Βοήθεια στο Σπίτι, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, στη Δημοτική Αστυνομία και άλλες κοινωνικού περιεχομένου υπηρεσίες. Ο Π. Κουκουλόπουλος «διαμαρτυρήθηκε» ότι στα τέλη Ιούνη λήγει η χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυτών από ευρωπαϊκούς πόρους, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα μείνουν μετέωροι, εφόσον δεν επαναπροσληφθούν από τους δήμους.

Θυμίζουμε στον Π. Κουκουλόπουλο ότι ο ίδιος πρωτοστάτησε στην ανάληψη τέτοιων αρμοδιοτήτων, παρά τις περί του αντιθέτου φωνές που διατυπώθηκαν κυρίως από εκπροσώπους του ΚΚΕ πως η επιλογή αυτή καταρχήν διασπά τον ενιαίο δημόσιο χαρακτήρα της Κοινωνικής Πρόνοιας, και από την άλλη θα σημάνει νέα βάρη στους δημότες, αφού για να τις λειτουργήσουν οι δήμοι θα «αναγκαστούν» να επιβάλουν φόρους. Τότε ο πρόεδρος της Ενωσης απαντούσε πως η χρηματοδότηση των αρμοδιοτήτων αυτών είναι δευτερευούσης σημασίας και προέχει η ισχυροποίηση των δήμων με νέες δράσεις. Θυμίζουμε, επίσης, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών πως και οι αιρετοί της ΝΔ, όπως εκφράζονται στην ηγεσία της ΚΕΔΚΕ - ομονόησαν στην επιλογή αυτή. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Π. Παυλόπουλος δεν απάντησε σχετικά με το μέλλον αυτών των ανθρώπων.

Θυμίζουμε, τέλος, την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ενσωμάτωση, την οποία σαφώς και έχουν υπόψιν τους τα δύο μεγάλα κόμματα, όπου για την Ελλάδα σημειώνεται ενδεικτικά: «Η συγχρηματοδότηση ορισμένων μέτρων από την ΕΕ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη μεταβίβαση δράσεων σε τοπικές αρχές στο τέλος της περιόδου συγχρηματοδότησης, οπότε οι τοπικές κοινότητες θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση που χρειάζεται για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων τους».

Είναι προφανής η κατεύθυνση της ΕΕ, στην οποία λογοδοτούν με την πολιτική τους τα δύο μεγάλα κόμματα, να απαλλαχτούν οι κρατικοί προϋπολογισμοί των κρατών - μελών της από το κόστος αυτών των υπηρεσιών και να μεταφερθούν στους δήμους και στη συνέχεια στους δημότες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η λογική της λειτουργίας των υπηρεσιών αυτών από συμβασιούχους που θα ανακυκλώνονται από τις τοπικές αρχές, ανάλογα με τους πόρους που διαθέτουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ