ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταδίκη - πρόκληση στην Ηλεία

Βαριές ποινές σε 19 αγωνιστές αγρότες επέβαλε χτες το «αγροτοδικείο» της Αμαλιάδας. Ανάμεσά τους και δύο υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ

«Ξεσπάθωσε» χτες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αμαλιάδας, επιβάλλοντας βαριές ποινές σε 19 αγωνιστές αγρότες της Ηλείας.

Το προεδρείο του δικαστηρίου (πρόεδρος Αργυρώ Δρυτσάκου και μέλη Παναγιώτης Μαρκάκης και Μαργαρίτα Μπουγά) αποφάσισε την καταδίκη των 19 αγροτών, σε 5 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, επειδή έκρινε ως «αδίκημα» τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του 1996. Η εισαγγελέας, μάλιστα, Σπυριδούλα Πρεσβεία, δείχνοντας υπερβάλλοντα «ζήλο», πρότεινε ποινή φυλάκισης 6 μηνών. Η ίδια, ωστόσο, πριν από μερικούς μήνες (1η Νοέμβρη), για την ίδια κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών, είχε προτείνει την απαλλαγή 25 περίπου δικαζόμενων αγροτών. Οι 19 αγρότες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Εκτός αυτού, άλλη μια δίκη που επρόκειτο να διεξαχθεί χτες με κατηγορούμενους 25 αγρότες για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του 1995, αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης χρόνου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η πλειοψηφία των διωκόμενων αγροτών που καταδικάστηκαν χτες, είναι μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) και ανάμεσά τους είναι και δύο υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στην Ηλεία. Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Χρήστος Γιαννόπουλος και το μέλος της διοίκησης Γιώργος Γκρουμούτης. Αναφερόμενος στη χτεσινή προκλητική καταδίκη, ο Χρ. Γιαννόπουλος, δήλωσε στο «Ρ»: «Πρόκειται για πολιτική δίωξη, καθοδηγούμενη από την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της. Δικαστήκαμε γιατί διαφωνούμε με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης που προωθεί το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και επειδή αγωνιζόμαστε ενάντια σ' αυτές τις μεθοδεύσεις. Οι καταδίκες δε μας πτοούν και θα συνεχίσουμε ν' αγωνιζόμαστε».

Τη συμπαράστασή της στους αγωνιζόμενους αγρότες εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΝΕΗλείαςτουΚΚΕ. Παράλληλα, καταγγέλλει την επιχείρηση αυταρχισμού και δικαστικής τρομοκρατίας που εξαπολύει η κυβέρνηση σε βάρος τους, ενώ την ίδια στιγμή «χωρίς ντροπή ζητάει και την ψήφο τους!». Η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ καλεί την αγροτιά να δώσει την πρέπουσα απάντηση σ' αυτή την πολιτική ξεκληρίσματος, καταμαυρίζοντας τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τα κόμματα που στηρίζουν την ίδια πολιτική (ΝΔ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ) και να δυναμώσει το μέτωπο της λαϊκής αντεπίθεσης, δίνοντας με την ψήφο της «δύναμη στο ΚΚΕ, δύναμη στον αγώνα».

ΠΥΡΓΟΣ
Αγωνιστική απάντηση στη τρομοκρατία

Πικετοφορία κατά του κλίματος τρομοκρατίας, που καλλιεργείται συστηματικά στο Νομό Ηλείας από την κυβέρνηση, διοργανώνει την ερχόμενη Πέμπτη το απόγευμα στον Πύργο η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ. Είναι απόφαση των κομμουνιστών της περιοχής να παλέψουν ενάντια σε φαινόμενα μιας ιδιότυπης «δημοκρατίας», αυτής που από τη μια μεριά καταδικάζει 19 αγρότες, οι οποίοι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του 1995, επειδή ...παρακώλυσαν τις συγκοινωνίες και, από την άλλη, αφήνει να κυκλοφορούν ελεύθεροι οι πρωταίτιοι της τραμπούκικης επίθεσης κατά στελεχών του ΚΚΕ, που έγινε την περασμένη Τετάρτη στον Πύργο.

Χτες οι αγωνιστές αγρότες καταδικάστηκαν σε πέντε μήνες φυλάκιση με την «ομηρία» της αναστολής. Ομως, η δίκη των τριών ατόμων που κατηγορούνται για συνέργεια στην επίθεση κατά των στελεχών του ΚΚΕ, διακόπηκε και θα γίνει στις 22 Ιούνη, προκειμένου να συνεκδικαστεί με την υπόθεση που αφορά τους πρωταίτιους της επίθεσης. Συγκεκριμένα, με αίτημα της υπεράσπισης των Χαράλαμπου Κούτση, Μαρίας Βρεττού και Κωνσταντίνου Πλαστουργού που κατηγορούνται για απλή συνέργεια σε απρόκλητη σωματική βλάβη, εξύβριση και απειλή, το δικαστήριο διέκοψε τη διεξαγωγή της δίκης. Επίσης τα θύματα της επίθεσης θα δώσουν συμπληρωματική κατάθεση στην Εισαγγελία του Πύργου και η ανάκριση θα συνεχιστεί. Η Εισαγγελία Πύργου έχει ασκήσει δίωξη κατά των Γ. Μαγούλη, Δ. Καρανικολού, Ν. Πατσούρη και Α. Χιόνη για απρόκλητη σωματική βλάβη, εξύβριση και απειλή.

Με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά, μένουν στο απυρόβλητο οι υπεύθυνοι της επίθεσης, ενώ τους δίνεται το «πράσινο φως» για περαιτέρω ασυδοσίες... Η «αναποτελεσματικότητα» της ΕΛ.ΑΣ. στο θέμα της σύλληψης των πρωταγωνιστών της παρακρατικού τύπου επίθεσης ενάντια στον γραμματέα της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ Αγγελο Μπούζη, του γραμματέα του ΕΚ Πύργου και υποψήφιου βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Ηλιόπουλου και του μέλους του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου, βοήθησε τους πρωταίτιους να γλιτώσουν την αυτόφωρη διαδικασία, ενώ η αναβολή, πολλές φορές, οδηγεί και σε άλλες αναβολές. Ετσι υπάρχει κίνδυνος να μη γίνει αυτή η δίκη, που ίσως να «έβγαζε στη φόρα» δυσάρεστα και δύσοσμα γεγονότα για τα κέντρα που καθοδήγησαν την επίθεση.

ΔΙΩΞΗ «Ρ»
Καταδικάζεται ο κυβερνητικός αυταρχισμός

Τέσσερις μήνες πέρασαν από τη μέρα που ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος μας πληροφορούσε από «παράθυρο» τηλεοπτικού καναλιού ότι κατέθεσε εναντίον του «Ριζοσπάστη» μήνυση και αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση. Σιγά σιγά, ο αριθμός των μηνύσεων αυξήθηκε, τα εξώδικα - «μνημεία» αντικομμουνισμού και ύβρεων σε βάρος στελεχών του ΚΚΕ και δημοσιογράφων της εφημερίδας - διαδέχονταν το ένα το άλλο, ενώ ενημερωθήκαμε και για την εξωφρενική απαίτηση του Ε. Γιαννόπουλου να του επιδικαστεί αποζημίωση 500.000.000 δραχμών!

Τέσσερις μήνες μετά, και οι συκοφαντίες που ο Ε. Γιαννόπουλος εξαπέλυσε σε βάρος της εφημερίδας αποδείχτηκαν παντελώς αβάσιμες, ενώ οι πραγματικές επιδιώξεις της δίωξης έχουν πλήρως αποκαλυφθεί στα μάτια του ελληνικού λαού. Εξ ου και οι σφοδρές αντιδράσεις, που συνεχίζονται παρά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε και παρά το γεγονός ότι ο Ε. Γιαννόπουλος δεν είναι πλέον υπουργός Δικαιοσύνης, αν και, όπως μας πληροφόρησε, θα επανέλθει δριμύτερος στον υπουργικό θώκο, ώστε να συνεχίσει να εκτοξεύει τα βέλη του ανενόχλητος προς τους πολιτικούς και όχι μόνο αντιπάλους του.

Αντιδράσεις με κοινή συνισταμένη την καταδίκη του αυταρχισμού, διά του οποίου επιχειρείται να πληγεί καίρια η ελευθερία του Τύπου και να ποινικοποιηθεί η πολιτική ζωή του τόπου. Αυταρχισμός, που - όπως από όλες τις πλευρές καταγγέλλεται - χαρακτηρίζει συνολικά την κυβέρνηση και για το λόγο ότι στήριξε και κάλυψε πλήρως τον «ιδιόρρυθμο» υπουργό της.

Να αποσυρθούν οι μηνύσεις

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Βελγίου διαμαρτύρεται και καταδικάζει τη δίωξη κατά του «Ριζοσπάστη», των άλλων εφημερίδων, περιοδικών και δημοσιογράφων.

Σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει: «Είναι ένα φαινόμενο, που εδώ και καιρό εξελίσσεται κατά της ελευθεροτυπίας γενικά, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, κύριο Γιαννόπουλο. Ζητάμε να σταματήσουν τέτοιου είδους διώξεις και χρηματικά πρόστιμα, που μόνο στόχο έχουν τη δίωξη και φίμωση κάθε φωνής, που προσπαθεί με αντικειμενικότητα να διαμορφώσει την κοινή γνώμη».

Τέλος, η ΟΕΚΒ καλεί τον (τέως) υπουργό να αποσύρει τις διώξεις κατά του «Ριζοσπάστη» και των άλλων εντύπων, στο όνομα της ελεύθερης έκφρασης και της δημοκρατίας.

Ο λαός δε σκύβει το κεφάλι

Την αγανάκτηση των αντιστασιακών για τις προσπάθειες φίμωσης του «Ρ» και της ελευθερίας του Τύπου από τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο, εκφράζει και το Παράρτημα Μεταμόρφωσης της ΠΕΑΕΑ.

«Ο κ. Γιαννόπουλος - καταγγέλλει το παράρτημα - είναι εκφραστής του κυβερνητικού αυταρχισμού και της αλαζονείας. Στο όνομα του εκσυγχρονισμού και της Νέας Τάξης Πραγμάτων, η κυβέρνηση του κ. Σημίτη προσπαθεί να βάλει χέρι στα κεκτημένα των εργαζομένων. Μέσω του "Ρ", χτυπά το εργατικό κίνημα και το ΚΚΕ, που αγωνίζεται για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία».

Τέλος, το παράρτημα, αφού χαρακτηρίζει «φασιστική» την ενέργεια του Ε. Γιαννόπουλου, δηλώνει ότι «ο εργαζόμενος λαός διδάσκεται από τα οράματα του ΕΑΜ και δε σκύβει το κεφάλι, αντιστέκεται στην τρομοκρατία και τον αυταρχισμό».

Ολόψυχα στο πλευρό σας

Η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Φίλων Μνήμης του Διαμαντή εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τη δικαστική δίωξη του «Ρ» εκ μέρους του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου και απαιτεί την απόσυρση των μηνύσεων και αγωγών εναντίον του. Τέλος, εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή της στην εφημερίδα και δηλώνει ότι στέκεται ολόψυχα στο πλευρό των αγώνων της.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Μπαράζ επιθέσεων από στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Καταγγελία της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ

Τις απροκάλυπτες και εντεινόμενες όσο πλησιάζει η 9η Απρίλη επιθέσεις στο ΚΚΕ, καταγγέλλει η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, ενώ ενδεικτικά αναφέρει: «Την Παρασκευή σε δηλώσεις ο κ. Νικόπουλος, γνωστός βλαστός της Δρυϊκής περικοκλάδας της εξουσίας, παρουσιάστηκε σαν τιμητής του ΚΚΕ και απροκάλυπτα επενέβη στα εσωτερικά του κόμματός μας, προχωρώντας σε μια χυδαία αντικομμουνιστική επίθεση. Την επομένη, Σάββατο, σε εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο επετέθησαν στον Κ. Αλυσσανδράκη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, οι υπουργοί Νιώτης και Δρυς και η συνοδεία τους. Επίσης, χωρίς αιτία επιτέθηκαν τραμπούκικα και χτύπησαν νεολαίο που μοίραζε προεκλογικό υλικό στη λαϊκή την Παρασκευή 24/3».

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ τονίζει πως όλες αυτές οι χυδαίες αντικομμουνιστικές επιθέσεις, σε συνδυασμό με την απροκάλυπτη συκοφαντική επίθεση ενάντια στο μετωπικό ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, δείχνουν τη βαθιά ανησυχία τους για την απήχηση των θέσεων του Κόμματος στον κερκυραϊκό λαό.

Καλεί τέλος, τους Κερκυραίους να αποδοκιμάσουν τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και να στηρίξουν το ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ