ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ
Υπόσχονται τα ... αδύνατα

Ο Κ. Σημίτης μίλησε για τεχνολογική ανάπτυξη με ισόρροπη ανάπτυξη των διάφορων περιοχών και πλήρη απασχόληση!!!

Γρηγοριάδης Κώστας

«Το ασφαλιστικό σύστημα δε συζητήθηκε στη Σύνοδο».

Η κατηγορηματική αυτή δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στη συνάντησή του με τον ελληνικό Τύπο στη Λισαβόνα, χτες στις 12.30 (τοπική ώρα), μπορούμε να πούμε ότι έπεσε σαν μικρή βόμβα, αφού σήμαινε ότι το κύριο θέμα των ντοκουμέντων της Συνόδου... δεν μπήκε στις συζητήσεις! Αυτό πρέπει να θεωρείται μάλλον απίθανο και πρέπει να αποτελεί μάλλον προσπάθεια του πρωθυπουργού να αποφύγει τα «σκαμπρόζικα» θέματα λόγω και ενόψει της γνωστής ελληνικής συγκυρίας. Εκλογές έρχονται - λέγονται, τώρα, αυτά τα πράγματα;

Κατά τα άλλα, ο Κ. Σημίτης στάθηκε επίμονα στα θέματα της τεχνολογικής ανάπτυξης με ισόρροπη ανάπτυξη των διαφόρων περιοχών και πλήρη απασχόληση. Υποσχέθηκε δηλαδή - και μάλιστα εκ μέρους και της ΕΕ - όλα εκείνα που είναι αδύνατο να γίνουν στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, ιδιαίτερα του σημερινού. Φυσικά, η «πάλη ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό» δεν μπορούσε να λείπει. Δεν έλειψαν, όμως, και οι αόριστες πλην σημαδιακές (και απειλητικές;) αναφορές και σε «οικονομικές μεταρρυθμίσεις» - ίσως το παράθυρο που χρησιμοποιείται αντί της κλειστής πόρτας. Σαφής ήταν ο πρωθυπουργός και όσον αφορά τα σχέδια ανοίγματος των αγορών των τηλεπικοινωνιών ως το 2001.

Εκτός των ανωτέρω, ανακοινώθηκαν αρμοδίως και σχέδια για το Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία συγχώνευσης όλων των Χρηματιστηρίων της ΕΕ (αρχής γενομένης από το Λονδίνο, τη Φραγκφούρτη και το Παρίσι) σε μια ενιαία χρηματιστηριακή αγορά «εντός του 2001».

Ο πρωθυπουργός από αφορμή το θέμα, δήλωσε ότι βρίσκονται «μακριά από την πραγματικότητα» όσοι στην Ελλάδα ζητούν Χρηματιστήρια και σε άλλες πόλεις. Αυτό θεωρήθηκε σαν ένα είδος νεκρικής καμπάνας για τις φημολογούμενες φιλοδοξίες επέκτασης της χρηματιστικής αγοράς που φέρονται τρέφοντες επιχειρηματικοί κύκλοι της θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, η ανακοίνωση επιβεβαιώνει τις αμφιβολίες μας: Είναι δυνατό να συζητήθηκε αυτό το θέμα, που μόλις αναφέρεται στα ντοκουμέντα και να μη συζητήθηκε εκείνο που τα καλύπτει εξ ολοκλήρου;

Η παρουσία του Μεξικού

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε και γεγονότα που εμφανίζουν την ΕΕ σε μια πορεία υπερκερματισμού των ευρωπαϊκών της παραμέτρων.

Ενα τέτοιο γεγονός είναι η παρουσία του Μεξικού. Η λατινοαμερικανική αυτή χώρα έκανε πολύ έντονη την παρουσία της στην κορυφή της Λισαβόνας. Το γεγονός ότι στην παρουσία αυτή έγινε τόση υπογραμμισμένη χρήση του ονόματος του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών του Μεξικού Δρα Ερνέστο Ζεντίγιο, δείχνει το υψηλό ενδιαφέρον της επαφής. Απ' την άλλη μεριά, το ενδιαφέρον αυτό εστιάζεται όχι μόνο στο ότι το Μεξικό βρίσκεται εκτός Ευρώπης, αλλά και στο ότι ανήκει ήδη από καιρό στην NAFTA, μαζί με τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Ασφαλώς, πρόκειται για εξέλιξη όπου συμπλέκονται οι διαδικασίες παγκόσμιας ολοκλήρωσης, οι πολύπλοκες σχέσεις ΗΠΑ - ΕΕ και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ευρωπαϊκών δυνάμεων που εκφράστηκαν και με τις διαδικασίες της Ιβηροαμερικανικής κορυφής.

Ενα άλλο τέτοιο γεγονός είναι η παρουσία του ηγέτη του νεοϊδρυθέντος κράτους του Ανατολικού Τιμόρ Σανάνα Γκουζμάο. Οπωσδήποτε η παρουσία του δεν είναι άσχετη με τον, ας τον πούμε έτσι, πορτογαλικό χαρακτήρα της κορυφής, καθώς το Ανατολικό Τιμόρ υπήρξε ως το 1975 τμήμα της πορτογαλικής αποικιακής αυτοκρατορίας. Παράλληλα, δεν πρέπει να είναι άσχετο με ανακατατάξεις στην οικονομικά και στρατηγικά ευαίσθητη περιοχή του Ειρηνικού. Ενδιαφέρον έχει να αναφερθεί ότι, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Σανάνα Γκουζμάο, που μόλις πρόσφατα απελευθερώθηκε από τις ινδονησιακές φυλακές, δημοσιογράφος υπέβαλε ερώτηση σχετικά με την τύχη του Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Δεν πήρε, φυσικά, απάντηση, αλλά αυτό δεν είναι παράξενο...

Δε νοείται καπιταλισμός χωρίς ανεργία

ΗΣύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Λισαβόνα, που άρχισε τις εργασίες της στις 23.3.2000 έχει ανάμεσα στα άλλα - με βάση τις διακηρύξεις - ως αντικείμενο τη δημιουργία καθεστώτος πλήρους απασχόλησης, με τη δημιουργία μέχρι το 2010, 30.000.000 θέσεων εργασίας. Η διακήρυξη αυτή είναι απατηλή. Είναι αέρας φρέσκος.

Κατ' αρχήν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν την ανεργία, για να υλοποιηθούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Δηλαδή, χρησιμοποιούν την ανεργία, για να μειώσουν τον πληθωρισμό, το δημόσιο έλλειμμα και το Δημόσιο χρέος. Αυτά τα έχουμε ζήσει και δεν μπορούν να μας εξαπατούν.

Πέρα απ' αυτό δε νοείται καπιταλισμός χωρίς ανεργία. Η ανεργία χρησιμοποιείται ως μέσο για την αύξηση του ποσοστού κέρδους, που είναι ο κινητήριος νόμος της καπιταλιστικής οικονομίας. Η ανεργία πιέζει τα μεροκάματα και τους μισθούς προς τα κάτω. Οταν υπάρχουν άνεργοι έξω από το εργοστάσιο, ο εργάτης δε θέτει ζήτημα αύξησης του μεροκάματου, γιατί κινδυνεύει η ίδια η θέση εργασίας, κινδυνεύει να πεταχτεί στο δρόμο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οταν υπάρχει ανεργία απομαζικοποιούνται τα συνδικάτα. Μελέτες που έγιναν στην Ιταλία στη δεκαετία του 1980 απέδειξαν ότι όταν η απασχόληση μειώνεται κατά 1% τα μέλη των συνδικάτων μειώνονται κατά 4,4%.(Capitalism, the technological revolution and the Working class σελ. 146 Progress Publishers Μόσχα).

Αυτά δε συμβαίνουν μόνο σήμερα, αλλά απ' την αυγή του καπιταλισμού. Ο Καρλ Μαρξ στην εποχή του έγραφε ότι "η ανεργία καρφώνει τον εργάτη στο κεφάλαιο πιο γερά απ' ό,τι τα καρφιά του `Ηφαιστου, που κάρφωσαν τον Προμηθέα στον Βράχο".(Κεφ. Τόμος 1, σελ. 668, εκδόσεις "Σύγχρονη Εποχή").

Πέρα απ' αυτό στην εποχή μας την εποχή της τρίτης Βιομηχανικής Επανάστασης των ηλεκτρονικών υπολογιστών - μετά την πρώτη επανάσταση του ατμού και τη δεύτερη του ηλεκτρισμού- οι εργάτες θα πεταχτούν μαζικά στο δρόμο. Μελέτη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μεταλλουργών αποφαίνεται ότι σε διάστημα τριάντα ετών οι εργαζόμενοι θα περιοριστούν μόνο στο 2% του σημερινού εργατικού δυναμικού και η παραγωγή τους θα καλύπτει τη συνολική ζήτηση (Τζέρεμι Ρίφκιν, "Το τέλος της εργασίας και το μέλλον της" σελ. 66, εκδόσεις "Νέα Σύνορα"). Κατά συνέπεια το ζήτημα της ανεργίας θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

Το εργατικό κίνημα έχει χρέος να οργανώσει την πάλη του για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, με στόχο να βάλει στην ανεργία την αστική τάξη.

Κώστας ΚΑΠΠΟΣ

Υ.Γ.

Οι επιβάτες των τρόλεϊ παραπονούνται για τις στάσεις που κάνουν οι εργαζόμενοι στον ΗΛΠΑΠ. Θα μου επιτρέψουν να τους πω ότι η αγωνιστικότητα είναι μια αξία πελώριας σημασίας. Ο αγώνας των εργαζομένων στον ΗΛΠΑΠ βοηθάει όλους μας.

Σήμερα στον «902 TV»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» σήμερα Παρασκευή.

Στις 19.00 «Ενα βιβλίο, μια ιστορία». Στους ήχους... των σελίδων μιας σημαντικής και επίκαιρης έκδοσης, θα μας μεταφέρει ο Θανάσης Παπαρήγας: «Βαλκάνια, 78 ημέρες στόχος του ΝΑΤΟ». Φιλοξενούμενος ο δημιουργός του, δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος.

«Γιατί το Κοσσυφοπέδιο ήταν πειραματικό εργαστήριο του επόμενου πολέμου της Νέας Τάξης; Γιατί η θηριωδία συνεχίζεται; Γιατί η πανευρωπαϊκή κεντροαριστερά αποδείχτηκε το πρώτο κόμμα του πολέμου; Ολες οι αποδείξεις για τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ στο έγκλημα αυτό». Αυτές είναι μερικές από τις πολύ ενδιαφέρουσες ενότητες του βιβλίου που θα συζητηθούν.

Στις 20.00. Η παρουσίαση της ΝΑΤΟϊκής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία ένα χρόνο πριν, όπως αυτή καταγράφηκε από Βέλγους ρεπόρτερ, καθώς και η προσπάθειά τους να αναλύσουν τα γεγονότα.

Στις 22.00 «Προεκτάσεις», με θέμα: «Η Σύνοδος Κορυφής στη Λισαβόνα». Επιμέλεια - παρουσίαση Κ. Καραχάλιος.

Στις 23.00 Γιουγκοσλαβία ένα χρόνο μετά! Ο πόλεμος δεν τελείωσε... Μια αναδρομή στη ΝΑΤΟϊκή επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ο ανελέητος βομβαρδισμός, τα χιλιάδες θύματα. Η περίοδος κατοχής του Κοσσυφοπεδίου από ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα. Η μαχητική παρέμβαση των λαών. Ο ρόλος της ελληνικής κυβέρνησης. Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού.

Ενα αφιέρωμα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη ΝΑΤΟϊκή βομβιστική επίθεση με την επιμέλεια και παρουσίαση της Βούλας Τσιβόλα.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αρχή μιας νέας θηριωδίας για το λαό η ΟΝΕ

Τα σχέδια δημιουργίας ενός αμερικανοποιημένου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, που θα πετάξει στο δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, πλήττοντας κυρίως τις νεότερες γενιές, κατήγγειλε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη χτεσινή της περιοδεία στη ΔΕΗ. Η δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που έγινε με αφορμή το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Λισαβόνα, έχει ως εξής:

«Πριν ακόμα ξεκινήσει ο πρωθυπουργός για τη Λισαβόνα, είπε ήδη ψέματα. Οτι θα διασφαλίσει και θα διεκδικήσει το λεγόμενο κοινωνικό κράτος για τον ελληνικό λαό. Ηδη τα ντοκουμέντα της ΕΕ, τα οποία συζητιούνται στη Λισαβόνα, λένε καθαρά ότι το εμπόδιο για τον περίφημο προοδευτικό εκσυγχρονισμό της ΕΕ είναι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που ισχύει σε όλες τις χώρες - μέλη.

Πάμε λοιπόν για τη δημιουργία ενός αμερικανοποιημένου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, που θα πετάξει στο δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και το πιο τραγικό ότι θα πληγούν οι νεότερες ηλικίες.

Πρέπει για άλλη μια φορά να υπενθυμίσουμε ότι η ΟΝΕ δεν είναι το τέρμα μιας προσπάθειας, είναι η αρχή μιας νέας θηριωδίας. Αυτόν τον όρο θα χρησιμοποιήσουμε. Μια θηριωδία σε βάρος των λαϊκών κοινωνικών δικαιωμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ