Πέμπτη 18 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τσέπωσαν τις επιδοτήσεις και απολύουν τους εργάτες

Μπαράζ απολύσεων σε επιχειρήσεις που επιχορηγήθηκαν χοντρά για τη δημιουργία θέσεων εργασίας

«Την ερχόμενη Δευτέρα κλείνει το εργοστάσιο και απολύεστε»! Ετσι απλά και κυνικά ανακοίνωσε ο βιομήχανος Χατζής - στους 96 εργαζόμενους που απασχολεί - το κλείσιμο της κλωστοϋφαντουργίας «ΒΕΛΚΑ» που βρίσκεται στην Τιθορέα του Δήμου Ελάτειας στη Φθιώτιδα! Πρόκειται για τη δεύτερη επιχείρηση, μετά την «Ιντεάλ Πυρίμαχα», που ανακοινώνει «λουκέτο» στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας. Ενενήντα έξι ακόμα εργαζόμενοι θα προστεθούν στις ατέλειωτες λίστες ανεργίας, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» της «ελεύθερης αγοράς» και των κερδών των λίγων, που από κοινού υπηρετούν η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας προβαίνει σε τέτοια ενέργεια, αξιοποιώντας το αντεργατικό οπλοστάσιο και τους νόμους που οι κυβερνήσεις έχουν φτιάξει γι' αυτούς. Το 1997, με την εκσυγχρονιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ήταν η πρώτη φορά που στην ίδια επιχείρηση, τη «ΒΕΛΚΑ», ο επιχειρηματίας δήλωσε αδυναμία συνέχισης και απέλυσε 185 εργαζόμενους από το εργοστάσιο της Τιθορέας και αρκετούς ακόμα από το εργοστάσιο στη Σάμο. Προηγουμένως, όμως, δεν κατέβαλε τα δεδουλευμένα, «φεσώνοντας» τους εργαζόμενους με εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές, οι οποίοι με τη σειρά τους προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Τότε, το σύνολο των εργαζομένων τραβιόταν πάνω από δυο χρόνια για να πάρει τα δεδουλευμένα και το 50% της αποζημίωσης.

Στη συνέχεια, ο επιχειρηματίας, αφού ξεμπέρδεψε με τους παλιούς εργαζόμενους και το σωματείο, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα «βρήκε» χρήματα και επαναλειτούργησε το εργοστάσιο της Τιθορέας, αξιοποιώντας μάλιστα και τα κυβερνητικά προγράμματα της «επιδότησης θέσεων εργασίας». Προσέλαβε έτσι 100 επιδοτούμενους και ανειδίκευτους εργάτες χωρίς δικαιώματα, τους οποίους τώρα απολύει.

Αλλοι 90 στο δρόμο

Στο δρόμο πετάχτηκαν 90 εργαζόμενοι της επιχείρησης «ΚΑΤΣΑΝΕΒΑΣ ΑΒΕΕ», με έδρα στο Ηράκλειο Κρήτης, μετά από ανακοίνωση του ιδιοκτήτη κ. Κατσανέβα πως η επιχείρηση θα κλείσει και είναι θέμα ημερών η κήρυξή της σε πτώχευση.

Οι εργαζόμενοι, εδώ και αρκετούς μήνες, αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην καταβολή των μισθών τους. Από τους 90 απολυμένους, οι 75 εργάζονταν στο Ηράκλειο στη Βιομηχανική Περιοχή και 15 στα Χανιά. Πολλοί από αυτούς εργάζονται στην εταιρία εδώ και 21 χρόνια.

Το ύψος των αποζημιώσεων που πρέπει να δοθούν στους εργαζόμενους ξεπερνά τις 500 χιλιάδες ευρώ και αν δεν τους καταβληθούν μέχρι το τέλος της βδομάδας, οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι θα κινηθούν δικαστικώς, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους με αγωγή.

«Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία για τους εργαζόμενους», αναφέρει το μέλος της διοίκησης του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Γιάννης Μηλιαράς, εξηγώντας πως είναι αποτέλεσμα της αντεργατικής πολιτικής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Καταλήγοντας, υπογραμμίζει «την ανάγκη οι εργαζόμενοι να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια σε αυτή την πολιτική μέσα από τα σωματεία τους, ενισχύοντας τις ταξικές δυνάμεις. Να δημιουργήσουν, έτσι, το αντίπαλο δέος απέναντι στην αντιλαϊκή - αντεργατική, εργοδοτική πολιτική της προηγούμενης και της τωρινής κυβέρνησης, αλλά και όσους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τη στηρίζουν».

Με ανακοίνωσή της, η τοπική Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ επισημαίνει πως «μετά τις εταιρίες "Σίσσερ Πάλκο", "Ιππόκαμπος", "Γιούλα", "Κρίκας", "Πεταλούδα", "Υβόννη", ήρθε και η σειρά στην πόλη μας με την εταιρία "Κατσανέβας ΑΒΕΕ"», που πετά στο δρόμο 90 εργαζόμενους.

«Αυτή είναι η επίθεση που έχει εξαπολύσει το μεγάλο κεφάλαιο ενάντια στους εργαζόμενους με ενδιάμεσο τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που ψήφισαν το Μάαστριχτ και στηρίζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές. Και συμπαραστάτες αυτής της πολιτικής είναι οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ, του ΕΚΗ που στηρίζουν και σιγοντάρουν στο να περάσουν όλα τα αντεργατικά μέτρα. Είναι αυτοί που κάνουν λόγο για "ανταγωνιστικότητα" κλπ.».

Κλείνοντας την ανακοίνωση η τοπική Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν αυτές τις επιλογές των πολιτικών και συνδικαλιστικών ηγεσιών που στήριξαν τις επιλογές του κεφαλαίου. Γιατί, όπως σημειώνει, μόνο μέσα από την ταξική πάλη οι εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, που με πολύχρονους αγώνες κατέκτησαν. «Μόνο έτσι μπορούμε να μπλοκάρουμε την ανεργία, τη φτώχεια, τη λιτότητα», καταλήγει.

Απολύσεις ωρομισθίων

Το ζήτημα της πρόσληψης ωρομισθίων για την κάλυψη κενών πήρε εκρηκτικές διαστάσεις αυτή τη χρονιά, με χιλιάδες εκπαιδευτικούς να εργάζονται σε καθεστώς ελαστικών εργασιακών σχέσεων με μισά δικαιώματα και μισές αμοιβές. Τώρα έρχονται και οι απολύσεις. Η ΟΛΜΕ με ανακοίνωσή της ζητά την παύση κάθε διαδικασίας απόλυσης ωρομισθίων και την ανάκληση των απολύσεων ωρομισθίων μέχρι να βρεθεί τρόπος να παραταθούν οι συμβάσεις μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους.

Στον Εβρο

Με συνοπτικές διαδικασίες και πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις η εκλεγμένη με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ δημοτική αρχή της Αλεξανδρούπολης αποφάσισε να πετάξει στο δρόμο τους περίπου 60 εργαζόμενους της Δημοτικής Επιχείρησης Εργων, αφού πρώτα τους άφησε επί 11 μήνες απλήρωτους. Ο δήμαρχος και η πλειοψηφούσα στο Δημοτικό Συμβούλιο παράταξη αποφάσισαν ύστερα από σύσκεψη το βράδυ της Δευτέρας να βάλουν λουκέτο στη ΔΕΠΕΑ λόγω οικονομικής δυστοκίας. Την επομένη ανακοίνωσαν στους εργαζόμενους, που βρίσκονταν σε απεργιακή κινητοποίηση και στις υπόλοιπες παρατάξεις τις προθέσεις τους, χωρίς να συζητηθεί το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Πέρα από το κατασκευαστικό της τμήμα, η ΔΕΠΕΑ διαθέτει και ένα λατομείο από το οποίο παράγει αμμοχάλικο, άσφαλτο και σκυρόδεμα, το οποίο και εμπορεύεται. Η Δημοτική Αρχή, αξιοποιώντας σαν πρόσχημα τη διατήρηση και την αποπληρωμή των δεδουλευμένων για τους 15 εργαζόμενους του λατομείου, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να το πουλήσει κοψοχρονιά σε ιδιώτη. Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους της ΔΕΠΕΑ επιχειρεί να μπαλώσει την κατάσταση με ανέξοδες υποσχέσεις για απασχόληση ενός έτους σε άλλες υπηρεσίες του δήμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ