ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Φόβοι πίσω από την «ικανοποίηση»

Η ικανοποίηση που εκπέμπει η Ρηγίλλης για τα τελευταία γκάλοπ δεν μπορούν να αποκρύψουν την ανησυχία που τη διακατέχει για την «αντεπίθεση» του ΠΑΣΟΚ τις δύο τελευταίες εβδομάδες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την ανησυχία και τους φόβους της για την εξέλιξη της εκλογικής αναμέτρησης τις τελευταίες δύο εβδομάδες επιχειρεί να συγκαλύψει η ηγεσία της ΝΔ με την ελάχιστα συγκαλυμμένη ικανοποίηση που εκπέμπει για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και τις εμφανίσεις του Κ. Καραμανλή. Η Ρηγίλλης φοβάται ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τις επόμενες ημέρες θα απαντήσει ρίχνοντας στην αρένα ό,τι όπλα διαθέτει για να ανακόψει από τη μια τη δυναμική νίκης, που -όπως εκτιμούν- δείχνουν τα γκάλοπ και από την άλλη να ενισχύσει τα εκβιαστικά διλήμματα με στόχο τα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς και κυρίως το ΔΗΚΚΙ και το ΣΥΝ.

Τους φόβους αυτούς εξέφρασε με ευθύ τρόπο ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής μιλώντας χτες το βράδυ σε κομματική συγκέντρωση εκπαιδευτικών. Ξέρουμε -είπε- ότι μεθοδεύουν χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Οτι ετοιμάζουν λάσπη, ότι στήνουν μηχανισμούς μαύρης προπαγάνδας. Ωστόσο δεν πρόκειται, όπως δήλωσε, να τους ακολουθήσουν στις «πιο ακραίες και αποκρουστικές πρακτικές του δικομματισμού». Περισσότερο αποκαλυπτικός ήταν ο εκπρόσωπος του κόμματος, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος (μιλώντας στον «Πλάνετ») έκανε λόγο για «οργανωμένο σχέδιο σχέδιο εξόντωσης της Αριστεράς από το ΠΑΣΟΚ που έχει αποφασιστεί 15 ημέρες πριν και υλοποιείται συστηματικά»! Κληθείς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις είπε ότι «έχουν ως στρατηγικό στόχο να μην μπει ο ΣΥΝ στη Βουλή και ενδεχομένως να μη μπει το ΔΗΚΚΙ». Αυτό, πρόσθεσε, θα το επιχειρήσουν να το κάνουν είτε κατασκευάζοντας ψευτοδιλήμματα ή με συναισθηματικές αναφορές.

Πάντως, τα παραπάνω δεν εκφράζουν τίποτα περισσότερο από τη διάχυτη ανησυχία που υπάρχει στη Ρηγίλλης, το ΠΑΣΟΚ να καταφέρει τις επόμενες δύο εβδομάδες να διεμβολίσει «τα προς τα αριστερά μικρότερα κόμματα», ανατρέποντας τους συσχετισμούς που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις. Επιπλέον, στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι η υποδοχή που επιφύλαξε η κυβερνητική προπαγάνδα στην τηλεοπτική καμπάνια της -που την κατήγγειλε ως «αρνητική διαφήμιση», ενώ αυτοί πιστεύουν ότι είναι «αθώα επισήμανση των προβλημάτων»- εντάσσεται σε ένα προδιαγεγραμμένο σχέδιο δικαιολόγησης μιας μαύρης προπαγάνδας που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες, με προσωπικές υβριστικές επιθέσεις κατά του Κ. Καραμανλή.

Από την πλευρά της η ηγεσία της ΝΔ είναι αποφασισμένη να επιμείνει στους χαμηλούς τόνους και να μην παρακολουθήσει την πόλωση που δημιουργεί το ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα να εντείνει την επιχείρηση «επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας» τόσο με τα τηλεοπτικά μηνύματα (σποτ) όσο και με τις επικοινωνιακές παρεμβάσεις του Κ. Καραμανλή, όπως αυτή χτες σε Λύκειο του Παγκρατίου. Ο πρόεδρος της ΝΔ αφού, παρουσία των τηλεοπτικών καναλιών, έδειξε το «ενδιαφέρον» του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και περιηγήθηκε τις σχολικές αίθουσες, ανακάλυψε αίφνης ότι «όλη η Δευτεροβάθμια εκπαίδευση μετατράπηκε σε ένα ατέλειωτο εξεταστικό κέντρο». Για τη θεραπεία των κακώς κείμενων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει βρει τη συνταγή της κατάργησης των εξετάσεων της Β' Λυκείου και της παροχής δυνατότητας σε κάθε μαθητή να αποκτήσει ηλεκτρονικό υπολογιστή, αλλά χωρίς να πει πώς και μέχρι πότε. Εξάλλου χτες το βράδυ στην ομιλία του επανέλαβε την πρότασή του για ίδρυση «μη κρατικών» ΑΕΙ.

ΚΚΕ, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές και επιφυλάξεις

Διακήρυξη στήριξης του Κομμουνιστικού Κόμματος από Λήμνιους κοινωνικοπολιτικούς παράγοντες

Διακήρυξη στήριξης του ΚΚΕ έδωσαν στη δημοσιότητα παράγοντες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Λήμνου. Στη διακήρυξη επισημαίνονται τα παρακάτω:

«Σε τούτες τις εκλογές δίνεται η ευκαιρία στο λαό μας, με την ψήφο του:

  • Να βάλει ισχυρά εμπόδια στα νέα χειρότερα μέτρα που έρχονται για το λαό και τη χώρα μας με την ένταξή της στην ΟΝΕ.
  • Να ακουστεί ένα ηχηρό ΟΧΙ στην επιβουλή της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας τόσο της χώρας μας, όσο και των χωρών της Βαλκανικής, από τη Νέα Τάξη Πραγμάτων (μοίρασμα Αιγαίου, ξεπούλημα Κύπρου), στην αφαίρεση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στη δραστική μείωση της σύνταξης, στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, στην κατάργηση του 8ωρου, στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς, στον αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στο ξεπούλημα των δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων, του δημόσιου πλούτου, στην υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και υγείας, ΟΧΙ στην υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών του νησιού μας, ΟΧΙ στον αφανισμό των κατοίκων του Προπουλίου Ατσικής, εξαιτίας της εγκατάστασης του πεδίου βολής βαρέων όπλων, ΟΧΙ στον αφανισμό των επαγγελματιών ψαράδων, των αμπελοκαλλιεργητών, των κτηνοτρόφων, των επαγγελματοβιοτεχνών του νησιού μας, ΟΧΙ στη σταδιακή ερήμωση των χωριών του νησιού μας.
  • Να δώσει την πρέπουσα απάντηση στο «τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει». Αυτό το ψεύτικο επιχείρημα δεν ταιριάζει στο λαό μας και την ιστορία του. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Αδιέξοδα υπάρχουν εκεί όπου κυριαρχεί ο φόβος, η μοιρολατρία, η υποταγή.

Υπάρχει διέξοδος. Είναι ο δρόμος της αντίστασης, του αγώνα, της αντεπίθεσης. Είναι η συσπείρωση του λαού που θα ορθώσει το ανάστημά του στα μονοπώλια, στους ιμπεριαλιστές, στα κόμματα που τους υπηρετούν. Είναι η συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου που το ΚΚΕ ρίχνει όλες του τις δυνάμεις.

Γι' αυτό καλούμε τους εργάτες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, την αγροτιά, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους ανθρώπους της τέχνης, του πολιτισμού, τους επιστήμονες, τις γυναίκες, τους νέους, όλο το λημνιακό λαό, που πρόσφατα στο βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας έδειξε την αξιοπρέπειά του και την περηφάνια του να ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕΙ το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές ή επιφυλάξεις να ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΕΙ το ΚΚΕ, συμβάλλοντας έτσι στην οικοδόμηση του Λαϊκού Μετώπου.

Τη διακήρυξη υπογράφουν οι παρακάτω:

  • ΑΓΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ - Μέλος ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Νομού Λέσβου
  • ΑΝΔΡΙΩΤΟΥ ΣΟΦΙΑ - Γραμματέας της ΕΓ του ΝΤ Λήμνου της ΑΔΕΔΥ
  • ΑΧΙΛΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ - Πρόεδρος Σωματείου επαγγελματιών αλιέων Μούδρου
  • ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ - Αντιδήμαρχος Δήμου Μύρινας
  • ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ - τ. Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Μύρινας
  • ΚΑΤΡΙΤΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - Πρόεδρος του ΝΤ Λήμνου της ΑΔΕΔΥ - Γραμματέας ΕΛΜΕ Λήμνου
  • ΚΕΡΑΜΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - Μέλος ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οικοδόμων - Πρόεδρος Σωματείου Οικοδόμων Λήμνου
  • ΜΑΔΥΤΙΝΟΣ ΚΩΣΤΑΣ - Μέλος ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου
  • ΜΑΝΩΛΙΑΣ ΙΓΝΑΤΗΣ - Μέλος της ΕΓ του ΝΤ Λήμνου της ΑΔΕΔΥ
  • ΜΠΙΡΓΙΩΤΟΥ ΜΑΡΙΑ - Δικηγόρος
  • ΞΗΡΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ - τ. Δήμαρχος Μύρινας
  • ΠΑΚΑΤΑΡΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ - Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λήμνου
  • ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΕΥΡΥΔΙΚΗ - Θεολόγος - Φιλόλογος, Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λήμνου
  • ΠΙΝΑΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ - Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Μύρινας
  • ΠΙΝΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - Μέλος ΔΣ του Σωματείου Οικοδόμων Λήμνου
  • ΠΛΑΝΤΖΟΣ ΝΙΚΟΣ - Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Λήμνου
  • ΣΑΒΒΟΓΛΟΥ ΓΙΏΡΓΟΣ - Μέλος ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου - Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων 3ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας
  • ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ - Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Μύρινας - Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Κάσπακα
  • ΣΚΑΠΕΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ - Αντιπρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λήμνου - Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων ΤΕΕ Μούδρου
  • ΣΟΥΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ - Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Λήμνου
  • ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ - Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Μύρινας - Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Κορνού
  • ΦΩΤΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ - Πρόεδρος Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λήμνου
  • ΔΑΣΟΠΑΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ - Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Μούδρου
  • ΜΠΙΡΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΣ - Τυπογράφος
ΤΗΛΕΤΥΦΛΩΣΗ
Κόντρες... . επιπέδου

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΜΑΝ πια αυτός ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας! Τόσο πολύ πια τον έχει επηρεάσει η κατάσταση του προσφάτως παντρεμένου; Τι θα γίνει αν χάσει η Νέα Δημοκρατία τις εκλογές, τον ρώταγε ο Χατζηνικολάου στο ΜΕΓΚΑ, ότι «δεν είναι ερωτευμένος με την προεδρική καρέκλα», απάνταγε αυτός. Λίγη αυτοσυγκράτηση βρε παιδί μου. Γιατί, εντάξει πουλάει το στιλ «νεόνυμφος» προεκλογικά, αλλά δε γίνεται να είναι κανείς και αιωνίως νεόνυμφος!

* * *

ΑΠΟ .. χουβαρνταλίκι, πάντως, ο Καραμανλής δεν μπορούμε να πούμε, είναι ανοιχτοχέρης: Δέσμη μέτρων 650 δισεκατομμυρίων υποσχέθηκε, αύξηση ΑΕΠ 5,5% υποσχέθηκε, αλλαγές στο φορολογικό υποσχέθηκε, ευρωκονδύλια υποσχέθηκε... Και γιατί όχι δηλαδή; Ως γνωστόν οι προεκλογικές υποσχέσεις ούτε φορολογούνται και κυρίως δεν εξοφλούνται μετεκλογικά. Βάλε κάτι παραπάνω, πρόεδρε! Και 500 δισεκατομμύρια από εμάς!

* * *

ΤΩΡΑ αυτή την πεποίθηση που εξέφρασε ότι «το κόμμα κατεβαίνει ενωμένο» στις εκλογές, πώς ακριβώς του προέκυψε δεν το γνωρίζουμε. Αλλά αν αυτός αισθάνεται «ενωμένος» με τον Μητσοτάκη και την Ντόρα, εμείς τι να πούμε; Μάλλον του αρέσει το «ζην επικινδύνως»!

* * *

ΚΟΙΝΗ πεποίθηση και της Ντόρας Μπακογιάννη και του Θεόδωρου Πάγκαλου χτες στην εκπομπή «Με τα μάτια της Ελλης», ότι τα ΜΜΕ ενδιαφέρονται περισσότερο για τις κοσμικές εκδηλώσεις και τα πάρτι των πολιτικών, παρά για τις πολιτικές τους απόψεις. Μάλιστα, δήλωσαν και οι δυο δυσαρεστημένοι. Λυπούμεθα, αλλά δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε κάτι τέτοιο από δυο κατεξοχήν πολιτικούς που παίζουν ακριβώς αυτό το παιχνίδι της προσωπικής προεκλογικής προβολής.

* * *

ΝΑ, ακόμα και κατά τη συγκεκριμένη συζήτηση στον ΑΝΤΕΝΝΑ και ενώ ο κ. Πάγκαλος δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι αυτή τη φορά οι ψηφοφόροι «απαιτούν συζητήσεις ουσίας», έσπευσε να ασκήσει κριτική... ουσίας στον πρόεδρο της ΝΔ «γιατί πετάει τον χαρταετό με γάντια...». Ο ίδιος διατύπωσε την απείρου κάλλους διαπίστωση πως το γεγονός ότι αποκτήσαμε λαθρομετανάστες, είναι απόδειξη της ευημερίας της χώρας, ενώ ευθέως εξέφρασε τη διαφωνία του με το ισχύον εκλογικό σύστημα - «κατασκεύασμα Κούβελα» το χαρακτήρισε- το οποίο «ίσως θα έπρεπε να έχουμε αλλάξει». Μιλάμε για πολλή... διαφωνία!

* * *

ΠΑΝΤΩΣ, η όλη συζήτηση κύλησε σε πολύ χαμηλούς τόνους -«εφαρμόζετε τη δική μας πολιτική», ήταν η πιο... σκληρή κόντρα της Ντόρας- η οποία αφού ανέπτυξε το πρόγραμμα της ΝΔ για την αγροφυλακή, εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για το γεγονός ότι ο κ. Πάγκαλος ήταν ψύχραιμος. Η απάντηση, όμως, ήταν κεραυνοβόλος: «Πάντα είμαι ψύχραιμος»! Προϊόν ψυχραιμίας... ήταν σίγουρα και η τελική εκτίμηση του κ. Πάγκαλου ότι η ΝΔ θα πάρει στις εκλογές 35-36%...

Πάντως, να το σημειώσουμε ξανά, τα «μάτια της Ελλης» συνεχίζουν να μη «βλέπουν» υποψηφίους από τα άλλα κόμματα...

* * *

ΤΟΝ τέλειο... Κινέζο παρίστανε ο υπουργός Μεταφορών, Τ. Μαντέλης - φιλοξενούμενος σε εκπομπή του «Α5»- σε σχέση με εκείνες τις δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να δοθεί στους ιδιώτες και το 51% του ΟΤΕ. Για τη συγκεκριμένη δήλωση τον ρώταγαν επίμονα οι συνομιλητές του, για τις «στρατηγικές συμμαχίες» του ΟΤΕ απαντούσε αυτός... «Τα ποσοστά δεν είναι το θέμα», ήταν η πιο... συγκεκριμένη απάντησή του, ενώ σε απάντηση των «βολών» που δέχτηκε -για ευνόητους λόγους- μέσα από το ΠΑΣΟΚ, παρέπεμψε στη σελίδα 4 του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, όπου οι διατυπώσεις (τις διάβασε) είναι τόσο... σαφείς, όσο και οι προχτεσινοβραδινές απαντήσεις του κ. Μαντέλη.

* * *

ΑΝ είχαμε διορίσει όσους έπρεπε στα νοσοκομεία, τότε θα είχαμε κερδίσει τις εκλογές του 1993, δήλωσε στην εκπομπή «Με Αποψη» του Seven X o Καμμένος της ΝΔ. Δηλαδή πάθαμε μεγάλη ζημιά τότε! Και τον Μητσοτάκη χάσαμε και δεν έφτιαξε και η δημόσια υγεία! Τι μαθαίνει κανείς από πολιτικούς με... άποψη!

* * *

ΣΤΗΝ ίδια εκπομπή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπετενιώτης αναρωτήθηκε «πώς να γίνουν οι συντάξεις καλύτερες, όταν η φοροδιαφυγή είναι στα ύψη και τα συστήματα των ασφαλιστικών ταμείων γραφειοκρατικά;»! Ελα μου ντε; Μήπως κάποια κυβέρνηση θα έπρεπε να λύσει αυτά τα προβλήματα; Και μήπως το δικό του το κόμμα είναι στην κυβέρνηση εδώ και πολλά χρόνια;

* * *

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΣ εμφανίστηκε και προχτές το βράδυ στον ALFA ο Θ. Κατσανέβας, ο «οικονομολόγος με ευαισθησία, κατά Κέυνς», όπως δήλωσε... Η ατμόσφαιρα δε, ήταν τόσο οικογενειακή, που ο Θόδωρος μπέρδεψε τις συγγένειες και αποκάλεσε όλα τα αδέλφια Παπανδρέου -και τη Σοφία- αδέλφια του...

* * *

ΚΑΛΑ, σε μεγάλη υπόληψη έχει η Ντόρα τον Μάνο. Αφού, όταν ο Πάγκαλος ειρωνεύτηκε την πιθανή ανάδειξη του κ. Μάνου σε υπουργό Δικαιοσύνης, η Ντόρα παρατήρησε: «Μετά τα μασκαραλίκια του δικού σας υπουργού, καλύτερος ο Μάνος»! Σύγκριση που σκοτώνει!

* * *

ΑΝ είναι δυνατόν! Ξέρετε πώς αποκάλεσε η ΕΤ3 στο προχτεσινό νυχτερινό της δελτίο τους τραμπούκους που επιτέθηκαν κατά στελεχών του ΚΚΕ στον Πύργο της Ηλείας: «Ομάδα πολιτών»!

ΕΡΏΤΗΣΗ ΑΠΆΝΤΗΣΗ

Πού θα πουλούσαμε τα προϊόντα μας αν δεν υπήρχε η μεγάλη αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης;

Το ερώτημα απευθύνεται από τους θιασώτες της συμμετοχής και ενσωμάτωσης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ΟΝΕ, στα λαϊκά στρώματα, ως συμπλήρωμα του επιχειρήματος της απομόνωσης, χωρίς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η αλήθεια βεβαίως είναι διαφορετική. Η Ελλάδα πριν ενταχθεί στην ΕΟΚ το 1980 είχε θετικό εμπορικό ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα, ενώ σήμερα έχει αρνητικό και η ψαλίδα μεγαλώνει. Δηλαδή πριν την ένταξη η Ελλάδα έκανε περισσότερες εξαγωγές στην ΕΟΚ, από τις εισαγωγές απ' αυτήν, αγροτικών προϊόντων. Σήμερα οι εισαγωγές είναι περισσότερες από τις εξαγωγές και αυξάνονται. Και μόνο αυτό το στοιχείο είναι αρκετό για να αποδειχτεί ότι η μεγάλη και πολλά υποσχόμενη ενιαία ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ ...μικρή για τα ελληνικά προϊόντα, ενώ η ελληνική αγορά μεγάλη για τα κοινοτικά.

Το ζήτημα όμως των εξαγωγών και της διεθνούς αγοράς δεν κλείνεται στα σύνορα των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ταυτόχρονα η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση βάζει περιορισμούς στις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας με τα άλλα κράτη, για διεθνείς εμπορικές και άλλες οικονομικές ανταλλαγές. Δεν μπορούν να συνάπτονται συμφωνίες με τρίτες χώρες, αν αυτές αντιβαίνουν στα συμφέροντα των ισχυρών πολυεθνικών της Ευρώπης. Οπως επίσης δεν μπορούν να παράγονται προϊόντα, αγροτικά ή βιομηχανικά, τα οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση, με συμφωνίες που έχει συνάψει, εισάγει από τρίτες χώρες.

Αυτοί οι περιορισμοί είναι η αιτία για τη συρρίκνωση παραδοσιακών κλάδων, όπως η κλωστοϋφαντουργία, το δέρμα, σ' αυτούς τους κλάδους κάνουμε εισαγωγές, ή η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, με αποτέλεσμα να κατασκευάζονται και να επισκευάζονται τόσο ελληνικά όσο και άλλης εθνικότητας γειτονικών κρατών πλοία σε άλλα ναυπηγεία. Είναι επίσης χαρακτηριστικό το παράδειγμα της βιομηχανικής ντομάτας, που ενώ θα μπορούσαμε να κάνουμε εξαγωγές σε αραβικά κράτη, η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν το επιτρέπει, με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσεται ούτε η αγροτική παραγωγή ούτε η βιομηχανία αγροτικών προϊόντων.

Επομένως και η μεγάλη αγορά είναι ψέμα και η απομόνωση έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ψέμα. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες σύναψης διεθνών σχέσεων, εμπορικών, οικονομικών, με όλα τα κράτη του πλανήτη. Αλλά αυτό απαιτεί οικονομία που δεν αναπτύσσεται με κίνητρο το κέρδος, αλλά με κίνητρο την ικανοποίηση των αναγκών του λαού.

Οσοι λοιπόν αντιπαλεύουν την πολιτική ενσωμάτωσης της Ελλάδας στην ΟΝΕ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν απομονώνουν την Ελλάδα από τη διεθνή οικονομική και πολιτική σκηνή και την παγκόσμια αγορά. Αντίθετα, απομονώνουν την πλουτοκρατία και τις επιλογές της για κέρδη.

Υπάρχει και άλλος δρόμος για την ανάπτυξη διεθνών σχέσεων μεταξύ κρατών και λαών, και οικονομικών και εμπορικών και πολιτικών, που θα εξελίσσονται με αμοιβαίο όφελος μεταξύ τους. Που θα δίνουν τη δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας, ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό και προς όφελος του λαού. Που οι ανταλλαγές θα γίνονται με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας τόσο στο βιομηχανικό όσο και στον αγροτικό τομέα, γιατί αυτοί θα αναπτύσσονται για την κάλυψη των αναγκών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και στην ίδια βάση θα αναπτύσσονται και οι διεθνείς σχέσεις.

Αυτό όμως απαιτεί μια λαϊκή οικονομία που οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας θα 'ναι λαϊκή ιδιοκτησία, που οι φτωχοί αγρότες θα 'χουν οργανώσει τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, το ίδιο και οι ΕΒΕ. Το δρόμο σ' αυτή την προοπτική παλεύει να ανοίξει η πολιτική του Λαϊκού Μετώπου, του ΚΚΕ.

Ο εισαγγελέας στο «παράπηγμα» του Γιαννόπουλου

Από το «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας θα περάσει το προεκλογικό κέντρο του Ε. Γιαννόπουλου - το «παράπηγμα», όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος - καθώς η Εισαγγελία Πρωτοδικών παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, με αφορμή τις καταγγελίες και την προβολή «βίντεο» του δημοσιογράφου Μ. Τριανταφυλλόπουλου, όπου εργάτες στα υπόγεια του νέου Εφετείου κατασκεύαζαν τα προεκλογικά κέντρα για τις ανάγκες του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης.

Ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος κατήγγειλε ότι στα υπόγεια του νέου δικαστικού μεγάρου του Εφετείου εργάτες, εκ των οποίων πολλοί ήταν ξένοι και χωρίς ασφάλεια, με υλικά του Εφετείου, κατασκεύαζαν τα «παραπήγματα» του Ε. Γιαννόπουλου και γενικά ετοίμαζαν προεκλογικό υλικό (πλακάτ κλπ) για τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Β΄ περιφέρεια Αθήνας.

Η προκαταρκτική έρευνα δεν αφορά πολιτικά πρόσωπα και δεν αγγίζει άμεσα τον ίδιο τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης. Ετσι, ο εισαγγελέας θα καλέσει να καταθέσουν εργάτες, τον υπεργολάβο Δ. Ροντογιάννη, το δημοσιογράφο Μ. Τριανταφυλλόπουλο και τους συνεργάτες του, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ευσταθούν οι καταγγελίες. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να κληθεί να καταθέσει και ο Ε. Γιαννόπουλος.

Οι συνταξιούχοι να στηρίξουν το ΚΚΕ

Την υποστήριξή τους στο ΚΚΕ εκφράζουν με κείμενό τους μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά - Περιχώρων και απλά μέλη, καλώντας τους συναδέλφους τους να στηρίξουν το ΚΚΕ στις ερχόμενες εκλογές. Το κείμενο έχει ως εξής:

«Ανεξάρτητα από ιδεολογικές ή άλλες διαφορές στηρίζουμε τις θέσεις και τις αρχές του ΚΚΕ, όπως εκφράζονται στις εκλογικές διακηρύξεις του. Ιδιαίτερα στο ασφαλιστικό οι θέσεις του ΚΚΕ μάς εκφράζουν απόλυτα γιατί κι εμείς δε δεχόμαστε να υπάρξει ιδιωτικός τομέας στο θέμα της κοινωνικής ασφάλισης, της συνταξιοδότησης και της υγείας.

Η σύγχρονη βάρβαρη κοινωνική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κρατών - μελών της ανατρέπουν συνεχώς τις κατακτήσεις των εργαζόμενων και των συνταξιούχων, με σκοπό να δημιουργήσουν ένα κοινωνικό σύστημα με κριτήριο την "παροχή" σε ένα όλο και μικρότερο μέρος του λαού με τη λογική του ελάχιστου.

Ελάχιστες κοινωνικές παροχές, ελάχιστα φάρμακα, ελάχιστη σύνταξη. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - και κάθε άλλο κόμμα που ακολουθεί την ίδια πολιτική - επιδιώκουν ανατροπές στο ασφαλιστικό αλλά θα τις προωθήσουν μετά τις εκλογές, στήνοντας παγίδα στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, αρνούμενοι συνειδητά να αναφερθούν στα δικαιώματα των ασφαλισμένων. Η μόνη ασπίδα να αποκρούσουν οι συνταξιούχοι την επίθεση εναντίον τους είναι η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές που έρχονται. Με την έκφραση στήριξης στο ΚΚΕ θέλουμε να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός λαϊκού μετώπου αντίστασης στην εξαθλίωση και στην κατάργηση κοινωνικών κατακτήσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ