Τετάρτη 22 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΥΓΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Μοίρασαν γιαπιά που δεν τους ανήκουν!

Επιχείρηση προεκλογικής εξαπάτησης των Παλιννοστούντων Ομογενών 

Η φωτογραφία δείχνει τα γιαπιά που μοίρασαν, αλλά, δυστυχώς, δεν μπορεί να αποδώσει όλες τις πτυχές της εξαπάτησης
Η φωτογραφία δείχνει τα γιαπιά που μοίρασαν, αλλά, δυστυχώς, δεν μπορεί να αποδώσει όλες τις πτυχές της εξαπάτησης
Ημιτελή και χρεωμένα σπίτια και οικόπεδα μοιράζει, είκοσι μέρες πριν τις εκλογές, το Εθνικό Ιδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης Αποδήμων και Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλήνων (ΕΙΥΑΑΠΟΕ) στην Καβάλα.

Μετά από 10 χρόνια διαρκούς εμπαιγμού των ομογενών του οικισμού Ν. Ζυγού στην Καβάλα, θυμήθηκε το Ιδρυμα να προχωρήσει στη διανομή των 114 ημιτελών οικιών. Ετσι, επιχείρησε να στήσει μια εκδήλωση - φιέστα στις 17 Μάρτη 2000, και όταν οι εκπρόσωποί του βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους οργισμένους ομογενείς, τα μάζεψαν και έφυγαν. Ομως, το ίδιο βράδυ, στα κρυφά, και χωρίς την παρουσία του νομάρχη Καβάλας, που είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής, οι εντελλόμενοι κυβερνητικοί υπάλληλοι έκαναν μόνοι τους τη διανομή. Και από χτες Τρίτη άρχισαν να καλούν κατά ομάδες (10 άτομα σε κάθε ομάδα) τους δικαιούχους και να τους δίνουν ένα χαρτί, στο οποίο υπάρχει η αποτύπωση του τοπογραφικού διαγράμματος του οικισμού, με κάποιο αριθμό που υποδεικνύει το οικόπεδο ή το σπίτι που κληρώθηκε.

Τα σπίτια, όμως, που μοιράζει απλόχερα το ΕΙΥΑΑΠΟΕ, είναι δεσμευμένα από την κοινοπραξία των Τεχνικών Εταιριών «Θεμελιοδομή ΑΕ - Φίλιππος ΑΕ - Νέστος ΑΕ», η οποία διεκδικεί δικαστικά εκατοντάδες εκατομμύρια που της οφείλει το Ιδρυμα για τις κατασκευαστικές εργασίες της. Μάλιστα, με ανακοίνωσή της στον Τύπο, στις 16 Μάρτη 2000 - μία μέρα πριν τη φιέστα του Ιδρύματος - η Κοινοπραξία γνωστοποιεί πως ήδη «από τις 23 Μάρτη του 1999 έχει προχωρήσει σε επίσχεση των κατοικιών που έχει κατασκευάσει και για τις οποίες δεν έχει εξοφληθεί» και προειδοποιεί πως «σε περίπτωση που αυτές διανεμηθούν παρανόμως, θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα, στρεφόμενη κατά παντός υπευθύνου μιας τέτοιας ενέργειας».

Ομως και αυτά τα δεσμευμένα σπίτια, οι ομογενείς θα κληθούν για να τα αποπερατώσουν να πάρουν δάνειο έως 11 εκατ. δραχμές. Από το δάνειο μόνο το 30% θα είναι χαριστικό, ενώ το υπόλοιπο 70% θα πρέπει να αποπληρωθεί έντοκα. Και μάλιστα, χωρίς να πάρουν στα χέρια τους τον τίτλο κυριότητας.

Το αίσχος του Ιδρύματος και της κυβέρνησης, που, όπως αναφέρει, «έκαναν την προσφυγιά μετοχή στο Χρηματιστήριο και την πουλούν εκεί που θέλουν», καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Ελληνοποντίων Ζυγού Καβάλας «το Μέλλον». Μάλιστα, σημειώνει πως στόχος της κυβέρνησης είναι να πεταχτούν στο δρόμο οι οικογένειες που κατοικούν στα κοντέινερς του οικισμού εδώ και 10 χρόνια. «Μοιράζουν δάνεια, αλλά δεν ενδιαφέρονται γι' αυτούς που δεν μπορούν να τα πάρουν. Ορίζουν σειρά προτεραιότητας με μόρια, όπως τους βολεύει και εξυπηρετεί τους σκοπούς τους. Δε δίνουν τίτλους κυριότητας και μας στιγματίζουν ρατσιστικά ως εγκληματικά στοιχεία για να δικαιολογήσουν αυτή την άρνησή τους», αναφέρει η ανακοίνωση των Ελληνοποντίων.

«Και μόνο το γεγονός ότι κάνουν τη "διανομή" πάνω στις εκλογές αποδείχνει ότι στο μυαλό τους δεν έχουν τις στεγαστικές ανάγκες, αλλά την ψήφο των ομογενών», σημειώνει, με δήλωσή του, ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Καβάλα, Παναγιώτης Ροδάς. Μάλιστα, καλεί τους ομογενείς «αυτή τη βαριά προσβολή και εκμετάλλευση να την απορρίψουν».

Η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τη νέα επιχείρηση εξαπάτησης και απαιτεί να διαμορφωθεί, με ευθύνη του κράτους και συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης και των φορέων των Ομογενών, ένα άλλο ταχύρυθμο στεγαστικό πρόγραμμα για ολόκληρη την έκταση που έχει το Ιδρυμα στο Νέο Ζυγό, καθώς και για άλλες περιοχές γύρω απ' την Καβάλα. Επίσης την ολοκλήρωση των 114 σπιτιών και τη χωρίς επιβάρυνση παράδοσή τους στους ομογενείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ