Πέμπτη 18 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Εκρηκτικές οι διαστάσεις της ανεργίας

Αμεση λήψη μέτρων ζητούν ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»

Την άμεση λήψη μέτρων για τη δραστική μείωση της ανεργίας στο ναυτεργατικό κλάδο απαιτούν με παρέμβασή τους προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη, η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», κάνοντας ταυτόχρονα σαφές ότι ετοιμάζονται για νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης για την απόκρουση και ανατροπή της αντιναυτεργατικής πολιτικής. Η παρέμβαση των δύο ταξικών ναυτεργατικών σωματείων έγινε χτες με επιστολή που έστειλαν προς τον υπουργό, αλλά και στους υπόλοιπους αρμόδιους του ΥΕΝ, στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

«Η ανεργία των μηχανικών, των μηχανοδηγών, των ναυτών, αλλά και γενικότερα όλων των κλάδων των ναυτεργατών έχει εκρηκτικές διαστάσεις», υπογραμμίζουν τα δύο σωματεία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι άνεργοι όλων των ειδικοτήτων που προσφέρονται για εργασία είναι κατά πολύ περισσότεροι από αυτούς που περιλαμβάνονται στους καταλόγους του ΓΕΝΕ, των οποίων ο αριθμός φτάνει τις 2.500. «Η έξαρση της ανεργίας - συνεχίζουν - των ναυτεργατών είναι κατ' εξοχήν πολιτικό ζήτημα, αποτέλεσμα της αντιναυτεργατικής πολιτικής που πιστά υπηρετούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την αύξηση των κερδών των εφοπλιστών. Η αντιναυτεργατική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση του κόμματος της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ έδιωξε χιλιάδες ναυτεργάτες από τα πλοία, εκτινάσσοντας την ανεργία στα ύψη, καταδικάζοντας τη ναυτεργατική οικογένεια στη φτώχεια και την εξαθλίωση». Τονίζουν, ακόμα, ότι το δουλεμπορικό κύκλωμα της Ακτής Μιαούλη συνεχίζει ανεξέλεγκτο την παράνομη δράση του και πατώντας πάνω στην ανεργία κάνει χρυσές δουλιές.

Τα σωματεία απαιτούν το ΓΕΝΕ να παίξει επιτέλους το ρόλο του και οι ναυτεργάτες να ναυτολογούνται από το Γραφείο με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με τα ναυτικά τους προσόντα, με τη συγκατάθεση του κλαδικού σωματείου. Ουσιαστική προστασία των ανέργων με επιδότηση στο 80% του μισθού, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άμεση πρόσληψή τους. Πάταξη της μεσιτείας, απαγόρευση της ναυτολόγησης των συνταξιούχων, με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή των συντάξεων στο 80% των συνολικών αποδοχών και άλλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ